ABC

Gemeaux fick ett dressyrpass idag och vi började med en av min favoritövningar ,Kyras ABC. Sist när jag red galoppintervaller så blev det verkligen påtagligt när jag skulle svänga upp från den anslutande vägen till själva intervalldelen, började med att hålla så att säga innerspår genom svängen och sen försvann den vänstra bogen ut någonstans i periferin och hela hästen hängde så klart med…

Han böjer sig gärna i halsen men utan att svänga, inte bra…man hamnar lätt ute i skogen då.. nåväl hästen har ju hittat framåtbjudning nu då och då kan man ju kräva mer inramning och då är ju Kyras ABC utmärkt.

Övningen kan bäst övas på fritt valt fyrkantsspår,där man rider innanför det vanliga spåret om det finns ett sådant för att ryttaren själv ska kunna bestämma vart hästen ska gå.

Om hästen inte väntar på sin ryttares vändande hjälper utan tränger inåt eller vänder själv gör man halt först och vänder direkt från halten. De vändande hjälperna är den inre tygeln,inre sittbenet och den yttre skänkeln

Den yttre tygeln reglerar storleken på böjningen och rakriktar hästen efter vändningen och den inre skänkeln driver på och hindrar att bakdelen faller in.

Vi skrittar rakt ut på de fyrkantiga spåret med lätt kontakt på båda tyglarna och fäster ingen vikt var hästen har sitt huvud,fodrar ingen eftergift. När vi kommer till det tilltänkta hörnet stannar jag hästen för båda tyglarna. När hästen står lugnt och stilla ger jag en kort eftergift men tar sedan upp kontakten igen.

Sedan vänder jag hästen inåt genom att den inre tygeln leder hästens framdel 90 grader åt sidan. Min vikt i sadeln förläggs inåt och den yttre tygeln som reglerar hur mycket halsen böjs till sidan behåller kontakten genom vändningen. Min yttre skänkeln hjälper till med att vända framdelen till sidan men kan också vara mothållande på bakdelen så den inte faller ut.

När hästen väl har vänt ger jag efter på den vändande inre tygeln och rider rakt framåt igen och vid nästa hörn upprepar vi övningen. När man sen kan göra detta med lätthet och små hjälper kan man göra vändningarna och rida på sitt eget fyrkantsspår utan halt. När detta fungerar söker sig hästen till eftergift både i nacken och den inre sidan, hästen böjer sig på ett riktigt sätt och går med fram och bakhovar på samma spår.  Detta är verkligen en av mina favoritövningar som hängt med i många år, tack Kyra Kyrklund för att du delade med dig av den i boken Dressyr med Kyra.

Har ju fått frågan några gånger med tanke på min ridbakgrund om det finns några likheter mellan trav och dressyr och det finns ju naturligtvis en hel del men en som jag tycker är väldigt tydlig är ju att rakriktning är ju viktigt oavsett om du ska rida dressyr eller om en häst ska springa riktigt fort, det är ju trots att i bakdelen motorn sitter och en häst som inte springer rakt tappar fart, en bra liknelse som jag hört är att tänk dig ett vattenslang, den har ett bra tryck så länge den är hel och vattnet sprutar rakt fram igenom slangen.  Om det blir hål i slagen kommer trycket att minska och det blir sämre fjutt på det som kommer ut, blir det sen flera hål på slangen läcker ju mycket av vattnet ut på vägen och det blir ett väldigt dåligt flöde på det som kommer ut ur slangen, då tänker vi oss att vattnet är energin på väg framåt från hästens bakdel( motorn) och det små hålen är såna saker som gör att hästen inte är rak tex en bog som faller ut på dressyrhäst , eller en häst som bryter i trav.

Den ursprungliga energin går i vilket fall förlorad någonstans på vägen när hästen inte brukar sin kropp fullt ut. Oavsett om du rider dressyr eller tävlar på travbanan behöver du ju all den energi eller kraft som hästen kan uppbringa, i trav för att få högsta fart och i dressyr för det är den energin som så småningom gör att du kan ta dig vidare till samling och de högre skolorna.

Det ska bli intressant att se vad som händer med Gemeaux framöver för vi har konstaterat att traditionell travträning inte funkar för hans del så nu har vi lagt upp en helt annan träning och det ska bli spännande att se hur han utvecklas. Han är iafall väldigt pigg och glad och verkar tycka att arbetet är roligt även om han hittar på en del hyss ibland 😊.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.