Energi

I dessa tider när det både är brist på grovfoder och det kommer bli brist på en del annat också framöver så tänkte jag slå ett slag för en produkt som vi nu under ett års tid använt och är mycket nöjda med, vi har också tagit in det i vårt sortiment.

https://euphoriasweden.se/fodertillskott-0/

*** Hjälp för alla hästägare vid t ex dåliga värden i grovfoder ***
EquiCur ESSENTIAL- Energi och högt kalorivärde Helt fri från Socker, Stärkelse, Palmolja och GMO – Naturlig energikälla för hästar, mild och snäll mot mage och kropp – av livsmedelskvalitet. Beaktat forskning och ändrade utfodringsrekommendationer för häst till en diet bestående av avsevärt mindre spannmål (stärkelse) som energikälla passar istället ESSENTIAL mycket bra som energikälla vid till exempel dåliga grovfodervärden. Kostnaden är inom det normala prisintervallet för högkvalitativt hästfoder. #EquiCur #ESSENTIAL

ESSENTIAL – Energi/kalorier mild och snäll mot mage och kropp.

Under många år har mycket blivit sagt bland forskare och veterinärer i hästbranchen. De flesta är överens om att fett är det mest effektiva och kalori/energirika, men ändå skonsamma fodertillskot som du kan ge till din häst.

Ett kilo olja innehåller cirka 32-39MJ, det kan jämföras med till exempel havre, som innehåller ungefär 10MJ / kg. Grovfoder av så god kvalitet som möjligt måste alltid vara stommen i en foderstat.

Forskning som bedrivits vid bland annat Kentucky Equine Research Center och Virginia Polytechnic Institute visar att hästar som utfodras med en hög andel fett reagerar mindre på t ex tryck (en fettrik diet resulterar i smidigare, mjukare och mer hållbara muskler), höga ljud och plötsliga visuella stimuli än hästar som står på en mer traditionell hög- kolhydrat och stärkelserik diet. Denna slutsats indikerar att ett ökat intag av fett och minskat kolhydratintag kan göra stor skillnad i hur hästar reagerar i situationer som kan orsaka till exempel nervösa reaktioner.

Ett problem med olja/fett i sin ursprungliga form är att hästen, som inte har någon gallblåsa bara kan smälta och tillgodogöra sig en liten mängd olja åt gången utan att normal tarmfunktion störs. Därför blir det svårt att ge så mycket olja att energibehovet kan täckas helt.

EquVici Int. producerar bland annat energifoder. Ett nytt och på sitt vis banbrytande sätt att fodra med energi från olja, testat av livsmedelsgodkänt laboratorium. Alltid fritt från Palmolja, Soja och GMO.

Originalet

Vårt ESSENTIAL finns i stallet hos några av de främsta ryttarna samt trav & gallop-tränare. Det rekommenderas också av Veterinärer och Equiterapeuter vilket känns tryggt eftersom de har full koll på hälsa och muskelstatus.
Råvaran i ESSENTIAL är olja från Svenskodlad och GMO-fri Raps – man ska vara försiktig, noggrann och medveten om vilken typ av fett och / eller oljor som används som foder (t ex Palmolja är högst olämpligt) och den ska vara av livsmadelskvalitet.

Rapsfröoljan har sedan genomgått en naturlig process som liknar det naturliga spjälkningsystemet, fast utanför kroppen. Resultatet är en koncentrerad källa av fria fettsyror i en nästan färdigspjälkad och vattenlöslig pulverform som gör att hästen omedelbart kan utnyttja nära, eller 100% av den energi som finns i oljan.

Några fördelar
– Extra energi utan ”hetta” eller nervositet
– Höjning av mjölksyratröskeln
– Förbättrad uthållighet och snabbare återhämtning
– Utmärkt för hästar som befinner sig i riskzonen för korsförlamning
– Högt kalorivärde.
– Mindre stress på matsmältningssystemet.
– Inga kemiska föreningar eller konstgjorda tillsatser.
– Stor fördel för seniorer och känsliga hästar.
– Står inte i strid med FEI: s gällande regler.
– Garanterat fri från GMO (Genetiskt Modifierade Organismer)
– Garanterat fri från Palmolja.

Så fungerar det:
Fettsyror innehåller mer än dubbelt så mycket kalorier/energi som både kolhydrater och protein vilket gör att fett är det säkraste valet när du vill öka kalorimängden i hästens diet. Stärkelse kan lätt påverka hästens pH-balans negativt. När stärkelse/spannmål ges i stora mängder kan det bland annat resultera i kolik, magsår eller fång. Ökad mängd fettsyror i kosten ger ett bra tillfälle att drastiskt minska spannmåls/kraftfodergivan eftersom fett/olja i form av EquiCur ESSENTIAL uppfyller kraven på hästens energibehov.

Forskning som bedrivits bland annat vid SLU – Sveriges lantbruksuniversitet, har visat att fettsyrorna ofta står för bättre resultat när det gäller viktökning, bibehållen vikt och ökad energi samt uthållighet – men med mycket minskad risk för hästens hälsa.

Energin är mer tillgänglig för hästens metabolism i vattenlöslig pulverform vilket gör det möjligt för hästen att smälta produkten lätt och omedelbart utan att störa tarmfunktioner eller orsaka ökad belastning på lever eller njurar och för att transportera energin till t ex musklerna.

När man lägger till ESSENTIAL i foderstaten ökar hästens uthållighet, tröskeln för mjölksyra höjs och risken för t ex korsförlamning nära på elimineras eftersom den spannmålsbaserade kraftfodergivan kan minskas. Dessa effekter är bland många andra fördelar som ökar hästens välbefinnande och främjar god hälsa.

Fotnot: Genom att lägga till energi/kalorier i form av EquiCur ESSENTIAL i hästens diet, samt minska mängden stärkelse och socker kan vi oftast hjälpa hästarna att bl a stabilisera sitt beteende, hålla vikt, vara harmoniska och må bra.

Innehåll: Spjälkat fett från Svenskodlad och GMO-fri Raps
Näring: 39 MJ/kg ts
Konsistens: Pulver

© EquVici Int

EquVici Int AB
E-post: equvici@equvici.com
Instagram: @equvici
http://www.equvici.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.