EHV

Det har varit mycket surr och artiklar denna vecka om utbrottet av Ekvint Herpesvirus typ 1 (EHV1) i södra Sverige. Det är kanske allmänt mest känt som ”abortvirus” dvs att det orsakar kastning hos dräktiga ston. Det kan också ge luftvägsinfektion och det är väl kanske det man mest hör om och kommer i kontakt med när man sysslar med tävlingshästar av olika slag.

EHV1 kan också i sällsynta fall påverka hjärna och ryggmärgen och ge neurologiska problem som kan bli så allvarliga att hästarna måste avlivas och som jag förstår så är just det som hänt söderut.

Både EHV1 och EHV 4 kan orsaka luftvägsinfektion och prestations nedsättning hos tävlingshäst

Herpesvirus är också lurigt på så sätt att det kan ”gömma sig” vilande i kroppen och senare aktiveras vid stress eller av någon anledning försämrat immunförsvar.

Från och med 1/11-18 har Frankrike infört vaccinationen obligatorium för EHV-1 och på Svensk Transports infosida om detta så står det:

Frankrike rekommenderar vacciner som ger skydd för både EHV-1 och EHV-4.

Läste också på SVA sida att man i undersökningar av slaktade hästar så förekom virus i vilande form hos mellan 60 till 80 procent av slumpvis utvalda hästar.

Vaccination ger inte 100%igt skydd mot just virusabort och har ingen påverkan på den neurologiska formen. Klippte dock detta från SVA sida om hur du skyddar din häst :

Vacciner mot EHV-1 finns på marknaden, både sådana som är registrerade att ha effekt mot enbart luftvägsinfektion, och de som har indikation både luftvägsinfektion och kastning. Det är dock svårt att skapa högeffektiva vaccin mot herpesvirus. Viruset har olika mekanismer för att undgå immunförsvaret. Även om hästen har antikroppar mot EHV-1 så kan virus sprida sig i kroppen via blodet. Hästen blir inte heller immun mot nya infektioner speciellt länge efter en naturlig infektion. Den kan bli återinfekterad redan efter två månader.

I Sverige har vi bara en obligatorisk vaccination för tävlingshästar dvs den mot A2 (hästinfluensa) men man undrar lite hur länge det dröjer innan det blir samma med EHV med tanke på att andra länder redan har infört det.

https://www.sva.se/djurhalsa/hast/infektionssjukdomar-hast/virusabort-ehv-1-hast

https://www.sva.se/smittlage/statsepizootologen/statsepizootologen-kommenterar/dates/2016/2/virusabort-hur-skyddar-man-sin-hast

http://www.swedenhorseshow.se/fordjupad-information-om-ehv1herpesvirus/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.