Formen på en hästs bröstkorg.

Bröstkorgens utformning spelar stor roll för hästens uthållighet och en häst som ska utföra ett långsamt och jämnt arbete kommer inte att bli hämmad av ett bröstomfång som har sina begränsningar på samma sätt som en häst som utför ett arbete som kräver högre hastigheter, mer kraft och uthållighet.

Hästens revben formar den yttre ytan av hästens bröstomfång och utseende på hästens mittsektion, bål ,utrymmet mellan fram och bakben.

Hästens bröstkorg fungerar som skydd för hjärtat,lungor,artärer och luftrör och dess utformning kan ge värdefull information om hästens förutsättningar att vara atletisk och uthållig.

Formen och på vilket sätt revbenen ”kröks” bestämmer om hästen är väl rundad och har ett bra djup i sin bål, med gott om utrymme för hjärtat, och lungornas förmåga att expandera.

Revbenen ska vara ”krökta” och något bakåtlutade hellre än att så att säga peka rakt ner . Det bör också finnas gott om utrymme mellan revbenen som tillåter större rörelser och lungexpansion varje gång hästen tar ett andetag.

Bröstkorgen eller bröstet är framsidan av bålen och brösthålan är formad av de flexibla, svängda revbenen och fäster i ryggraden på översidan. Revbenen längst fram fäster i bröstbenet precis under.

Bröstbenet ligger mellan frambenen och består av 6 till 8 bensegment som är fästa vid varandra genom brosk som bildar ”botten” av brösthålan.

Bröstbenets vidd bestämmer delvis vidden av hästens framdel och avståndet mellan frambenen.

Till skillnad från det mänskliga bröstet som är brett från sida till sida och grunt från ryggrad till bröstben är hästens bröst ovalt och med längd från ryggrad till bröstben och smalare från sida till sida.

Det första revbenet är det kortaste och är något vinklat framåt från där de fäster. Det andra revbenet är vertikalt. De återstående ska hellre luta bakåt än att vara formade rakt ner. Det är viktigt att revbenen sträcker sig tillbaka längs buken för att bröstkorgen ska kunna vidga sig optimalt. (övre bilden).

De ”gamla hästkarlarna” talade om bröstomfång och form i termer av plats för hjärta och lungor och att den viktigaste aspekten var bröstkorgens utformning för att tillåta lungornas expansion. Naturligtvis behöver hjärtat också plats för att fungera effektivt som pump. Av en hästs totala kroppsvikt är 1/8 blod ca 62,5 kg av en totalvikt på ca 500 kg.

Hjärtat pumpar ungefär 0,94 liter per slag med ungefär 32 slag i minuten i vila och från 60 slag och uppåt vid arbete. Om hästen arbetar under en del av dagen kan hjärtat slå 48 000 slag och pumpa runt en mängd av ca 45 480 liter blod.

Lungornas förmåga att expandera hos en arbetande häst kräver mer utrymme än hjärtat och dess blodkärl och om hästen har en vid bröstkorg med maximalt med utrymme kommer hästens diafragma att vara större och den muskulära väggen separerar brösthålan från buken. Den hjälper till att både dra in luften och trycka ut den. Ju större bröstkorg desto mer effektivare kommer diafragman vara och desto mer utrymme för lungorna att expandera när hästen andas in.

En häst med väl krökta revben som lutar något bakåt har en lång, djup underlinje och en kortare rygg och länd.

Ju bättre form det är på revben och bröstkorg desto mer utrymme finns det också för en bra sammansättning av hästens skuldror, ben och nackmuskulatur för det är där musklerna förenar sig med kroppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.