Skenben

Traditionellt sätt har hästens ben bedömts för att avgöra hästens potential för att vara hållbar och kunna bära vikt. Omkrets av framben mäts under knäet och inkluderar skenbenet och senorna bakom.

En inhemsk genomsnittlig ridhäst på ca 500 kg bör ha en omkrets på ca 20,32cm. En 600 kilos häst 24,38cm för rätt stöd under kroppen och hållbarhet för leder och senor.

Naturligtvis är det så att en stor häst behöver rejälare ben och för lite ben i förhållande till hästens övriga storlek är ett ganska vanligt problem i dagens läge.

Benmusklerna på en häst kan bara vara så starka som de ben de är fästa vid . En häst vars benstruktur är för ”fin” i förhållande till kroppens massa och vikt löper större risk för problem med leder, senor ligament och skelett och inte minst hovar genom en ökad för risk överbelastning.

Små och lättare typ av hästar som tex arabiska fullblod behöver definitivt inte lika mycket ben som större hästar. För grova ben i förhållande till en hästs storlek gör hästen klumpig.

Bendiametern behöver vara rätt i förhållande till hästens storlek.

Över de senaste årtiondena har vi avlat och fått fram hästar som är betydligt större än deras vilda förfäder men utan motsvarande ökning i benstruktur och de största bekymren drabbar såklart de största hästarna.

En tanke som slår en när man tittar lite närmare på detta är att det kanske inte är så konstigt att många större halvblodshästar kan vara svåra att få att hålla ihop om redan benen kan vara ngt underdimensionerade.

Har själv haft en del halvblod av det större slaget, mellan 170 -182cm i mankhöjd och det har ju inte varit så lätt alla gånger, jag lyfter verkligen på hatten till alla dem som har de har de här stora,flotta dressyr- och hopphästarnasom som tävlar och presterar på hög nivå, det ligger verkligen ett enormt jobb bakom.

Vid premiering av hingstar brukar skenbenets omfång mätas och jag vet att man sett detta mått angivet när man tittat i hingstkataloger men iaf har inte jag fäst någon större vikt vid det, man har väl helt enkelt inte vetat så mkt om det även om när han tittar på det så framstår det som en ganska självklarhet egentligen att det är viktigt.

Det händer ju ändå ganska ofta att man träffar på hästar som man vid blotta anblicken kan tycka har ganska gracila, tunna ben i förhållande till sin övriga storlek och jag tycker det skulle vara spännande att mäta lite för att se om den uppfattningen stämmer. Måste helt klart mäta lite på våra egna, där är definitivt Desideria den som är den lättaste typen med ben därefter. Gemeaux är ju väldigt hög men ändå inte sådan tung modell men har som det ser ut rätt grova ben och Tekna är ju en grövre ras så det är rätt naturligt man tycker hon har rejälare ben. Så det skulle vara intressant att mäta för att se förhållandet mellan deras vikt och omfånget på skenbenet.

Har en del mått angivna men i lite andra måttenheter än vi har i Sverige så det kan vara lite trixigt ibland att omvandla på ett enkelt sätt för att få exakt.

En häst med 20,32 cm i skenbensomfång ska kunna bära en vikt kring 90 kg på ett ungefär( ryttare och utrustning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.