Olika blod…

Man kan säga att det finns några olika typer av hästar, varmblod, kallblod och ponnyer och dessutom halvblod som är en kombination av de två första.

Vi börjar med att titta lite närmare på den varmblodiga.

De ”varmblodiga och de kallblodiga har utvecklats i två helt olika miljöer, och deras kroppstyp och ämnesomsättning speglar deras anpassning till just denna miljö.

Den kraftiga drag/arbetshästen utvecklades i ett kallare klimat i norra Europa medan den mer hetlevrade arabhästen utvecklades i de varma öknarna i Nordafrika och Mellanöstern.

Termen ” hett eller varm” blod refererar ju inte på något sätt till att denna typ av häst skulle ha ett varmare blod och högre kroppstemperatur utan den ligger på 37-38grader som normalt.

En häst med ”hett” blod har fler röda blodceller per samma volym blod som en kallblodig häst, detta för att maximera syreupptagningsförmåga till muskler som ska springa fort över långa distanser.

Den ”varmblodiga” hästen har också ett livligt temperament, det ligger i dess personlighet att vara ” programmerad” för att vara kvick i huvudet och snabb i benen.

En del människor skulle säga att de är ”heta” eller hyper i kontrast till kallblodet som har både en långsammare ämnesomsättning och ett lugnare temperament.

Eftersom den varmblodiga hästen har utvecklats i ett varmare klimat har den en mindre och smäckrare, mer oval kroppsform som underlättar kroppens avkylning.

Den har i regel en tunnare päls men också ett tunnare skinn och många effektiva svettkörtlar. Varmblodets blodådror är också mer utåtstående under det tunna skinnet speciellt när det är varmt och vid ansträngning för att få ut det överhettade blodet snabbt till kroppsytan så att det kan kylas av och för att hjälpa till att producera vätska för svettning. Halsen och nacken är lång och smäcker för en bättre förmåga att kylas av snabbt.

Den varmblodiga hästen har längre ben i förhållande till sin kropp än kallblodet, de längre benen gör att de är snabbare men också gör det att finns mer luftflöde både under och runt hästen, dessutom är öronen större och tunnare i skinnet för att understödja en effektivare avkylning.

Varmblodet har också ett mindre, nättare huvud än ett kallblod och mindre man och svans. Den tunnare manen och svansen skapar mindre värme för hästen och svansen är ofta ”buren” en bit utanför kroppen för att åstadkomma ett bättre luftflöde och därmed mindre upphettning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.