Inte ens stekta sparvar…

Just nu härjar det många olika smittsamma hästsjukdomar och det kommer nya rapporter så gott som varje dag om EHV i olika former och i England fick de visst ha uppehåll med galopptävlingar pga utbrott av hästinfluensa.

Läste idag en artikel om hästinfluensa från Hippson , och där stod det ju svart på vitt att viruset som orsakar hästinfluensa kom från början från vilda fåglar.

Det är ett problem eftersom vildfåglarna utgör en reservoar som hästinfluensa kan återutvecklas från.

Detta ska också ha hänt i Kina 1989 då ett stort antal hästar insjuknade, och en femtedel av dem dog, på grund av ett nytt sorts hästinfluensavirus som var närmare släkt med fågelvirus än den vanliga hästinfluensan.

Ännu ett stort skäl att fortsätt bedriva krigsföringen mot gråsparvarna i stallet.

Vi hade mycket sånt i Nolby också och jag minns både pappa och Norman avskydde fåglarna som smet in stallet för jämnan, de kallades för flygande råttor och historiskt sett har ju just råttor också varit smittspridare av olika pester och epidemier.

Det bedrevs aktiv krigsföring mot sparvarna hemma, de jagades ut, man höll dörrar stängda, det gjordes försök med olika skrämseltaktiker.

Pappa var helt övertygad om att de spred sjukdomar och de skitade ner något fruktansvärt i stallarna om de lyckades ta sig in. Detta sitter djupt rotat hos mig och har jagat ut fåglarna gång på gång från stallet, vi har klätt in balkar i taket så de inte kan gömma sig därinne. Pappa visste vad han pratade om helt klart,år efter annat hör man om sjukdomsspridning via vildfåglars avföring, i fjol var det salmonella och papegojsjuka som kan drabba även andra arter än de själva, husdjur,hästar och människor.

Har en bekant som faktiskt höll på att stryka med i papegojsjuka.

Väldigt upplyftande att hästinfluensaviruset också härstammar från vildfåglar.

Det känns rätt så befogat att fortsätta krigsföring mot gråsparvarna iallafall och som sagt gillar dem inte ens om de kommer flygande som stekta.

Närmast på tapeten är att prova uggleatrapp och siluett av sparvhök, sätta aluminiumfolie på galler och andra tillhåll de har i stallet men skulle det inte fungera får man gå på tyngre artilleri som denna nedan. Ska tydligen skrämma bort småfåglar med ultraljud.

Fortsättning följer….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.