Kyla och luftvägar

Läste nyligen en artikel i ämnet som jag tycker är intressant, jag har själv astma även om jag kan säga att det är sällan numera som jag känner av den, men vid väderomslag och om jag anstränger mig när det är kallt och så kan den titta fram vid förkylning.

Dock har man ju märkt att vintersportare som tex längdskidåkare på hög nivå ganska ofta drabbas av problem med just luftvägar. Det verkar var en kombination av att luften både är kall och torr som orsakar detta.

När andningsfrekvensen stiger som vid ansträngning hinner inte luften med att värmas och fuktas på samma sätt som andningen i vila. Det blir ungefär detsamma för en häst även om den har längre luftvägar än människor. När luften inte hinner värmas och fuktas får det följder i luftvägarna.

Det finns inte så mycket forskning om just hästträning i kyla eftersom där de platser där hästsporten är som störst inte har minusgrader i nån större omfattning.

Ett forskningsuppdrag utfördes under ett fåtal plusgrader och ett vid runt 4-5minusgrader och den första visade påverkan på slemhinnor långt ner i hästens lungor och den andra visade att hästarna upp till två dygn efter hade en påverkan på immunförsvaret i lungorna.

Träning i kallt väder kan alltså öka känsligheten för luftvägsinfektioner och då var dessa undersökningar gjorda i för oss norrlänningar ganska varmt väder, det hade verkligen varit spännande om någon gjorde nåt liknande här i, vi säger -15 grader,vilket inte varit någon ovanlighet denna vintern.

Det är ju ändå trots allt väldigt vanligt med förkylningar och luftvägsinfektioner vid denna tid på året.

https://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/hastens-luftvagar-reagerar-pa-traning-i.htm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.