Horses vs humans

Tänkte göra en jämförelse anatomiskt mellan människor och hästar.

Som de flesta vet hade ju hästens förfäder flera tår( jämförbart med våra tår och fingrar) men hästen har idag bara den vidgade mellantån kvar som används, det vi kallar hov.

Människor har en anatomisk avvikelse från alla fyrbenta djur och det är nyckelbenet men utöver detta så är vi rätt lika.

De olika benen i en hästs framben stämmer väl överens med benen i en människas arm och de sitter i samma ordning , skulderblad, överarm, armbåge, och armbågsben och strålben i underarmen. Det finns bara några små avvikelser.

De två ”armbenen” armbågsbenet och strålbenet sitter ihop på hästen och strålbenet är mindre men den översta änden förblir punkten på armbågen. På människor är dessa ben separata men parallella i underarmen.

Detta tillåter människans arm att kunna rotera från armbågen medan hästens underarm inte kan det.

Det som i hästens framben är knä kan jämföras med människans vrist som kan röra sig framåt och på en rak linje.

En annan skillnad är att den mänskliga armen är fristående och rör sig fritt ända från skuldran, en hästs överarmsben är fäst vid bröstväggen men muskler ligger inuti det och skinnet.

Den är inte särskilt rörlig när den så att säga befinner sig inuti hästens kropp . Rörelseförmågan i en hästs överarm är begränsad ungefär som en människas skulle vara om någon band ett rep runt bröstet och överarmarna och människan bara kunde röra sig från armbågen och neråt .

I en hästs bakben är lårbenet fäst vid kroppen genom muskler och ligger i inuti kroppen .Det ger ett synligt intryck av att hästens bakben börjar vid bakknäet, precis som att det ser ut som att hästens framben börjar vid armbågen.

Fortsättning följer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.