A horse will last only as long as his teeth…del 1

Vi kliver vidare i serien om exteriör och kände mig lite inspirerad vad det gäller tänder, vi har ju just nu en 3- åring och det händer ju en del i munnen.

Hästens tänder är uppdelade i två sektioner, framtänder och kindtänderna.

Framtänderna biter av gräset och kindtänderna så att säga maler maten. Det är ett relativt långt avstånd mellan framtänder och kindtänderna,och det är just där i mellanrummet som bettet vilar.

Eftersom hästen till största delen lever på grovfoder och det blir åtskilliga kilon varje dag är det väldigt avgörande att hästen har bra tänder för att kunna bryta ner fibrerna på ett bra sätt.

Tänder på en ung människa eller andra köttätare växer snabbt och när väl tandem kommit fram och vuxit ut är den så att säga ”klar” och växer inte mer tvärtemot en hästs tänder som sakta fortsätter höja sig ur tandköttet under hästens hela liv. Hästen maler ju sin mat och sliter ner tänderna allteftersom och därför fortsätter de att växa för att kompensera för slitaget.

Hästen har precis som vi mjölktänder som ersätts av permanenta tänder och precis i skiftet däremellan kan det ibland uppstå lite problem. De permanenta tänderna kommer ju fram under mjölktänderna och trycker så småningom bort dem men under ett tag kan det vara så att mjölktanden blir som en kappa ovanpå den nya tanden och om de ligger kvar där för länge kan det bli problem, eller om bara en del av kappan släpper och det fortfarande finns bitar kvar av mjölktänder.

Om mjölktänderna är kvar och så att säga hindrar den permanenta tanden att komma ut i den undre käken kan det bildas en knöl på undersidan käken, vilket man ofta kan se på hästar i åldern 2-4 år. Så snart tandkappan lossnar och tanden får plats att komma upp försvinner också knölen på undersidan käkbenet.

I de allra flesta fall ska man låta detta sköta sig själv, att tandkappan får lossna av sig själv då den sitter kvar för att skydda det nya tanden när den är på väg fram, att ta bort tandkappan för tidigt utsätter den nya tanden för påverkan innan den är fullt utvecklad och motståndskraftig .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.