Ställning, brytning och balans

Jag tycker det går i en rasande fart nu allting, mycket som känns som det varit stiltje i kommer igång och idéer flödar och förändringarnas tid är här, lite som att befinna sig i vårfloden och inte bara observera den.

Ändrade i skoningen igår på Desideria, man kommer på saker allt eftersom, hon har fått en Propadda på vänster fram och hon verkade tycka det var behagligt. Idag ville jag testa entömsbettet eftersom vi funderat på att testa det framöver och ja det det kändes bra, när hon så småningom lekt färdigt så det gick att känna något, överhuvudtaget.

Förra våren hade hon en period precis som nu då hon hade alla möjliga krumelurer för sig, superpigg och glad, det var gunghästgalopp, blandade småhopp, vifta med ett framben eller varför inte båda, många suspekta gångarter som jag inte sett förut, men det ska tilläggas att detta är när hon är själv, har hon en träningskompis så vill hon bara springa,och är hur fokuserad som helst. Men hon kan verkligen vara en riktig pajas. Positivt idag att hon gick att köra i rundeln och runda av till vänster utan att hon ville falla inåt, lättare få henne att spåra och hålla balansen.

Har funderat en del över det där, i förlängningen är det ju så att faller de inåt, håller du ju emot på ytter dvs höger och vad händer, Jo hästen ställer sig ju utåt och ju mer du måste hålla i ytter desto krokigare blir ju hästen utåt. Har de svårt att hålla balansen i en sväng till vänster i en sådan lugn hastighet som skritt till lätt trav så kan man ju tänka sig hur lätt det är när man kommer och ska ta en kurva i full fart.

Vi som rider pratar ju om inåt- resp utåt ställning eller rakriktning, när det är trav pratar vi om att de ”bryter” vilket kan vara både inåt eller utåt, det kan vara så att kroppen fortfarande är förhållandevis rak dvs de rör sig fortfarande på mer eller mindre 2 spår de är bara sneda i huvud och hals eller så är de ännu snedare drar med sig kroppen och det blir fler spår än 2, kanske 3 eller rentav 4. Kollar man på en häst lös i longering tittar den i regel utåt trots att den rör sig på ett runt spår runt mitten.

Hehe ja nu är det nörderier på hög nivå, men jag tycker det är roligt att fundera och utmana tankarna som man har om mycket. ”Gör man samma som man alltid har gjort får man samma resultat som man alltid har fått”

Ur ridperspektivet är det alltid en form av obalans om en häst far iväg åt något håll, eller ramlar inåt/utåt.

Det har ju alltid varit spännande att rida travhästar på så vis att det brukar gå hyggligt att rida i vänster varv, då har du ju en skänkel också som kan placera hästen, bara det lilla som brukar behövas, sen vänder du till höger och tjena där har ju hur svårt som helst att försöka hålla hästen ute på spåret om du ska ha den rättställd, du brukar få börja ha den utåtställd för att kunna hålla dem ute på spåret, gör du inte det har du strax en sån liten volt att ni själva inte ens får plats. Hästen är inte lika stark att bära upp er i detta varv och det blir svårt med balansen.

Det är klart spännande med hästar och det är intressant att titta på saker ur olika perspektiv.

Har ett tips till imorgon kväll, på SVT sänds första avsnittet av Sanna Lundells hästserie Flocken. Det tror jag kan bli en riktig höjdare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.