Början

Att börja tävla med en för dig ny häst eller att komma ut med en unghäst och börja tävla är alltid spännande, där är vi nu med Tekna som är anmäld till kvallopp på söndag.

Just kval- och premielopp tycker jag är de mest nervkrävande aktiviteterna när man står på sidan, det är ju oerfarna förmågor man ska ut med och man vet inte alltid vad de kan tänkas hitta på, men man måste någonstans börja.

Resan att komma ut med oerfarna ridhästar har jag gjort många gånger och där har mixen varit bra med erfaren ryttare- grön häst och har några historier kring detta på lut.

Hade en jättefin högbent fux med mycket nerv i som hade gått några pay and ride under försäsongen hemma på klubben vilket hade fungerat bra, hade haft hästen över vintern och den var mest grundriden när den kom, stor men lätt häst som fick styrketräna en del under vintern och skulle ut i LB klass på våren. Utbildningsmässigt låg han väl en klass till uppåt ungefär men han var ovan tävlandet och jagg kände på mig ganska tidigt att den här kan nog bli ganska nervig när han kommer bort så hade avsagt mig från att ingå i något lag.

Mycket riktigt så var det ganska mycket tilt i skallen på han när han äntrade banan på årets första tävling .

Allt han hade lärt sig var som bortblåst, han i det närmaste smög runt i travprogrammet spänd som en fjäder och när vi sen kom till galoppdelen brakade det lös ordentligt, inte att han hoppade och skuttade eller något sånt utan han blev i det närmaste apatisk inne i sin egen bubbla och jag tror det tog mer än halva galoppprogrammet innan jag ens fick honom i galopp.

Vi kämpade oss igenom och jag tänkte att Oj oj här har jag något att bita i, den här måste vara med på en hel del tävlingar så han får chansen att vänja sig.

Sagt och gjort så åkte vi iväg redan helgen efter och jag var förberedd på en liknande upplevelse som sist och jag skulle vara väldigt nöjd om det bara var lite bättre, att han skulle vara lite mer hos mig än instängd i sig själv.

(Parlör Valack. E: Palermo- Hostrup)

Döm om min förvåning när hästen travade in på banan med ett uttryck som han ägde stället minst, och utförde alla övningar på rätt ställe precis som han aldrig skulle gjort annat.

Jag hade ju förberett mig för att det skulle komma att ta tid med den här herren men han överraskade verkligen på ett positivt sätt och det är just det som är så spännande med de här unga förmågorna, det händer så mycket med dom och man vet aldrig vart man har dem.

Sen hade vi ju den gamla hopphästen som mamma köpte som sällskap till min dåvarande dressyrhäst, dock var min dressyrhäst skadad lite då och då så jag höll igång genom att rida på hoppehästen.

Vi kom så pass att jag ville testa att rida några lättare klasser, så anmälde till två LBklasser utomhus och hjälp vilken cirkus, han var så spänd och laddad när han skulle in på banan och förvirrad över att det inte fanns några hinder, dressystaketet var väl ca 40cm högt och på varje lång-och kortsida laddade han allt han hade mot staketet, jag hade fullt sjå med att hålla oss båda innanför, så det blev ganska ryckigt om man säger så.

Inte konstigt tyckte jag, han fattar ju inte vad det handlar om så han får väl vara med så han lär sig, redan senare på dagen till nästa klass hade poletten trillat ner, han försökte bara hoppa över en gång och dessutom hann han med att visa upp några av de kvalitéer som han faktiskt hade så om jag inte minns fel så knep vi en tredjeplats.🏆

Hästar är fantastiska, vilka otroliga resor man har fått varit med om tack vare dem och oavsett hur det går på söndag så är det början på en ny resa❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.