En allroundhäst…

Det är ju ett ord man svänger sig inom ridsporten med, som ger en positiv klang, en häst som både kan springa fint på dressyrbanan men som också hoppar bra.

Igår visade Desideria med råge att hon verkligen är en allroun inom sitt gebit, hon tog en pallplacering på den längsta distansen vi testat 3140m, det var lite dåligt med lopp just nu och framförallt när man vill ha autostart så vi testade när det ändå var så nära, visserligen har hon varit ute på 2640 m förut , en gång var hon trea på en bra tid och en gång var det ett riktigt bottennapp när hon inte stod att känna igen alls, fast just den dagen hade nog inte distansen spelat någon större roll, har man en dålig dag så har man.

Hon har placeringar bland dem 3 på alla distanser från 1640m till 3140m, det är verkligen att vara allround, tittar man tillbaka på hennes mödernelinje så fanns det ett sto född 1985 som om jag inte minns fel föddes som (windsvept) hon hette Erva Bowler och är Desiderias mormorsmor.

Erva Bowler gjorde 73 starter och tog 9 segrar, 7andraplatser och 11 tredje och tjänade 377 000:- på sin tid. Hon hade en del pallplaceringar också inom rikstoton som på den tiden hette V65. Hon segrade på samtliga distanser från 1640 till 3140.

(På bilden är just Erva Bowler vid seger på Solvalla och farmor och farfar råkade vara på plats för det var The Owners Day).

Jag kommer ju ändå ihåg ”Bowlan” ganska bra och hon var häst-elak, precis som en viss Desideria och hon hade ett ganska långt ”ansikte” vilket också gått vidare i generationerna.

På detta vis är det ju faktiskt väldigt intressant att gå tillbaka i stamtavlan när man känner till flera generationer bakåt, alla dessa likheter och avvikelser.

Det är väldigt intressant med gener och har läst en del om en teori som härstammar från galoppen om att det ska finnas en gen som följer möderneslinjen och som gör att avkommorna får ett riktigt stort hjärta. Det har forskats en del om detta och tänkte att jag ska berätta om det vid ett senare tillfälle, för det är verkligen ett intressant ämne.

Det blev en lite annorlunda dag med Desideria då jag åkte med henne till Bergsåker och Jouni och Lars-Åke åkte med Tekna till Lycksele.

Mamma följde med mig som hantlangare och jag var nöjd med att det flöt på utan missöden, alla vet ju att ibland kan ju utrustningen spela en ett spratt men allt flöt på och Desideria gjorde en toppenprestation och det märktes att hon förstod det själv, för den där lugna värdigheten som hon kan utstråla när hon gjort något bra infann sig och den höll till och med i sig till dagen efter. Hon gick rejält i spåren från sista häst ungefär 800 kvar fram till att bli trea så hon var verkligen bra.

Hon åt väldigt bra efter loppet också vilket är positivt för det har hänt att hon ätit lite dåligt på morgonen efter när det varit lite tufft.

Tekna har varit jättefin i veckan efter förra starten och enligt rapporterna värmde hon bra däruppe, i loppet blev hon visst lite spänd över galopperande hästar på såväl in som utsida så hon sympatiserade med dem helt enkelt.

Sen blev det en galopp till och sen kördes hon lugnt för att ta sig runt och det blev ett 6epris.. Inte mycket att säga om det är orutin som spökar och det är som det är, sen såg jag i listan att hon fått startförbud 10 dgr för orent trav och det är ju mindre roligt, har dock inte kunnat se på liven hur det såg ut för det var något fel med bildöverföringen från banan, det var ju lite synd för man vill ju gärna se så man vet.

Med hästar kan ju allt hända från den ena dagen till den andra och inte minst med de yngre förmågorna så vi får se nu hur det verkar.

Så dagen innehöll både upp och ner som med det mesta i livet, man får glädjas åt det som funkar och sen göra något åt det som inte gör det, helt enkelt. 🙏

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.