X -Faktorn

Lite då och då har man hört X-faktorn nämnas i avelssammanhang och med tiden har det blivit synonymt med att representera en vinnare, en häst med ett STORT hjärta.

Intresset för storleken på en hästs hjärta kan man spåra ända tillbaks till Eclipse som föddes i England 1764.

Han var obesegrad i tävlingssammanhang med att vinna alla 18 lopp han startade i innan han drog sig tillbaka för att ägna sig åt avelsarbete, där han blev far till över 400 föl.

Runt 80% av alla fullblod i dagens läge kan genom stamtavlan spåras tillbaka till Eclipse.

När han dog 1789 var traditionen att man begravde endast hästens huvud, hjärta och hovar.

När man tog reda på hästens hjärta reagerade man över dess storlek, det var mycket större än normalt och vägde då 6.36 kg vilket var dubbelt så tungt som en ”normal” hästs hjärta.

År 1973 vann Secretariat Triple Crown, han var den första hästen på 25 år som lyckades med den bedriften.

Han satte många banrekord och vann många stora lopp med många längder, det mest berömda var nog Belmont Stakes 1973 när han vann med 31 längder…

Secretariat avled 1989 och när de utförde en obduktion så stannade allt upp när de såg hans hjärta, det var inget fel på det bara det att det var enormt stort.

Tyvärr vägdes inte hans hjärta vid det tillfället men man kom att göra en jämförelse med en av dåtidens rivaliserande hästar, Sham . Shams hjärta vägde 8,18 kg och enligt jämförda beräkningar vägde Secretariats hjärta uppskattningsvis 10kg.

Sham var den som var på andraplats i samtliga Triple Crown löpningar efter just Secretariat.

Thomad Swerczek,patolog vid universitetet i Kentucky :

” Jag har gjort tusentals obduktioner och har lagt märke till skillnader i storlek på hjärtat mellan olika hästar innan vi träffade på Secretariat.

Swerczek sa ” Jag lade inte så mycket vikt vid detta förrän Secretariat kom han var som i en helt egen liga och de förklarade också prestationen han gjorde i Belmont Stakes. Det vore omöjligt för en häst med ett litet hjärta att göra det som han gjorde.”

Patologer kom att studera Secretariats hjärta ingående och det var anatomiskt perfekt, och jättestort.

Det var Secretariats obduktion som föranledde sökandet efter X-faktorn hos hästar.

På 60-talet skrattade man åt australiensiska forskare som försökte förklara sambandet mellan hjärtats storlek och prestationer.

De upptäckte att det stora hjärtat verkade följa stolinjen och på så sätt fick den också sitt namn X-faktorn eftersom den förs vidare genom X kromosomen från stoet.

Ston har två X -kromosomer, en från sin hingstpappas mamma och en från sin egen mor. Stoet lämnar alltid vidare ett av sina x-kromosomer till sina avkommor.

Hingstarna får alltså sin x- kromosom från modern. Hingstens döttrar i sin tur får ett av sina två X- kromosomer från sin pappa och en X-kromosom från sin mamma.

Ett hingstföl kan således inte få en X-kromoson från sin pappa, de får en Y-kromosom i stället vilket är det som gör dem till en avkomma av manligt kön.

X-faktorn kan alltså bara föras över från en hingst till dess döttrar eller från mamma till hingstföl eller stoföl.

Efter mycket forskande genom att kartlägga fullblodens linjer fick man upp ett spår med stora hjärtan som ledde till ett sto vid namn Pocahontas som föddes i England 1837, samtliga storhjärtade fullblodshästar kan genom X kromosomen spåras tillbaka till henne.

Pocahontas var en ättling till Eclipse precis som senare också Secretariat .

Genetiskt sett kan det stora hjärtat bero på en mutation som kommer från en enda häst.

Fortsatta studier leder vidare till en hingst vid namn Hautboy vilken kan ha ärvt den ”storahjärtgenen” från sin mor men där tappar man spåret då modern där endast anges med Royal Mare . Eclipse ärvde sitt stora hjärta från sin mor, Spiletta, en ättling till Hautboy.

Pocahontas dog vid en ålder av 34 år och han få många föl under 20 års period.

En tävlingshäst med ett stort hjärta kan jämföras med en V8 turbomotor som tävlar mot en 4cylindrig motor i hästkapplöpningsvärlden.

Ett stort hjärta är alltså en stor motor som kan pumpa runt mer syre och ge hästen optimalt med fart, större uthållighet och större kapacitet .

Mest kända amerikanska hästar som bevisat har X-faktorn inkluderar Man’O War, Citation, War Admiral, John Henry, Northern Dancer, Native Dancer and Seattle Slew.

Nu är ju denna forskning kopplad till fullblod mening jag tycker det finns många intressanta perspektiv att leka med i tanken. Den amerikanska travaren härstammar ju från Messenger som var en engelsk fullblodshingst som föddes år 1780.

Marianna Haun har skrivit böcker i ämnet x-faktorn baserade på hennes efterforskningar vilka naturligtvis stötts och blötts om huruvida det stämmer eller inte, hon själv finns inte kvar i livet längre så hon kan inte fortsätta sina studier. Men ämnet är ju onekligen intressant…

Inom travaveln kan man inte nog betona vikten av ett starkt möderne, av vad består ett starkt möderne egentligen ?

Stoet själv ska gärna ha presterat och lämnat avkommor av båda kön som tävlar framgångsrikt. Stoet ska ha flera generationer bakåt där stona presterat och i sin tur lämnat springare. Det är lite intressant att fundera på vad det faktiskt är som gör en mödernelinje framgångsrik, vilka egenskaper etc.

Nu är det ju inte så att bara för att hästen har ett stort hjärta så blir den en stor stjärna det finns många andra faktorer som spelar in tex en ofördelaktig exteriör, mentaliteten, det mänskliga handhavandet, det finns ju tusen variabler till varför saker och ting kan gå snett, det vet ju alla som sysslar med hästar.

Men det är klart man har hellre en V8 än en 4cylindrig motor även om V8:an oftast gör mer väsen av sig…🏎️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.