Masterson Method del 2

Överlevnadsinstinkt och hästens språk.

Hur fungerar det?

Hästens medvetenhet och mottaglighet för utvärtes stimuli
är en av orsakerna till att denna metod fungerar så bra . Att arbeta med hästens känslighet för detta gör att du kan få tillgång till den del av hästens nervsystem som tillåter att hästen kan släppa på spänningar i muskler och omgivande vävnad.

För att kunna åstadkomma detta behöver du lära dig hur du ska använda beröring och att läsa av det hästen vill tala om för dig genom de responser den visar och genom sitt kroppsspråk .

Eftersom hästen är ett flyktdjur så beror dess överlevnad i naturen på dess förmåga att upptäcka faror snabbt och att kunna fly från dem .

Att fly från faror eller obehag är hästens absolut första och viktigaste överlevnadsinstinkt, om detta inte är möjligt vilket ofta är fallet när det är människor inblandade är hästens andra överlevnadsinstinkt att göra motstånd,trycka emot eller på något vis skydda sig.

Det är denna instinkt hos hästen som du genom Masterson kan koppla dig förbi .

Genom att använda tekniker med sådan lätt beröring att du inte triggar igång ett motstånd hos hästen utan du direkt kan ta dig till den del av nervsystemet som släpper på spänningar.

Av naturen tar hästen den väg som ger minst motstånd om bara den möjligheten finns, och om man frågar på rätt sätt så hittar man vägen till där hästens släpper spänningar.

Som ett flockdjur förlitar sig hästen till stor del på kroppsspråket för kommunikation i flocken.

Det kan vara allt från de mest tydliga rörelser med öronen, blottande av tänder , till den mjukaste blinkning med ögat, skiftande av kroppsvikt, ändring av andning och även mer subtila tecken.

Hästen gör instinktivt sitt bästa för att inte utåt sett visa tecken på smärta eller svaghet för att antingen av ett rovdjur bli utvald som ett lämpligt offer, eller för den delen bli utkastad från hjorden för att man är en svag länk.

Det är också en av orsakerna till att det kan vara lite av en utmaning att hitta exakt var diffusa hältor sitter. Att hästen aktivt försöker dölja sina problem är en del av dess överlevnadsinstinkt, men inte alltid bra för oss som vill lista ut felet och kunna hjälpa.

När du lär dig att följa de tecken och signaler som hästen ger dig, låter hästen dig veta vart du är mest effektiv och vart de största problemen sitter.

Genom att använda olika mycket tryck i din beröring som dock inte kommer över gränsen för att hästens försvarssystem triggas igång hjälper du också hästens nervsystem att släppa på saker som hästen ”skyddat”.

En fascinerande sak med detta är att när hästen börjar förstå att du hjälper den med sådant som den instinktivt försökt dölja så börjar den mer och mer att delta med ännu tydligare tecken och vågar slappna av och det går lättare att lossa på de spänningar som finns.

Det skapar en starkare band mellan dig och din häst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.