Härstamningar, hingstar och allt därtill….

Redan som liten, ja eller i allafall mindre så indoktrinerades man nog mer eller mindre ovetandes i världen gällande blodslinjer på varmblodstravare, hemma fanns mest Hemmets Journal eller olika travtidningar och inte minst travrondens vinternummer, just de två senare blev ofta liggande i någon korg på toaletten och från man var läskunnig så blev de lite av ”toalektyr” de första jag minns var alla dessa avelshingstar som hade Speedy Crown som pappa, för de fanns överallt så man förstod ju att den där Speedy Crown var något alldeles extra.

Under ridperioden satte man sig mer in i halvblodsaveln och jag minns att jag gillade Kyra Kyrklunds hingst Master 850 mycket och när vi valde hingst till vårat halvblodssto Ina som redan då på sent 90-tal hade en jättegammal stam Anart- Immer föll valet på Master, mycket för den fina ridbarheten och de mjuka rörelserna.

Fölet ärvde de fina rörelserna och hade nog blivit en fin häst men tyvärr förolyckades hon som 3 åring så vi fick aldrig se vilken typ av ridhäst hon skulle blivit men till lynnet så var hon väldigt tuff och faktiskt när jag tänker tillbaka så var hon faktiskt mycket lik Desideria till sättet, lite av en enmanshäst som inte vem som helst gjorde vad som helst med (läs drake).🐲

Man brukade senare säga att Briar lämnade två typer av hästar, de stora fuxarna eller de mindre bruna och jag hade tur att få tag på en brun på knappt 170cm men som var rejäl och verkligen gillade att tävla, minns att jag var i Härnösand en gång och det blev ett hiskeligt oväder, jag kom längs långsidan i en travökning och när jag kommit halvvägs rasade hela nerdre delen av dressystaketet in på spåret, de skulle ju få vilken normal häst som helst att flyga i luften men inte han, han tog ett steg åt sidan och fortsatte med sin travökning, han var verkligen ”med” mig på banan, sen vad som hände utanför det var mindre viktigt.

Halva ridbanan var dessutom vattenfylld efter idogt regnande och jag minns att jag har ett kort från själva ritten där man tydligt ser plaskandet runt hovarna och hästens uttryck i bilden är obetalbara, spetsade öron och ser verkligen glad och energisk ut.

Jag minns att en av domarna kom fram efteråt och sa att de flesta hästarna tyckte ju inte att det var så roligt att gå fram i de minst sagt skitiga och tunga underlaget men att min häst konstigt nog sett så otroligt positiv ut trots förutsättningarna. Han älskade verkligen att stå i centrum.

Ett tag där hade man ju bra koll på halvblodsaveln men det har man ju helt tappat, kan erkänna att Springbank II har jag dock koll på, fantstisk häst men att jag kollat lite extra på honom är mest för att han också äter Equivicis produkter.

Har ni missat dem så gå in och kika, deras produkter är grymma.

När travet kom in i bilden igen så återfann man ju många kändisar från förr bara några steg längre bak i stamträden så det var ändå bekant.

När Desideria blev till var det Chocolatier som var första valet men de året var fertiliteten inte på topp så det blev inte han och Revenue var med i förhandsnacket men han var i Norge och samma var det med Juliano Star så tillslut blev det lite bråttom och då blev det Gift Kronos, det var Viking Kronos-blodet man ville åt så det fick det bli.

Men det lustiga är att om man tittar nu på Desideria så har hon så stor del av det som är modernt nu i sin stamtavla så det är svårt att fortsätta på det amerikanska spåret, det blir så hög inavelskoefficient.

För några år sedan så läste jag en del rubriker om en häst på andra sidan Atlanten som verkade vara något extra som sprang ruggiga tider och det var liksom en rolig historia bakom också ( jag gillar ju underdogs)och den hade passgångarblod. Vet inte varför men började följa skriverierna om denna häst och kikade på klipp på youtube.

Hingsten hette Googoo Gaagaa och satte världsrekord som 2 och 3 åring.

Han hade ett riktigt outcrossblod och blev glad när jag såg att de fanns svenskfödda avkommor och tänkte att perfekt de där ska jag hålla kollen på för det där kan vara nåt för framtiden om ”Krockodilfia” ska ha något föl framledes. Å jisses vad bra de har gått såhär långt och 3st startade idag i Kriteriet och en av dem avgick med segern.

Sen har man ju hunnit tänka att hm den står uppstallad i USA då ska man hålla på med fryst sperma också om man i framtiden vill använda sig av honom, men se det löste sig visst det med då intresset från Sverige varit stort så han kom att stallas upp i Sverige och ska verka här , tack vare avkommornas framfart var visst intresset så stort så han blev fullbokad också rätt så omgående, jättebra för då kommer man ju hinna se och följa ännu fler avkommor.

Krokodilen Desideria

Googoo Gaagaa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.