Virus och bakterier i tiden

Ja det var ju det jag skulle berätta om, jag har ju som sagt stått med ett ben i olika stall/ världar kanske en del skulle säga, ett ben bland travhästar och ett ben inom främst dressyren. Gemensamt för alla är ju rädslan för smittor av olika slag och naturligtvis för kvarka och hästinfluensa(A2) i första hand.

Även om det finns många andra förkylningar, halsinfektioner och you name it har det väl kretsat mycket kring dessa två men på senare tid har det ju dykt upp en hel del nya orosmoln, under fjolåret kunde vi ju läsa och följa rapporterna om utbrottet av EHV( abortvirus, herpes) och sen har man ju även hört om ett ekvint coronavirus som kan vara besvärligt.

På travsidan var man ju som ialla stall rädda för de stora hästsjukdomarna som Kvarka, A2 osv men sen också allt därimellan dvs, halsinfektioner, förkylningar egentligen allt som kan sätta ner prestationsförmågan , mögel svampar osv.

I ridstallet var det sällan något tal om halsinfektioner och det var väl inte så konstigt med tanke på vilken skillnad det är på maxarbete som hästarna utför och det är ju lite skillnad på puls i att springa runt ett dressyrprogram jämfört med ett travlopp. På ridsidan talades det oftare om luftvägsproblem i form av hosta och dammallergier

Oavsett vad man håller på med för gren så har man hästar så hänger man ju med i vad som händer runt i landet i smittväg och i nuläget står vi ju uppstallade på en stor anläggning och när det är fullbelagt kan det ju vara uppemot en 80 st hästar och det är ju faktiskt en rätt stor population med hästar som reser mycket, det kommer nya hästar i bland och andra åker. Här tänker jag lite på hur det alltid var när skolan började på hösten, det gick ju alltid bara några veckor så var det förkylningar och sjukdomar som härjade, minns det här med mycket stor personlig irritation för på den tiden gick oftast de lite viktigare tävlingarna på hösten typ i september och ja då var det ju en del hostade och snorande och så skulle man försöka åstadkomma något på tävlingsbanan själv som man haft som mål sen länge.

Efter sommaren kom ju alla tillbaka till skolan från olika håll och samlades och sen var det full fart på alla möjliga förkylningar osv ,lärarna var ju härdade så de klarade sig i regel längst.

Naturligvis är det ju så att där det finns mycket hästar är ju utrymmet för såväl virus och bakterier stort men som en liten anekdot till detta så har jag en liten historia, vi stod i ett mindre stall för några år sedan och det fanns 4 hästar och inga andra hästar i närheten samt att ev vetrinärbesök klarades av på plats och ingen var iväg varken på tävling eller träning men trots detta en vår, hade en av hästarna åtminstone förkylning vid 3 tilfällen. Då hade man en del att fundera på….

Jag har saxat lite information här om EHV.

Herpesvirus är ett vanligt förekommande virus och finns i många typer. Hos människa orsakar herpesvirus till exempel smittsamma munsår som kan ligga latent och blossa upp i samband med stress. EHV-1 står för eqvint herpesvirus typ 1 och orsakar vanligen förkylningssymtom men kan även orsaka abort och neurologisk sjukdom på häst. Ekvint herpersvirus typ 4 är närbesläktat med typ 1 och kan orsaka samma symtom, men det är betydligt mer sällsynt med abort eller neurologisk sjukdom orsakad av EHV-4.

  • Luftvägsinfektion
    EHV-1 är mycket vanligt förekommande och majoriteten av svenska hästar har haft EHV-1 och har viruset latent i kroppen. Unga hästar som inte tidigare varit infekterade får ofta tydliga symtom på luftvägsinfektion. Efter en inkubationstid på 1-7 dagar får hästen hög feber och näsflöde. Näsflödet är ofta klart initialt för att sedan bli mer vitaktigt och tjockt. Hästarna kan även få hosta, svullna lymfknutor och rinnande ögon. Febern är ofta bifasisk, det vill säga de får hög feber 1-2 dagar som sedan går ner för att återkomma med en ny topp efter en vecka. Äldre hästar som haft infektionen förut får lindrigare eller inga symtom alls.

EHV-1 infekterar slemhinnorna i luftvägarna och orsakar inflammation med lokala symtom i form av övre luftvägssjukdom. Viruset infekterar sedan vita blodkroppar och sprids vidare i kroppen. Ibland gör kroppen sig av med viruset utan ytterligare symtom, men vanligen blir virus kvar i kroppen latent och kan reaktiveras i samband med stress och då ge upphov till symtom och smittspridning igen. ”

https://evidensia.se/djurvardguiden/ehv-virus-hasthosta-och-abortvirus/

Det luriga med EHV är ju just det där med att det kan reaktiveras vid stress för i vilka situationer kan det uppstå? Hm ja resa, tävling, byte av stall osv.

Nu vaccinerar vi regelbundet mot detta , tänkte faktiskt på detta när det var livat om just den här vaccinationen för de som skulle åka till Frankrike, även om man inte har en häst som platsar för att åka dit resultatmässigt så uppfyllde de vaccinationskraven iallafall, man får vara glad för det lilla 😊👍

Ja som sagt EHV är ju en egen historia sen finns det ju så mycket annat som kan komma in i stallmiljön på olika sätt och därför är jag väldigt glad över att vi kommit i kontakt med F10. Ett stort problem som många har och så även vi är fåglar, främst småfåglar som mer eller mindre flyttar i i stallar och ”skitar” ner och de bär ju på en hel del virus och bakterier som varken är bra för de hästar eller människor som vistas där.

Det är F10s styrka att det kan eliminera både virus ,bakterier och mögel & svamp istallet . F10 är ett mycket lättanvänt desinficeringsmedel som underlättar mycket i vardagen. F10 fungerar så att virus eller bakterier och svanmpsporer elimineras av F10 som är en kraftfull biocid utan biverkningar på djur eller människor.

De flesta tvättar ju ur stallet en eller flera gånger per år och man vill ju kunna göra det oftare upplever jag men med tanke på kyla och vinter så blir det knappast nån tvätt med högtrycken då och det är det som är grejen med F10 att när du spätt ut den så sprayar du på eller dimmar stallet och du behöver inte skölja bort något efteråt så gör vi nuförtiden . Det finns många bra användningsområden, ta med dig på tävling och spraya boxen innan du släpper i hästen. Du kan ju med fördel också spraya transporten, en del hyr ju ut eller skjutsar olika hästar och det känns bra att kunna desinficera enkelt och ofarligt.

F10 SC koncentrat

En bonus är också att i sortimentet finns en spray som tar bort dålig lukt, den heter Odour Eliminator och den är suverän att lägga i som sköljmedel i tvättmaskinen, desinficera hästkläder,hästtäcken samtidigt som det luktar gott och för er som har hästar/hundar och vill få bort häst/hundlukten i bilen så funkar den utmärkt att spraya på inredningen. Tar bort odören från illaluktande skor både inuti och utanpå och desificerar.

Vi har även provat de där träningskläderna, sportbehåarna i udda material som vi alla vet har en förmåga att utveckla någonslags ”skunkdoft” hur mycket man än tvättar och de funkar även på dem.

I skrivande stund har jag en fenwick huva jag lånat som ligger i blöt med detta och det leder mig osökt in på att  det ibland är lite trixigt när man ska tvätta lite finare ridkläder eller som i mitt fall en kördress i galon som man inte kan tvätta på 60 grader men man vill ändå få dem rena, få bort lukt och ett stort plus här också att de blir även desinficerade.

F10 har tillverkats sedan 1994 och används i ca 35 länder, främst inom veterinärmedicin, på djurkliniker, djurvård, zoo och djurparker samt till sällskapsdjur. Det är med andra ord väl beprövat och något som det känns viktigt att tipsa om i dessa tider.

Är du intresserad av hur du kan använda F10 får du gärna ställa frågor då vi har använt detta ett tag.

Vi köper F10 från http://www.vitaminspecialisten.com