Halvhalter, dressyrdöden och ett och annat tungben.

Drabbades helt plötsligt av lite skrivarinspiration, igår fick jag höra en anekdot om en känd travtränare som jag vet verkligen kunnat tänka utanför boxen och rönt stora framgångar och som faktiskt hade tipsat en vars häst drog och låg på något vansinnigt att denne måste göra mycket ”halvhalter” med hästen.

Det är första gången kan jag säga att jag hör det uttrycket i travsammanhang, framförallt själva tanken om vad det innebär och på vilket sätt du kan använda det.

Just övergångar och halvhalter känns svårt att leva utan oavsett vad man gör med sina hästar så jag blev taggad när jag hörde det i ett helt annat sammanhang. Just det där att hästen blir uppmärksam på dig, halvhalter är ju ofta en förberedelse i vilket du gör hästen uppmärksam på att nu ska någonting hända tex du ska byta gångart.

Vad är då definitionen på en halvhalt? Enkelt uttryckt är halvhalt en form av samling som sker under kort sekvens under rörelse framåt.

Och hör kommer poängen :Syftet är att återställa hästens balans, det ska ske under bibehållen bjudning och hästen ska behålla eller förbättra sin eftergift i halvhalten. Det handlar alltså inte om att den bara ska sakta in farten.

Just det där med balans är det jag fokuserar mycket på i motionskörning.

Det var en helt annan Musse idag när jag körde, han har fått sitt första dressyrkörnngspass idag, han var ju så yrsig och spänd när han kom och känslig i munnen så vi har varit försiktiga och han har fått vara typ Ratina Z om ni kommer ihåg henne i formen. Nu vet jag att tänderna är tipp topp och han var väldigt fin att köra idag och nöjd men han tyckte det var lite jobbigt med annorlunda jobb.

Tekna fick ju ett tungben justerat igår och hon var riktigt trevlig idag att köra , även om det är bra med halvhalter även här ganska ofta.

Grabbarna Grus dvs Zoot och Chip var pigga vi körde tillsammans men det märktes att Zoot fått arbeta annorlunda för honom, det kändes som han hade lite träningsvärk men blev bättre när han kom igång , det känner man ju igen själv från när man själv tränar det är bra att röra igång sig. 😊

Har fått lite frågor om boktips sista tiden och tänkte passa på att tipsa om Anna Sellberg som skrivit otaliga häst böcker och hon skriver spänning i hästmiljö, vad sägs om den här beskrivningen. :

Veterinären Wendela Vide har hästtransporten full med lådor och möbler. Efter ett rejält gräl med sitt ex, är hon fast besluten att hon och hennes kallblodstravare Svarten, ska börja om på nytt. Men att förändra sitt liv är inte så enkelt – i synnerhet inte när man plötsligt befinner sig mitt uppe i en mordutredning.

Hon har gett ut två böcker om Vendela som jag förstått det är en ny bok på g med det spännande namnet, Dödlig dressyr, hur spännande låter inte det… Det klagas ju ibland på att dressyr att det är så tråkigt att titta på om man inte är insatt, det kan ju bli långa dagar också så det är ju en del medföljare på tävling som hävdar att de mött dressyrdöden, så jag tycker titeln är lysande. De böcker som har kommit ut finns även som ljudböcker.

Nä nu säger jag God kväll min vänner.. ⭐🦄

.