Positiva nyheter…

Det var en av rubrikerna på Expressen där man har en rubrik numera med glada nyheter, tänk att det skulle behövas en coronakris för det… det är ju faktiskt så att det mesta som nyheterna innehåller är ju negativt laddat, ond bråd död varvet med diverse katastrofer och elände av blandade slag. Den mänskliga hjärnan dras ju till negativitet och det är det som säljer så därför blev jag riktigt glad faktiskt när jag såg artikeln om Himalaya så trevligt att få rapporter om något trevligt som omväxling det borde vi få oftare.

Det är faktiskt rätt intressant hur allt vi får rapporterat till oss påverkar vår världsbild, vi hade förmånen att ha en föreläsning på lärarutbildningen med Rosling och det var verkligen en väckarklocka i vilka förutfattade meningar man har om läget i världen och vilka föråldrade synsätt man går och bär på som inte längre stämmer. Är man intresserad av detta så läs Factfulness.

Här finns lite info om boken:

”En av de viktigaste böcker jag någonsin läst – en oumbärlig guide till hur man lär sig att se klart på världen.” – Bill Gates

När vi människor får frågor om globala trender svarar vi nästan alltid fel. Högskolestudenter, företagsledare, Nobelpristagare och högt uppsatta politiker – alla blir besegrade i omvärldskunskap av aporna på zoo. Hur kan det komma sig? 

I Factfulness visar Hans Rosling, tillsammans med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och hur vi kan göra för att rätta till våra vanligaste missförstånd. 

Med utgångspunkt i tio konkreta misstag vår hjärna gör – däribland vår tendens att dela upp världen i två läger, vårt oroade förhållningssätt till nyheter och vårt antagande att saker blir värre med tiden – kartlägger de hur vi kan bryta med våra tankefel och bli mer faktaorienterade. Metoden de presenterar, factfulness, handlar helt enkelt om den till synes enkla vanan att bara hysa åsikter som grundas i fakta.

Tänkte att det kan vara ett bra lästips så här i karantäntider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.