Tiden flyger…

Det känns som det var ett tag sen jag skrev och ja det händer ju mycket nu på dagarna, banorna har ju tinat fram nu så det har gått att steppa upp träningen sista tiden och alla hästarna har ju sina egna upplägg, Musse har tränat lite tuffare och känns i träning bara bra, dags att anmäla, man blir alltid lite fundersam över en häst som börjar komma upp i åren men han är så otroligt glad och löpvillig i träning så han har verkligen inte gett upp , faktiskt lite svårt att fatta att de fortfarande har motivation att nästan vilja krypa ur skinnet av upprymdhet på rakbanan tom utan sällskap och jag tappar hakan varje gång men man stänger den fort, för grus det är inte gott 🥴. Men han är en toppenhäst att träna, alltid pigg och glad, arbetsvillig och lättkörd och snäll. Idag var han riktigt rolig för han smög runt den nya vattenbaljan som han fått i sin hage som uppenbarligen kunde hoppa upp och bitas om man kom för nära…. hästar…

Lilla Fair har blivit stabilare ( har plockat av käken denna vecka)och det känns som hon lär sig och tar åt sig väldigt bra av träningen, hon är en mycket speciell filur men jag gillar henne skarpt, hon var ju ganska ruggig och långpälsad när hon kom och det är så häftigt att se vad som håller på att komma fram nu när vinterpälsen trillar av, hon har börjat få en helt helt annan hållning på kroppen och ja 🤔det kan nog bli en svan tillslut.

En som verkligen gått framåt är Chippen, han är ju stor och rejäl på alla sätt och han påminner väldigt mycket om en häst min pappa hade som hette Erva Song, det var en stor rejäl märr med sjumilakliv, det var liksom bara att hänga med när man tog in henne från hagen för det var lite som att försöka bromsa finlandsfärjan, det var en kapabel häst på sin tid som vann på dåtidens rikstoto dvs V65 som det hette på den tiden, lördagstravet. Till saken hör att det nog var ett smärre under att hon överhuvudtaget kom till start för hon opererades för lösa benbitar som unghäst och nåt hände nog vid operationen för hon var så grymt sned i korset så det var helt sjukt, jag var liten då men kommer ihåg hur konstigt det såg ut för jag fick åka i rockard med pappa när han körde henne. Jag minns att pappa var väldigt ledsen över hur det hade blivit med henne för hon var lovande och han gav henne en chans och hon gjorde det bra. Desideria och hon kommer från samma stolinje. Chippen och Zoot gick lite tuffare intervaller på rakbanan och då märktes det verkligen hur mycket han gått framåt. Han är ju ostartad så det blir spännande framöver. Så roligt det är när de utvecklas. Dessutom är det en sån där häst som liksom är rätt nöjd för det mesta, gillar mat och all typ av pyssel och behandlingar, en schysst snubbe helt enkelt, easy to please.

Zoot är en ganska hög häst med långa ben och fullblodslook och som så många travhästar( andra hästar med för den delen) så är det mycket jobb med hans rygg. Det finns stora likheter här med Desideria de är båda högställda med långa halsar vilket borgar för att de kan med lätthet arbeta i form på ett bra sätt men de vill av naturen då ganska högt med sina huvuden så man har måstat visa vägen för dem så att de inte springer omkring som ”stjärnkikare” och med ryggarna sänkta som hängmattor. Det är rätt så intressant faktiskt att både Desideria och Zoot är fallna efter två olika Viking Kronos söner, Gift Kronos och Turbo Sund och de har många drag av sina fäder. Chippen är också fallen efter Turbo Sund men i mina ögon så påminner han nog mer om morfar som är Gentle Star. Det är intressant med likheter och avvikelser i blodslinjer. De olika typerna av hästar fodrar ju lite olika upplägg både hade det gäller träning, utfodring och underhåll av kropparna.

Igår blev jag glatt överraskad över inslaget på V75 om dressyrträningen hos Untersteiner, så roligt att se och höra för nog är det fortfarande trots allt så i ärlighetens namn att man blir lite uttittad när man försöker göra saker på lite andra sätt än vad som är traditionellt, sen är det väl också så att många kanske vill prova att göra annorlunda men inte har kunskap om exempelvis dressyrträning och man ska både ha tid och ev också få tag på någon som kan hjälpa en om man inte fixar det själv. Det var dock väldigt roligt att se inslaget sådant man får en ”boost ” av. Det är ju trots allt inte bara ”miljonhästarna” som kan förbättra sig genom allsidig träning.

Jag minns en jättestor märr som min pappa hade , hon hade samma mamma som Eli Sea och var väldigt fin som tvååring minns jag sen började hon växa något helt sjukt och blev närmare 170cm och lätt dragstermodell dvs högre bak, var helt omöjlig att få någon ork på, klarade inte att springa i backarna hemma, skakade i bakknäna och var allmänt svår, dessutom ett jäkla humör hade hon med, hon var snäll bara man kom upp i sadeln och en mycket märklig häst, skritta gick bra , trava under ryttare typ störtomöjligt bara passgång och en mot alla odds mycket välbalanserad och fin galopp med bärighet. Så pass bra att några misstog henne för att vara nån dressyrhäst jag hade tagit hem. Det var hur märkligt som helst för hon kunde gå i riktigt kort galopp och var hur bekväm som helst att sitta på. Så vi tränade i skritt och galopp, det blev väl ingen kanonhäst direkt men hon vann 3 lopp på 26 starter innan hon gick till avel , det var säkert så att det var jättebra för henne att galoppera, det är ju i grunden lösgörande och en sån stor kropp kom säkert igång mycket bättre och ryggen blev starkare, hon var dock inte särskilt galoppbenägen på travbanan tack och lov. Men det var en märklig känsla att galoppera runt på i princip en hand på en travhäst men bröt du av till trav hade hon i princip 3 olika gångarter samtidigt och att hon var så välbalanserad i galoppen trots att hon var rätt så överbyggd och inte heller ridtränad. Vilka spännande upptäckter man ändå varit med om med så olika hästar. Oj det blev ett rätt rejält sidospår det här…

Tekna har varit jättefin, har fungerat toppenbra och fått gå lite raskare jobb och har både travat bra och hållit humöret i schack, så glad över detta, det är ju en sån fin jänta så man vill ju verkligen hon ska vara bra och fungera för då kan det verkligen bli roligt. 🙂

Desideria har också fått lite raskare jobb och hon känns väldigt fin så det börjar dra ihop sig även för hennes del. Sen har hon ju en ny titel på sin lista, första hökontrollant, hon står bredvid höintaget så hon kollar in allt som går förbi…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.