Veckan som gått…

Ja måndagens lunch spenderades på lunchtrav med Tekna och jisses som vi fått gråa hår på henne och hennes kropp och sinne men hon födde på allvar intresset på att börja mera arbeta med den mentala biten på häst och börja förstå på vilka sätt man faktiskt kan göra det och det är faktiskt fantastiskt hur mycket man kan göra själv om man bara är lite öppen för saker och ting. Otroligt vad den lilla hästen har lärt mig både om mig själv, mitt sätt att tänka och framförallt allt nytt som jag börjat och satt mig in i tack vare henne. Regndroppsmassagen är bara ett exempel som helt klart är hennes förtjänst att jag började utforska och det är ju fler än hon som hunnit tagit del av dess fördelar.

Så ännu mer härligt att i måndags gjorde hon ett felfritt lopp och tog en andraplats, en stor seger kändes det som, vi har ju vetat att det finns mycket i det där lilla busfröet men det har liksom inte kommit ut. Hon gjorde på alla sätt ett grymt lopp på vad vi ändå uppskattade inte var en enkel bana så hon imponerade på mig ännu mer genom att näsan knappt rörde sig när hon kom tillbaka efter loppet.

Det är också en sak jag lärt mig med henne och hennes tidigare magbekymmer är att det tar nog mer mentalt för henne att resa och tävla och hon behöver få tid efter tävling att återhämta sig annars blir det blaj,hon får ha det lugnt tills hon säger till själv att nu har jag återhämtat mig och hon är härlig på det sättet hon är väldigt uttrycksfull så hon går inte att missuppfatta och hittills har hon ju mått bäst på det.

Tina har börjat komma lös i sin kropp och blicken är annorlunda och hon har blivit riktigt livlig, hon har ju gått en del arbetskörning för att få henne att börja arbeta annorlunda med sin kropp och sen har vi gjort vårt bästa för att få upp henne i vikt, även hon har haft något av en inre stress och precis som på människor sätter ju sig sånt i kroppen . Hon håller på bli riktigt fin i pälsen och i kroppen och hon gick ett riktigt bra jobb i fredags så det rör sig i rätt riktning.

Musse blev lite risig efter vaccinationen för ett tag sen men han är den som jag definitivt sett störst skillnad på efter en regndroppsmassagen så han kommer nog igen, viljan är det inget fel på. Det är ju lite spännande ändå med vaccinationer efter man vaccinerat mot EHV har jag blivit rekommenderad vila på 10 dagar och har aldrig upplevt det som något negativt snarare tvärtom…när deväl kommer igång igen. Det kräver ju dock en viss planering.

Jaha och sen var det ju trav i fredags i Östersund och Trooper var först ut, hm lite synd om honom tyckte jag , han värmde bättre än vanligt men även han är ju lite speciell och har lite idéer, gjorde en bra provstart och såg riktigt rapp ut men sen… han går ju med automatkäk och han är ju en stor kille som behöver det stödet som den ger när han springer men sen behöver han vara utan käk i voltningen och man har ju ett stopp på den för att den inte ska kunna dras upp för mycket och ja tydligen kan ju allt hända, haken som är själva stoppet lyckas haka fast i tömmen på ena sidan och går inte att dra upp så han fick inte det stöd han behövde , han klarade visserligen av att komma iväg från det snäva fjärde spåret bara det grymt bra för det är ingen liten häst vi snackar om men sen blev det besvärligt och galoppen kom efter ett tag, så så var det med det… synd för det har känts som han kommer mer och mer, det tar ju tid att få ordning och styrka på en stor kropp det vet jag om någon som inte sällan hade dressyrhästar som mätte någonstans mellan 170 till 180cm. Det tog väldigt lång tid att stärka dem , det kunde vara frustrerande när man stod mitt i det för ofta kändes det som det gick med myrsteg framåt eller t.o.m. ett steg framåt och två tillbaka emellanåt.

Man fick liksom vänta på belöningen längre men när man väl kommit dithän så kunde storleken också vara en fördel, de lade mycket mark under sig, rörde sig stort och det blev uttrycksfullt och fin kvalite och det brukade visade sig på poängen. Sen hade man inget val heller det är varken bra för ens egen sits och balans eller för den delen mentalt att känna sig som Don Quijote på ett shetlandsponny, )nja det skapar inte direkt rätt mindset) och viktigt med att det såg proportionellt ut och att man även kunde göra hästen rättvisa , dressyr är ju i allra högsta grad estetiskt.

Det finns en viktig poäng i det där. Och det är att saker som till en början kan verka vara en nackdel eller kan göra något svårt i början kan i slutändan vara det som faktiskt gör att det blir riktigt bra. Svårigheter i början kan vara språngbrädan till att så småningom nå högre höjder…. tror att det vore bra om man tänkte i de banorna lite oftare, det är som lätt att glömma bort när man står mitt i det.

När det kommer till kritan i alla typer av kapplöpningar är det inte heller någon nackdel att ha lite längre ben eller längre steg än konkurrenterna bara man har lärt sig att hålla ordning på dem. För det är väl lite såsom den kända frasen ur Spidermanfilmerna ” with great power comes great responsebility” om ni fattar vad jag menar…

Desideria var lite som en ”spottkobra” bitvis och hon har taggat till lite de senaste dagarna och jag minns fortfarande mycket bra det där rejäla avtrycket av tänder på min ena vad i blålila som hon så generöst delade ut förra sommaren i en obevakat ögonblick, samma vecka sprang hon en 12tid och gjorde nog ett av sina nästa lopp så då var det lite lättare att stå ut med det och nu börjar man få vara mer och mer på sin vakt igen när man är runt henne.

Det gick undan i loppet om man säger så , hon hade spår 8 och kördes framåt kom ner i rygg ledaren men sen fortsatte ledaren och en häst till utvändigt att dra på så första 500 m gick efter 10,6 , på Östersund en fredagkväll, breddlopp , som upplagtvför att det kostar nerbär de smakarsay … då kändes det iallafall som att det var det bästa av några onda ting att iallafall sitta på innerspår och ha en rygg att gå i. Varvet gick efter 12,6 tror jag så fortsatt högt tempo och ja det visade sig tillslut , många trötta och några av dem höll till framför henne så det gick inte att göra så mycket, de fick till och med ta upp till slut för att inte krocka med en framför . Hon fick med sig sista slanten hem men ännu bättre ett lopp i ryggar hon såg ut att känna sig stark så det blev nog så bra det kunde med de förutsättningarna som gavs. Det kändes bra i hjärtat .

I Östersund hade det kommit snö och det kan ju kännas lite jobbigt att vi går mot den mörka tiden nu med stormsteg men det är inte så mycket helgdagar förrän till jul så såg den här häromdagen och tänkte att det kanske skulle vara något att fira…

En alternativ helgdag för oss hästmänniskor.

Det blev lite dåligt med foton under veckan , lite tråkigt med bara Textilhögskolan så fick ett infall att dra ett kort ur min hästvisdomslek och det kändes väldigt passande. Något eldigt och vackert som kan värma våra frusna själar inför den kommande vintern.🦄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.