Chakran 4-ben

Det har tagit ett tag att sätta ihop det här inlägget , det är som vanligt väldigt svårt att hitta bra info på svenska och sen ska man bearbeta texter och få den att bli förståeligt också på svenska iallafall någorlunda.

För att bättre förstå och ”avmystifiera” det här med chakran borde vi kanske prata om kroppens olika energicenter i stället. Energicenter som för in ny energi och rensar ut gammal ungefär på samma sätt som ett hjärta fungerar när det pumpar runt blodet i kroppen.

Energicenter skickar runt energin i kroppen och precis på samma sätt kan det bli stopp i energiflödet som en ”blodpropp” fast i energi.

Naturligtvis är det lätt att anta att fysiska obalanser är mer alarmerande än obalanser i energiflödet men egentligen är det ingen skillnad, kroppen består ju av energi.

Hästens energisystem liknar människans i det avseendet att de sju människochakrana finns också hos hästen med det finns några skillnader som att hästen har nio chakran (två mer än människan) och ett flertal mindre energicenters. Min tanke är att vi ska avhandla dem i tur och ordning och vi börjar med Rotchakrat som på oss människor sitter längst ner på ryggraden.

Rot/ baschakrat på en häst sitter vid basen på svansen.

Rotchakrat är det som får oss att känna oss trygga, stå med fötterna på jorden kort och gott och att känna oss grundade/jordade.

Detta energicenter uppehåller balansen i vårt vardagliga liv, instinkter, autonoma kroppsfunktioner, att ha tak över huvudet, och våra överlevnadsmekanismer.

Områden på hästen som det påverkar är kotor i ryggslutet (svans), höftleder ,könsorgan, nedre delen av ben( från knäet och neråt fram och från hasen och neråt bak. Ändtarm, hud, päls man och svans, hovben.

Det som kan skapa obalanser här är tex en otrygg livssituation, fysiska hot från den omgivande miljön eller människor runtomkring dem, kroppsliga trauman såsom olyckor eller dåliga erfarenheter , trauman som kan härstamma ändå från tiden i mammas mage, och egentligen vad som helst som gör att hästen upplever sig inte vara trygg. Detsamma kan man säga gäller för oss tvåbeningar.

Obalanser här kan skapa problem med höfter, olika hudproblem, svagheter i skelettet, svårigheter att slappna av, rädsla, sömnsvårigheter eller att vara rädd för att sova, tappa päls, olika allergier, överkänslighet mot insekter, mask, regnskållor, mugg, nässelutslag/feber, olika melanom.

Hästar med obalans i rotchakrat är mer påverkade av sin omgivning och viktigt för dem är att de har trygga hästkompisar och tillgång till sin egen plats där de har det bekvämt tex torrt att ligga på och det är naturligtvis viktigt med utevistelse eftersom att vara ute i naturen hjälper dem att jorda sig. Det finns dock hästar som är så obalanserade och otrygga att de inte trivs med att vara ute och för dem är det viktigt med balanserade trygga hästkompisar.

I träning och hantering av en sådan häst är det viktigt med positiv förstärkning och att undvika metoder som kan skapa en upplevelse av hot och det är positivt om man kan använda andra hästar även här som så att säga skapar trygghet och kan visa vägen.

Dessa hästar har också ofta svårt att vara själva och det är inte heller något man ska tvinga fram och tänka att- de får väl komma över det, det brukar bara förstärka känslan av otrygghet och resultera i inre stress och i värsta fall magsår.

Här får man försöka att långsamt få tillbaka hästen i balans genom att ändra deras uppfattning av omgivningen , hästar( trygga stabila kompisar) runtomkring och människor, jordnära, lugna personer är väldigt viktiga för sådana hästar som kan bli deras kompanjoner och erbjuda dem stöd i all hantering och träning.

Hoppas att det fanns något i detta som intresserar eller väcker något i dig som läser, för sen jag började studera detta med chakran lite mera ingående så har det väckts mycket tankar och lite andra sätt att tänka kring vissa saker och jag har ju ganska olika individer som jag umgås med dagligen där man kan hitta både saker här och i de följande avsnitten om chakrana som har hjälpt mig iallafall i relationen till våra fyrbenta.

🦄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.