Nåt för dem som väntar…

Den som väntar på något gott… väntar alltid för länge… Good things comes to those who waits… Intet är som väntans tider… skulle kunna rabbla sådana uttryck som handlar om väntan en hel dag egentligenför det finns ganska många. Väntan är en stor del av livet och ärligt talat så har vi väl befunnit i väntan rätt länge nu…. Tror de flesta väntar på att det ska bli ett slut på den påverkan som pandemin har haft på våra liv det senaste året och de senaste dagarna har just det här med väntan dykt upp i många avseenden där just jag befinner mig och jag har sett olika perspektiv vilket brukar betyda att nån försöker säga: Hallå nu ska du skriva om det här.

Ur hästlivets perspektiv finns det sjukt många infallsvinklar… ta bara först något synnerligen aktuellt att först väntar vi på snön som ska frälsa oss från det frystorkade hårda underlaget som annars är en stor del av norrländsk vinter numera, när den väl kommer är det lugnt ett tag såvida temperaturen håller sig på minussidan, ända tills en vacker dag då dagsmejan börjar koppla ett grepp och vintern börjar få rejält mothugg, då står vi i halksäsongen och så småningom tjällossningen som båda skapar en ny väntan, väntan på bättre tider… samma sak varje år det kan man vara säker på , det enda man inte kan vara säker på är det där med hur lång tid det tar, just den här gången.

I ridhästvärlden jobbar vi med att få hästarna att vänta och att komma till oss, halvhalter och övergångar så det står härliga till… och vi väntar på att vi tillsammans ska bli ännu starkare ännu bättre så att vi kan utföra saker ännu lättare, vi jobbar på och så att säga vi väntar aktivt på styrka, bärighet och på mognad. Tänk bara på det tålamodet som en dressyrryttare har för att vänta på sin Grand Prix häst- i jämfört med travets stora lopp för hästar som är 3-4 år.

Det finns med andra ord många perspektiv på det här med att vänta… just nu finns det säkert också många som går i väntans tider för alldeles nya små fyrbeningar och även den väntan kan ju vara kantad av en viss olidlighet.

Det är karaktärsdanande att lära sig vänta och att ha tålamod det är ett som är säkert och mer viktigt för vissa somliga än andra såväl både hos två och fyrbeningar.

Skulle tro att den lilla svarta fröken vi har dvs Tekna nog har hållit på att få ett bryt på mig nu under vintern som varit för varje dag har jag övat med henne just det här med att lära sig vänta och vara lugn i det, inte brinna av direkt vid minsta upphetsning och inte dra… utbrotten som var mer regel än undantag har gått från just det till att allt oftare faktiskt vara undantag, hon har lärt sig att följa och vi kan gå ett steg i taget .

Trams ! finns det säkert de som säger och vet ni det bjuder jag på för jag har fått en betydligt trevligare och mer lätthanterlig häst. Visst hon kan absolut gå i vad som liknar piaff vid min sida nu utan att dra i väg då hon blir lite upprymd men utan explosioner. För övrigt en fantastisk elektrisk energi och hon har blivit så mycket lättare i fronten också så arbetet har nog gjort mer nytta än vad man kan tro vid första anblicken, hon har ju rätt lång rygg och magmusklerna får ju sitt.

Nu har vi tagit med det positiva från det bettlösa till kinetongrimman i körningen för då måste vi ha bett och det är inget mer med det… men nu har hon kunnat tränas med vanligt tvådelat😊. Ett litet sidospår blev detta om att vänta och igår men ja det är väl mist lika viktigt här om man kan få dem att vänta och inte bruka kraft förrän vid absolut rätt tillfälle, har en till utmaning kring det i stallet men den har nog en liten annan väg att gå.

Att vänta in rätt tillfälle att sätta i stöten i vad det nu än må vara , iet galoppombyte, i en lucka på ett upplopp eller i affärer är ju också en typ av väntan… vilket får mig osökt att tänka på denna scen ur Braveheart….apropå att vänta in rätt tillfälle

Avslutningsvis kopplar jag ihop detta med en textrad som jag inte hört på länge men som är klockren för sammanhanget och som naturligtvis dök upp i går på tv…,

Olle Ljungströms- Nåt för dem som väntar

Gud uppfinn nåt nytt
Som gör det lätt att hålla ut
Nåt för dom som väntar
Dom som orkar vänta
Mer

Arrivederci 🌈🐴

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.