Raka spåret… eller bananböj.

Ellinor kom med en bra idé med en övning för Tekna igår och den såg verkligen ut att göra gott för hennes vänstra bog som fick en mjuk tänjning , i början i går var hon på ”femtielfte sprätten” av den högre skolan men lugnade ner sig efterhand tack och lov.

Det var det med rakriktning igen då som är ständigt återkommande , en häst måste vara mjuk i sidorna och kunna böja sig för att kunna vara helt rak, hur än mosägelsefullt det är kan låta, – vadå hästen ska ju bara gå rakt fram, mm men har du ridit dressyr så vet du att en uppridning på medelinjen inte gör sig själv, det krävs en hel del både för att det ska fungera och framförallt se lätt ut, utan något helst stöd från en långsida.

Erfarenheten säger att det är inte enkelt att sitta på alltid och sen har man ju sett ett under närmaste enormt antal upprivningar på meddellinjenbåde som domare och tränare, något som är rätt vanligt är att det kan bli lite dubbla spår ( speciellt om vi börjar i galopp )och översätter vi det till travspråk så skulle vi säga att hästen ”sticker” med bakben, dvs inte spårar.

Tekna tex (korvar sig) tycker jag är ett bra uttryck gärna till vänster, viker sig något i halsen och rumpan kommer också till vänster , en sk bananhäst ( båda ändarna är på väg åt samma håll, Kort vänstersida och lång högersida. Det hon behöver kort och gott är det motsatta, få en längre vänstersida och kunna korta ihop sin högra sida och voilà då har vi en häst som är rakriktad, dock oftast lättare sagt än gjort men det är fortfarande väldigt fascinerande för mig att se vad man kan åstadkomma med små medel på kort tid om man bara vet hur man ska göra.

Om Tekna hade varit en blivande ridhäst hade hennes problem troligtvis varit att hon gått på dubbla spår i vänster varv, tydligt på en långsida med rumpan ngt innanför spåret, förmodligen hade jag alltid fått rida ” minst skuldran in och mer eller mindre öppna i det varvet blandat med kanske lite förvänd sluta, gymnastisera med andra ord.

Men som sagt det om fröken hade varit en blivande dressyrhäst, just nu räcker det gott med Kyras ABC. En positiv sak är isllfall att och hon varit betydligt lugnare att köra hemma och det är väldigt skönt för den som håller i.

Funderar på att ha någon aktivitet( kortläsning,healing mm) på söndag igen men jag har inte riktigt kommit på vad ännu så avvaktar så får vi se vad det blir, kanske är det någon som har någon idé?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.