Olika hästtyper…

Att olika hästar har olika personligheter och unika karaktärer och sitt eget sätt att uppföra sig och vara det vet vi ju alla som håller på med hästar och när jag började komma i kontakt med de fem olika typerna enligt TCM så tyckte jag det var så väldigt spännande och jag har studerat såklart de egna hästarna efter detta och klurat lite. Mycket av den info som finns utgår från ?förhållandet -ryttare och häst men det är inte svårt att tänka sig det inom andra grenar än just ridning.

Sen har jag tittat på våra utifrån främst kroppsliga egenskaper samt deras karaktär, man kan helt klart gå in på mer avancerade bedömningar men jag utgår därifrån jag är just nu och detta skrivande är också en del i mitt sätt att lära så här kommer det lite för de som är intresserade.

Enav de fem hästtyperna kallas för Lever (Gan). Levern är ansvarig för det balanserade flödet av qi ( livsenergi) i kroppen och ser till att hästen kan röra sig med elasticitet och att ryttaren kan använda lätta hjälper, om hästen utvecklar en leverstagnation kan den komma att visa upp tecken på irritation, obehag i vissa fall även aggression som kan leda till motstånd av olika slag tex bockande, bitande, lite sådär allmänt omedgörlig kan man säga.

Lever -Gan typen hör till elementet trä och årstiden är vår, Lever och gallblåsa är organ associerade med denna typ.

Vi har väl alla hört uttryck som att någon är full av galla, spyr galla eller att man har något som äter på ens lever… Irritation eller agression och det beskriver rätt bra en Lever-Gan typ som är i obalans.

En balanserad Gan typ kan verka dominant och uttrycksfull, det finns inte mycket som skrämmer den och de har en stor portion mod. Hästar som faller under den här kategorien presterar ofta mycket bra inom sitt respektive gebit när du har dom på din sida.

Den dominanta karaktären är en fördel så länge du som dess människa kan hantera det. Den behöver vara omsorgsfullt förberedd för sina uppgifter dvs bli väl omhändertagen och tränad annars är det lätt den kan upplevas trotsig och motsträvig och om denna häst hanteras på ett bryskt sätt kan den bli väldigt osamarbetsvillig ibland tom oridbar.

Att arbeta med dessa hästar kräver med andra ord ett rejält mått av tålamod, intelligens och att man är konsekvent.

Viktigt att hästen såklart får utbildning att lära dig acceptera hjälper och att uppföra sig väl och det är också en häst som kan svara med mycket motstånd om man hanterar den fel och den har ett gott minne också så man får verkligen tänka efter vad man gör.

Från TCM perspektivet så är en blockering av qi( livsenergin) källan till ilska och agression.. Det är något som i sin tur kan orsaka muskulära reaktioner som kan visa sig såsom muskulära spänningar, smärta och motstånd till att bli riden ( olika typer av arbete). Muskelspänningar kan liksom öka på det typiska hos en Lever häst som tex ilska mot sina boxgrannar.

En Lever-Gan häst som är i balans är en naturlig ledare, en alfa och alla medlemmar i den övriga flocken är väl medvetna om det., de brukar inte slåss utan orsak och brukar behålla din status utan onödiga bråk.

Men ägaren/skötaren till en sådan häst behöver hålla koll på att inte denna häst blir överdrivet kontrollerande mot andra hästar i flocken eller dess närhet, det är en bidragande orsak till stress och att utveckla mer muskelspänningar. En Lever-Gan typ i obalans fortsätter att irritera sina kompisar fortfarande efter att de har accepterat dennes alfastatus.

I en flock har denna typ en dominant position och om dess status blir ifrågasatt tex av en ny medlem kan det leda till en konflikt som leder till skador. När dock ordningen i flocken är etablerad kan även en Lever-Gantyp hänge sig åt harmlös lek med sina kamrater.

En Lever-Gan typ som är i balans kan ha en ganska snabb utveckling då den ofta har ganska lätt för sig. Det är ofta en häst som är fin att se på från sidan med många kvaliteer och uttryck som presterar bra i tävling där den verkligen kommer till sin rätt och en del av motstånd som kan finnas inte syns.

Denna häst är ofta livlig, smart och lär sig nya koncept snabbt. Detta gör också att för mycket av samma samma uttråkar den och kan framkalla en ovilja. Det är också en typ som kan bli tveksam om ryttarens hjälper inte är precisa eller tveksamma, ett bra exempel här är tex om hästen är väldigt säker normalt sett i galoppombyten med sin vanliga ryttare men när en ny ryttare som inte är lika säker på sig själv och sina hjälper så kan hästen rätt snabbt helt enkelt sluta utföra dem.

Den dominanta Lever-Gan hästen är smart och upptäcker snabbt om det är en ryttare som inte är lika säker på sin sak och kan utnyttja det.

Lever -Gan typen är ofta modig och inte speciellt rädd för saker i nya miljöer. Problem i träning uppstår kan uppstå pga hästen brister i respekt för ryttaren eller att träningsmetoderna är alltför hårda.

Varje missnöje eller situation som uppstår skapar lätt spänningar och en förhöjd känslighet speciellt i huden där dessa hästar ofta är känsliga både vid beröring, Wadlings och att dra åt gjordar.

Den förhöjda muskeltonusen hos hästen leder lätt till mer muskelspänningar vilket ofta uttrycks genom en viftande svans och att ignorera ryttarens hjälper. Även små obalanser hos hästen kan leda till fysiska reaktioner vilka man behöva hjälp med att lösa. Denna häst behöver en konsekvent, lugn och tänkande ryttare.

Inom västerländsk medicin när man talar om leverpåverkan betyder det att organet lever är sjuk på något sätt och den västerländska medicinen adressera detta problem genom att behandla vad som är fel med organet. Inom TCM talar man om att en leverpåverkan pekar på en obalans inom elementet lever och gallblåsa vilket ofta tar sig uttryck i irritation. Möjliga tecken kan vara ökad muskelspänning i nacke,hals och rygg eftersom leverns qi(livsenergi) står för både att leverera flow och mjukhet genom qi för muskulaturen i kroppen. Det kan också visa sig som stelhet i leder och senor. Levern påverkar också tillväxt och kvaliteten på hovarna och dess väggar. Problem med ögon är också ett tecken på en lever i obalans.

Det är viktigt att förstå hur den västerländska medicinen och TCM skiljer sig åt i deras förstående av sjukdom så det inte uppstår förvirring kring diskussionen om obalans eller leverpåverkan.

Infektioner och sår läker ofta snabbt på denna hästtyp . Från ett TCM perspektiv kan dessa hästar ha en känslighet för vindtillstånd med vilket menas att de kan ha en tendens att utveckla luftvägsproblem speciellt under våren.

Detta var lite om Lever -Gan typ och det finns mycket info om de fem elementen och dess hästar och naturligtvis skiljer det sig lite åt beroende varifrån informationen kommer men jag tycker ändå det är intressant att kika på för visst finns det mycket bra saker att snappa upp.

Men utgår man lite från huvuddragen här så har jag iallafall en ”brutta” Desideria , i stallet som stämmer mycket bra in på detta och när jag ser tillbaka så finns det många av den här typen på mödernet. Ska jag rota längre tillbaka så hittar jag en tysk valack ( min ridhäst) som också hade mycket av detta i sig även om jag tror han var lite av en kombinationstyp med ytterligare ett element. Med Desideria är det väldigt mycket som är ganska klockrent och jag är glad att även om jag inte visste så mycket om det här sättet att tänka så har man gjort mycket med henne utifrån den personlighet man uppfattat att hon haft.

Nåsta gång ger vi oss i kast med Hjärt-Xin typen. 🐎

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.