Olika hästtyper del 2

Då har vi kommit fram till Hjärta-Xin typen och dess element är eld. Årstiden är sommar och färg är röd.

Inom den kinesiska medicinen representerar den känslan av glädje.

I motsats till Lever -Gan typen som vi tittade på förra gången som kan bocka eller sparka bakut av irritation så kan Hjärta-Xin typen göra det av glädje och uppspelthet. Dock är just den enbart glädjefulla typen av Hjärt-Xin inte så vanlig utan vi träffar oftast på den som den där hästen som blir så exalterad att den får ett utbrott , den blir bara mer och mer uppspelt till något som till slut liknar hysteri. Det kan eskalera till den gräns att den inte längre lyssnar på skötaren och det kan ta sådana proportioner att det finns risk att man skadar sig.

Hjärt -Xin typen normala tillstånd är inte att vara ängslig eller nervös, den kan och med ibland vara ganska okänslig för stimuli. Den kan vara rätt lugn av sig eller väldig vaken men när den blir uppspelt det är då det kan eskalera till hysteri och inga lugnande ord verkar ha någon effekt.

Enligt TCM är Xin eller hjärtat andens och sinnets boning och om inte hjärtat kan kontrollera anden kan det leda till panik eller hysteri.

Hjärt-Xin typen behöver mycket uppmärksamhet och träning med fasta rutiner , den behöver något fast och stadigt att falla tillbaka på när den blir intensiv och uppspelt. Den behöver utsättas för saker pö om pö för att vänja sig och lära sig behålla lugnet.

Hjärt- Xin typen kan vara lite av en ensamvarg i flocken eller ha en speciell hästkompis som den hänger med, om den då separeras från denna om så bara för ett kort tag kan den reagera med att bli hysterisk. När detta inträffar kan det hända att den inte bryr sig det minsta om människan , gnäggar högljutt och yrar runt, drar med sig ägaren och det är under sådana omständigheter det är lätt att både människa och häst kan göra sig illa.

De är ofta talangfulla hästar men kan vara svåra att träna på grund av att de är upplevs instabila, de kan hetsa upp sig själva ganska oväntat och mesta delen helt utan förvarning. De kan ha fungerat utmärkt i en veckas tid och helt plötsligt nästa dag fullständigt exploderar utan att man egentligen vet orsaken. Det är svårt att veta när uppspeltheten ska slå till.

Hjärt-Xin typen har lätt för att lära och är ofta välsignad med en kroppsform och exteriör som visar på stor potential och talang ta sig till höga nivåer i tävling men dess tendens till att kunna drabbas av panik gör den inte speciellt lämplig för en oerfaren ryttare/skötare och inte alltid är så lätt att hitta rätt med i träning.

Inom TCM så säger man att hjärtat inte bara kontrollerar anden utan också svettning och eftersvettning kan vara en hint om at Hjärt-Xin typen inte är i balans.

En sån här ”brutta” har vi också i stallet, Tekna och det kan vara så att just den här karaktären är det som gjort att hon fått smeknamnet ”Skutten” för My God vad hon kan skutta och ta i vid tillfälle, beskrivningen här är också synnerligen klockren. Hon har numera en kompis som hon inte kan vara utan och det är konstigt nog den arga fröken Desideria. Sedan har vi det typiska, så snäll och fin och skötsam i typ 10 dagar i streck och sen den 11e dagen. 🔥⚡️💥 som man inte har någon aning om varifrån det kommer.

Hehe kommer ihåg när jag tränade inför visningen som tvååring, ena dagen skötsam och nästa eldsprutande drake, funderade rätt många gånger på hur det där skulle gå att genomföra faktiskt när man till en början är ganska många hästar i visningsringen och början någon att ”leva rövare” brukar det smitta av till dem andra. Tack och lov hade hon tåtarna under kontroll den där dagen och lyssnade finfint.

Jag hade blivit varse om redan innan att det var en väldigt eldig dam det här egentligen även om det inte alltid syntes. Det var dock fler som kom att se det ju längre tiden gick… ett tag var det så att om hon faktiskt gick snällt bredvid en in från hagen så trodde man antingen själv att hon var sjuk eller så fick man frågan av någon annan.

Den där förmågan att bli så exalterad och uppspelt är ju också det som gjort att det kan vara rätt så svårt i tävling, galopper och diverse annat och det är inte utan man fått gråa hår ibland, och då är hon en travhäst, i just den här kategorien tycker annars mig oftast ha träffat på lite den i dressyrvärlden. De där riktigt elektriska och talangfulla hästarna som har så mycket men som ibland är så svåra.

Dessa hästar är verkligen en utmaning för de flesta och de behöver verkligen stabilitet runtomkring sig både i miljön, träningen och människor som vet hur man ska hantera dem för med rätt förutsättningar kan de blomma ut när det finns både lugn och balans.

Det var lite om Hjärt -Xin och vi får se vilken det blir nästa gång.

🦄

”Skutten” i högform”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.