Olika hästtyper del 3

Nästa typ vi går in på är Njur-Shen typen och den är kopplad till elementet vatten och årstiden är vinter. De här hästarna är inte dominanta som Lever-Gan, deras självförtroende är oftast mindre utvecklat, de är av det lite försiktigare slaget. Njur-Shentypen upplevs som mera känslig och kan visa upp en del rädslor. Uttrycket ”den är så nervös att det ser ut som den ska hoppa ur skinnet” kan kopplas till denna typ. Denna hästs försiktighet behöver inte vara något negativt så länge den får chansen att utveckla sitt självförtroende genom att utveckla tillit och samarbete med sin tränare.

Denna typ av häst är intresserad, social och brukar trivas i sina människors sällskap. När den väl har fått förtroende för dig är den vänlig och hälsar dig ofta med ett litet gnägg. Självförtroendet hos den här hästen kan dock lätt få sig en törn. Nya saker kan skapa spänningar och göra den uppspelt eller avvaktande. De brukar reagera på förändringar i deras vardagsmiljö och kan då bli upprörda och tveksamma, det är en häst som söker stöd och ledarskap. Ett bra exempel är att vid skrämmande situationer låta en trygg häst visa vägen. När denna häst utsätts för och klarar av såna situationer ökar dess självförtroende. Lugnande och uppmuntrande ord kan man också komma långt med.

Njut-Shentypen kan utveckla en djup och intensiv relation med sin skötare/tränare när denna kan erbjuda trygghet och uppmuntran. Till slut kan den hästen följa dig överallt och hantera allt som kommer i dess väg. Denna typ har också en stark vilja att lära och att vara till lags vilket kan göra att den anstränger /överarbetar sig. Lite av en ”overachiever”.

Hästar av den här typen brukar vilja undvika konflikter, de brukar underordna sig i en flocksammansättning och komma att integrera sig snabbt. De visar inte upp något dominant beteende så de brukar komma väl överens med andra hästar. Problem kan uppstå om flocksammansättningen ändras och då gäller det att vara observant hur det går för den här hästen i gruppen eftersom de lätt kan vara en som hamnar på sidan och blir mobbad, då kan de utveckla fysiska problem som att de tappar hull och blir energilösa, även matsmältningsproblem och hudåkommor kan förekomma.

Emotionella problem såsom rädsla och tittighet kan uppkomma eller förvärras. Njur -Shen typen är även den en presterande typ så länge den får rätt förutsättningar i en miljö som när deras självförtroende och ryttare/ tränare har tålamod och överseende,när den ibland vill så väl att den trasslar till det för sig, tänker här tex när hästen gör något lite svårare och det blir rätt , tex i början med galoppombyten och när den får mycket beröm så blir den så nöjd och sen hakar det liksom upp sig, – kolla vad jag kan och så gör den typ inget annat än just galoppombyten ett tag även fast planen kanske var en annan.

Hästar av den här typen är ofta smäckra , eleganta med små hovar och leder av det tunnare slaget. Mulen är liten med korta läppar, liten mun vilket kan skapa problem att hitta just det rätta bettet för den här hästen. Den här hästen har ingen stark röst utan mera åt ”fjärilsgnägghållet” lite som ett föl. Muskulaturen är ofta mjuk och kan reagera med smärta speciellt i landområdet.

Njur -Shentypen blir lätt kall och även fast det är sommar kan den kännas kall i ländområdet. Det är också så att den vid kyla står stilla och skakar istället för att röra sig och få upp värmen. Det är verkligen en häst som behöver hållas varm och skyddas mot regn, kyla och blåst.

Så här har vi alltså Tina, hon är ”petite” på många sätt, små hovar, litet välformat huvud, de flesta som träffar på henne tror det är en riktigt ung häst. Hon har ett lätt fjärilsgnägg och är Jounis häst 7 dagar i veckan. Fryser otroligt lätt och ja självförtroendet har inte varit det bästa. Hon tycker om att jobba och som sagt ibland kan hon bli lite väl ivrig att vara duktig så hon trasslar ihop det mesta och så blir det bara knas. Just personligheterna i om hur de olika hästarna är som olika tuperbkopplade till elementen var det som jag lade märke till först för när man känner sina hästar väl så blir det så tydligt så man nästan blir full i skratt. Än så länge har vi tittat på 3 av 5 och av de 3 så har vi iallafall 3 ganska klockrena exemplar i stallet, den fjärde är något mer diffus men ändå mest av en typ som vi inte tagit upp ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.