Höst, lunga, sorg

Den börjar ju faktiskt gå mot sitt slut, hösten och snart är vintern här på allvar och när man tänker efter så är julen faktiskt inte så långt borta. Det var ett tag sen jag skrev men det är mycket som händer just nu och mycket nytt och spännande.

Det har på många sätt varit en magisk höst, vi hade vår tredje träff i TCM kursen tidigare i veckan och nu har vi gått igenom och behandlat våra Zangorgan, de är Hjärta, Lungor,Lever,Njurar och Mjälte , det har på många vis öppnat upp en ny värld för mig och jag upplever att det inte bara är jag som känner så.

Jag är ju bekant med energier och healing osv sen tidigare så det känns inte främmande på något sätt att ta sig an filosofin inom TCM.

Min känsla har varit länge att känslor och olika saker vi upplever i livet påverkar oss mer än vi tror och det ofta är känslomässiga saker som så småningom framkallar fysiska symptom som inte sällan är svåra att komma tillrätta med genom traditionellt västerländskt tänk, ofta blir man bra ett tag men sen kommer det tillbaka såsom att man har behandlat symptomen men inte själva orsaken.

Det har varit väldigt intressant med de olika Zangorganen och de känslor som är kopplade till dem. Min första riktigt stora aha upplevelse var när vi behandlade lungorna på oss själva, känslan kopplad till lungorna är sorg, och årstiden höst.

Jag har astma och har haft sen mellanstadiet, egentligen ingen jättebra idé med hästar men med medicinering så har det ändå funkat rätt bra, det är lätt bara att man vänjer sig vid försämringar eftersom drifta smyger sig på om medicinen inte är optimal.

Efter allergichocken jag fick för snart två år sen så kollades alla mediciner upp och justerades och mycket av den trötthet man långsamt vänjer sig vid blev så mycket bättre så inget ont som inte har något gott med sig.

Den kick jag fick när vi behandlade lungorna första gången med akupunktur var helt otrolig, det var som bröstkorgen helt plötsligt blev två nummer större. Jag tyckte inte det var något större problem då precis innan men vilken skillnad det blev och vilken energi jag fick, har naturligtvis fortsatt att behandla mig själv efter detta.

Här tänker jag att känslor är främmande för oss här i väst. Att läka och känna sorg är ju inte något lättsamt på något vis även om det kan vara precis det man behöver i sin process. Sorg kan behöva komma upp till ytan. Man har haft den lagrad i sig, även om man inte känner den varje dag när man springer på i livet, för det är ju det vi gör för det mesta. Vi springer ifrån våra känslor och gör vårt bästa för att trycka undan dem.

Tänk om vi istället kunde stanna upp och låta dem berätta vad vi behöver eller bara låta de bara få finnas där en stund. Känslor som vi trycker undan har en förmåga att bli starkare och starkare och de blir något som hindrar oss till slut, vi blir blockerade.

Jag kan inte påstå att det fanns något jag kunde ta på vad det gällde just känslan sorg innan men symptom i kroppen talade om annat och det började man förstå när man satte sig in i det.

Lungan kommunicerar med näsan och manifesterar dig också i hud och hår, intressant här också eksem har man ju brottats med i perioder och hårbotten ska man ju inte prata om.

Lungan är mästare över qi , vilket är vår livsenergi och hela kroppen är beroende av dess reglerande funktioner. Den qi som framförallt är styrd av lungan är vår Wei Chi( försvarsenergi) dvs hela vårt immunförsvar är starkt beroende av Lungans funktion.

Lungan styr vår qi ( livsenergis) rörelser och andningen, den sprider också Yin och Yang samt qi ikroppen. Livsrytmen styrs av lungan och en individ med snabb ytlig andning är i regel mer stressad än den individ som andas lugnt och djupt.

Vårt Wei qi ( försvarsenegi)värmer huden och utgör skydd mot patogener, reglerar våra porers öppnande och stängande men om tex kyla eller vind omger kroppen så blockeras den öppnande och stängande funktionen.

Man kan komma att känna sig frusen, öm i kroppen och kan ev få feber. Det pågår en kamp på kroppsytan mellan patogener och Wei qi( försvarsenergin), är lungan i form klarar den av att skydda kroppen men om den är svag och har underskott på Wei qi ( försvarenergi) kan patogenen ta över och våra porer står öppna, vi svettas och patogenerna kan husera fritt och attackera inåt, kroppen blir sjuk.

Jag är ju och har alltid varit väldigt frusen av mig och tycker för det mesta vintertiden är bedrövlig men även här har jag märkt skillnad i höst , inte lika frusen i år som tidigare men genom TCM har vi också fått ett bra verktyg mot kyla och fukt som ger värme och energi på djupet och det är moxan.

Det är viktigt att hitta saker som fyller på med energi när den sjunker i naturen som den gjort nu under hösten och just moxan är en sådan sak för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.