Passion för böcker…

Det pratas ju mycket om att stimulera läslust hos unga och inte minst nu under höstlovet har det varit en del på tv och hur viktigt det är med läsförståelse.

På sätt och vis hade vi som tillhör generationen före de smarta telefonerna och läsplattorna en fördel att just såna tekniska saker inte fanns, det var väl på sin höjd något ganska så här i efterhand simpelt tv -spel som i värsta fall kunde stjäla uppmärksamhet.

Det kunde ju vara roligt att spela men om man inte hade något spel hemma så var man ju ändå hopplöst efter de som spelade mycket hemma ,vilket ändå inte gjorde att det var så roligt, i vår familj var vi väldigt efter tom med en sådan sak som video, helt enkelt för att alla jobbade ju i princip hela tiden (hästgård) så det var ändå inget man hade tid att titta på.

Jag tror för mig hade det garanterat betydelse, det var mycket lek ute och jag kan inte minnas att jag var speciellt tidig med att knäcka läskoden men när det väl var gjort så var det som en helt ny värld öppnades, skulle tro att jag redan då tyckte det var lite för lite magi i vardagen och här kom ju böckerna in som något fantastiskt, jag läste helt sjukt mycket och blev snabb och den såkallade slukaråldern pågick länge för mig, om den egentligen ens har slutat, mera kanske att den tagit mer eller mindre pausar under livets gång.

När man var mitt i det där så förstod man nog inte hur mycket det faktiskt skulle komma att påverka en som person heller, man kom att lära sig om så mycket olika saker, vad de hette, olika uttryck, ordförråd osv, dock i tonåren började man märka att det var väldigt mycket man hört talas om och visste vad det var och betydde som många i samma ålder inte visste, det var något som då kändes som man fått gratis för det var ju så roligt att läsa.

Barn och ungdomsavdelningen i Kvissleby, läste jag bokstavligt ut på allt som intresserade mig och det fanns olika typer av bibliotekarier, de som tyckte det var roligt men även de som tyckte det var jobbigt när man beställde en massa från olika bibliotek runt om för jämnan.

I bokens värld ryms så mycket, sagor fabler, magi, livsöden, saker som man kan känna igen sig i och som stärker en, sådant som vidgar ens perspektiv, sådant som skrämmer en och sådant som underhåller en och sådant man kan lära sig av.

Jag minns att i skolan skattades det högt att vara en god läsare och det var ju lättare att förstå senare eftersom den är grunden till så mycket annat i livet egentligen ganska oavsett vad du tar dig för, naturligtvis läste jag mycket om hästar för det var ju det stora intresset , både skönlitterärt men även fakta.

Trots allt var det nog mycket det som gjorde att det blev mycket läsning, jag ville ju lära mig mera om en massa saker och skulle nog vilja säga att den begränsningen i svensk faktalitteratur bidrog i ett senare skede till att utveckla engelskan eftersom de bästa faktaböckerna var skrivna på engelska och för den vetgiriga blir världen ännu större när man behärskar det engelska språket.

Böcker kan på så vis vara lite som Google, ni vet man söker på något speciellt får massa träffar dom tar en till nya sidor vilket sin tur gör man hittar ännu mer intressanta länkar och tillslut kanske man inte kommer ihåg vart man började för det har varit så många led på vägen men samtidigt har man gjort en massa nya upptäckter. Så var det med böcker med, en författare kanske ledde till fler böcker av samma eller ett ämne skapade ett nytt intresse som man ville forska vidare på.

Så viktigt som det är med läsning så är jag väldigt glad att mamma läste mycket för mig och den första favoriten , vilken jag lärde mig utantill hette visst Herr och Fru Hunden, den har jag tyvärr inte kvar men här är en annan gammal klassiker som också kom att bli en favorit.

På lärarutbildningen fanns det en valbar specialisering som hette Barn och Ungdomslitteratur, behöver kanske inte nämna att den blev det, den var verkligen intressant.

Förra veckan gjorde jag ett besök på min gamla bibbla i Kvissleby för att botanisera lite på hemmaplan och kanske kunna hitta lite matnyttigt som jag kan använda mig av i jobbet, träffade på många gamla favoriter men också mycket nytt och spännande.

Det börjar ju lika mot jul och varje år så länge jag kan minnas har det alltid funnits ett par böcker på min önskelista till jul och i år är inget undantag det heller, det finns ju alltid så mycket intressant och julen är verkligen en toppentid att kunna läsa lite.

🎁🌺

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.