TCM och akupunktur

TCM (Traditional Chinese Medicine) är en ca 5000 år gammal läkekonst från öst. TCVM (Traditional Chinese Veterinary Medicine) har praktiserats i Kina ca 2000 år. Ungefär hälften av alla djurkliniker i Kina akupunktur, som daglig och allmän behandlingsmetod.

Djurakupunkturen är väldigt utbredd och erkänd i USA och Australien och används mycket i Storbritannien och övriga Europa.

Inom TCM och TCVM så är det obalansen i kroppen som man korrigerar ( också på grund av skada-trauma) med akupunktur för att Qi ska kunna flöda fritt och läkning kan ske. Det är inte bara skadan/symptomen utan även grundorsaken som man behandlar.

Man behandlar också djuret individuellt, efter dess förutsättningar och personlighet , man ser till helheten.

Qi betyder livenergi och det flyter genom ett unikt system av energikanaler i kroppen. Dessa följer i stort nervsystemet men det är inte nerver som behandlas genom akupunktur. Det finns 13 huvudmeridianer och det är efter dessa som akupunkturpunkterna finns utplacerade.

Dessa punkter kan man behandla med akupunktur, akupressur och massage för att läka, öka cirkulation av Qi och blod och lösa blockeringar.

Akupunktur ger kroppen möjlighet att läka och behålla vitalitet och immunförsvar, återställa balansen mellan Yin och Yang.

Hur fungerar det då?

Jo när man i en akupunturpunkt sätter en nål så dras kroppens energi till målen. Blodet strömmar dit med näring och syre. Varje nål som kommer in i kroppen påverkar energin.

Djur svarar väldigt bra på behandling och det har inga biverkningar.

Akupunktur kan också balansera och harmonisera och humanakupunktur fungerar bra på depression t. ex.

Kropp och själ är ju ett, så också på våra djur så olika mentala problem som rädsla o. s. v kan behandlas med fördel med akupunktur.

Inom TCM är det ju just helheten som vi vill behandla och som är det viktiga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.