Qi

Det här är ett grundläggande begrepp inom TCM och betyder livsenergi.

Qi finnsi allt levande – djur, människor, växter och universum, även i årstidernas växlingar och naturen. Qi flödet genom våra meridianer. En störning eller blockering i flödet blir en obalans som så småningom kan leda till sjukdom. Qi både bygger upp och skyddar kroppen samtidigt som den underhåller den. Qi både konstruerar och rekonstruerar.

Om flödet fungerar som det ska håller sig djuret/människan frisk lyckligt och vital. Att behandla med akupunktur eller akupressur förebyggande är således tacksamt då kan individens hälsa lättare bibehållas samtidigt som dennes Wei Qi- försvars Qi som ger motståndskraft mot olika sjukdomar stärkas upp.

Djur har precis som människor två källor till Qi, före himlens Qi- Zian Tian Zhi Qi, det kan beskrivas som den kraften eller de arvsanlag vi har med oss när vi föds.

Sen är det efter himlens Qi och det är den Qi vi fyller på med efter vår födelse, luften vi andas, maten vi äter olika intryck vi får- allt som kommer till oss efter födseln.

Kärlek är en stor källa till Qi , när du kelar med ditt husdjur till exempel så fylls ni båda med Qi.

Viktigt att Qi rör sig i alla sina fyra huvudriktningar, in i kroppen-ut ur kroppen-stigande rörelse och sänkande rörelse.

Om in i kroppen störs är det svårt för oss att ta emot näring eller information, om rörelsen ut ur kroppen störs kan vi inte göra oss av med det som ska ur kroppen exempelvis avföring och urin. Vi får också svårt att göra oss av med negativa tankar och känslor.

Om den stigande rörelsen störs får vi inte näring till hjärnan, sinnens och övre kroppsöppningar. När den sänkande rörelsen blivit störd får vi svårt att andas in, svälja eller smälta maten. Utöver dessa fyra riktningar har också Qi fem stycken viktiga funktioner.

Dessa funktioner innefattar att skapa och understödja rörelse, Qi manifesterar rörelse och ingen rörelse utan Qi.

Värma kroppen och hålla en jämn kroppstemperatur och värmen behövs för immunförsvaret och den ökar cirkulationen av vita blodkroppar.

Luft och föda måste kunna omvandlas för att kroppen skall kunna ta upp energin och Qi Hua betyder omvandling upprätthåller denna metabolism.

Skydda kroppen och där är det Wei Qi som är vårt försvars Qi.

Qi gör att organ, blod och blodkärl och kroppsvävnad har fungerande funktioner och hålls på plats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.