Influenser från alla håll.

Ibland bara ramlar det över en en massa intressanta saker och nej de kommer sällan en och en, snarare ingenting , ingenting sen allt på en gång. Sen är det ju mycket spridda saker som intresserar mig vilket också bidrar till att det kan bli riktigt spridda skurar.

Ett intresse har alltid varit psykologi och sen när man är i skolans värld möter man helt klart en hel del utmaningar och det är alltid de där utmaningarna som gör att jag vill veta mer. NPF är något jag vill veta mer om och ska läsa en kurs, har redan tittat en del på innehållet. En tanke som slog mig lite häromdagen var ju att när man själv var liten och gick i skolan så var det så mycket saker som var poppis och man tyckte lärarna var rätt hopplöst gammalmodiga som inte visste vad det var för något och jajamän nu har jag upplevt det från andra hållet, den som inte vet vad som är poppis, vilken tur man har att eleverna upplyser en .

Så i helgen får det nog bli en Disneyfilm som jag hört mycket pratas om men som jag inte sett. Mina tidigare favoriter från Disney är ju Den lilla Sjöjungfrun och Aladdin men som sagt var det var ju ett tag sen, inte fel med en liten uppdatering.

Vår lärare på akupunkturkursen har kommit ut med en bok i dagarna och det finns inte jättemycket litteratur på svenska om just hästakupunktur så den var verkligen efterlängtad .

Tycker ju om att lyssna på böcker också tex i bilen och det blir ju en del bilåkande så det är ju perfekt. Har avverkat Charlotte Dujardins bok och jisses vad mycket bra det fanns där och vilken otrolig historia.

Hon tog dessutom upp en hel del om press och nervositet i samband med prestation och även där kom ett vidare tips från henne om en annan bok: The Chimp Paradox.

Just nu lyssnar jag på Hästpojken av Carl Hedin, så rolig och så mycket igenkänningsfaktor. Rekommenderas verkligen. Riktigt bra bilreselyssning..

I helgen får man återigen hålla lite span på några hästar som man har behandlat och som ska tävla, det är alltid spännande. En sak som jag också märkt är att jag har verkligen en fablesse för Maharajahavkommor eller någon som har Viking Kronos på nära håll.

Ibland utan att veta vad det är för stammar så är det ofta något särskilt med de hästarna som jag fastnar för.

Många är otroligt vänliga och det underlättar ju såklart ens arbete men det är ofta som de utstrålar något speciellt som en sällsam värdighet som man känner av när man befinner sig i deras sfär eller aura .

De är lite dem också som hälsar på en när man kommer , och ibland nästan kan bli lite avundsjuk när det är någon annan häst som man arbetar med.

Det är ju så härligt med att ljuset återvänder och med dem även livsandarna men har fyllt på lagret av kosttillskott för det märks tydligt när det tar slut, har några ”käpphästar” som är lite av ”must have” magnesium och vitamin B12 och zink.

Zink är en nödvändig mineral som kroppen behöver. Det finns i alla kroppens celler, men framför allt i skelett, muskler, ögon och prostata. Kroppen innehåller 2,3 gram zink.

Zink finns i all vävnad och är viktig för att många enzymer i kroppen ska fungera. Zink påverkar således en rad olika funktioner i kroppen:

 • Bidrar till att bibehålla normal synförmåga
 • Bidrar till immunsystemets normala funktion
 • Bidrar till normal kognitiv funktion
 • Bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress
 • Bidrar till normal syra-/basbalans
 • Bidrar till normal fruktsamhet och reproduktionsförmåga
 • Bidrar till att bibehålla normala testosteronnivåer i blodet
 • Bidrar till normal omsättning av makronäringsämnen som kolhydrater och fettsyror
 • Bidrar till normal omsättning av A-vitamin
 • Har en roll i celldelningsprocessen och bidrar till normal protein- och DNA-syntes
 • Bidrar till att bibehålla en normal benstomme

Symptom på zinkbrist kan vara sämre sårläkning och infektionsförsvar, cirkulationsstörningar, högt blodtryck, blodbrist, försämrad aptit, dåligt humör, irritation, depression, aggression, inlärningsproblem och tillväxthämning hos barn. Hormonella besvär kan också uppstå vid brist på zink.

Vitamin B12 behövs för många av kroppens viktiga funktioner, bland annat produktionen av röda blodkroppar och cellernas ämnesomsättning. B12-brist kan leda till blodbrist (anemi) och allvarliga skador på nervsystemet.

B12 hjälper till med nybildningen av celler i hela kroppen och därför kan brist på B12 i princip ge symtom från vilket organ som helst . De första cellerna som drabbas brukar vara de som förnyas ofta, till exempel de röda blodkropparna och cellerna på tungan, i munnen och i tarmen. Det kan leda till tungsveda, sprickor i munnen, illamående, brist på aptit och diarré. Blodbrist gör att kroppen inte får tillräckligt med syre och kan till en början leda till symtom som trötthet, svaghet och yrsel. Det är också vanligt att känna sig andfådd och få hjärtklappning när man anstränger sig. Allvarlig blodbrist kan i vissa fall ge kärlkramp och smärta i benen. Symtom från nervsystemet är bland annat nedsatt känsel och vibrationssinne, domningar och stickningar i händer och fötter, försämrad gång och balans, samt psykiska symtom som nedstämdhet, depression, minnessvårigheter och demens.

Symtomen på B12-brist kommer ofta smygande under flera års tid och kan vara svåra att upptäcka och det är även vanligt att få det om man har glutenintolerans eller använder mycket läkemedel mot halsbränna eller magsår.

Magnesium är ett spårämne som spelar en viktig roll i kroppen, både när det gäller ämnesomsättningen och att förhindra olika sjukdomar. Magnesium ser till att vi tar upp alla viktiga näringsämnen i maten vi äter, samt att vi kan upprätthålla ett starkt skelett och ett intakt immunförsvar. Även våra nerver och muskler behöver magnesium för att fungera på bästa sätt.

Vanliga tecken på ett underskott av magnesium är:

 • Trötthet under långa perioder
 • Irritation och/eller depression
 • Höjd puls och blodtryck
 • Krampkänningar i musklerna
 • Sömnlöshet
 • Darrningar
 • Försämrat immunförsvar

Dricker man mycket kaffe är en väldigt bra idé att äta extra magnesium efter som det koffeinet är vätskedrivande och urlakar våra depåer av mineraler och spårämnen. Ont i muskler och sendrag brukar det börja med för mig när det är brist.

Hm ja det blev en hel del avhandlat i det här inlägget och hoppas någon fått något användbart tips om det ena eller andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.