Utan dina andetag

Tänkte skriva lite om TCM och akupunkturen för att dels repetera lite för mig själv men också finns det säkert något som kan väcka en och annan tanke hos dem som läser och precis i skrivande stund har jag liven på med tävlingar från Bergsåker och den eminenta loppreferenten/Djn PW spelar en låt om precis mitt ämne för dagen, Kents med -Utan dina andetag.

För just lungor har det handlat mycket om ett tag nu.

Det är alltid bra att stärka lungorna vid pälsbyte och det har varit mycket sånt nu under våren och sen dessutom har de varit många hästar som haft någon typ av obalans så det har nästan varit ett stående inslag under hel våren.

Lungan sägs vara Mästare över Qi och all Qi vi har i kroppen är beroende av lungans reglerande funktioner. Den har en spridande och sänkande funktion , den sprider Qi , blod och kroppsvätskor.

Hjärta och lungor är mycket beroende av varandra och lungorna reglerar även kroppens surhetsgrad (PH-värde).

Vi obalanser i lungan kan man få torr hud och eksem mm. Just när man sysslar med konditionsidrott så kan man ju inte nog understryka deras betydelse. Helt galet egentligen att lungan på en häst kan rymma 55 liter luft.

Lungpunkterna är mycket användbara inte bara vid astma, hosta och allergier, de kan hjälpa till att slappna av senor, stoppa smärta och hjälpa till vid att återproducera ledvätskor.

Problem med bog , framben eller nacke höger sida, kan hänga ihop med lunga, även att de är stela och gärna vill lägga huvudet åt höger, det här är fascinerande för det har stämt bra på både egna men en hel del andra hästar som jag träffat på som ofta blir veterinärbehandlade just i höger fram för trubbel av olika slag.

”Jag kan inte gå utan din luft i mina lungor”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.