Den ”lilla” tränaren.

Som sagt så får man ju en hel del influenser från många olika håll och det väcker ofta tankar hos mig och ibland är det tur att jag har den här bloggen så jag kan skriva av mig.

Här är mina senaste tankar och de innefattar en hel del reflektioner också på gårdagen, för några veckor sedan var det ett inslag från Jörgen Westholms gård när de bla körde slalom och körde i åttor för att mjuka upp hästarna.

Hade turen att se det då och förvånades något över hur det bemöttes dvs som det vore något revolutionerande. Min tanke var då att det är ju ändå lite roligt att om en ”stor framgångsrik” tränare gör något lite annorlunda så är det liksom något revolutionerande och bra men om någon lite amatör gör lite annorlunda så får de ofta höra att -Vad f-n ska det där vara bra för… 🤣.

Det togs upp igår också under sändningarna från Solvalla och de sk experterna surrade en hel del om det.

Jag tyckte Jörgen sa något väldigt bra att travhästarna tränas såpass ensidigt att det blir lite som handikappade av det och det är mycket därför de gör annorlunda saker i träning.

Det är ju klart det väcker uppseende när större tränare som har mycket resultat uttalar sig och visar på hur de gör, men förutsättningarna de har i oftast fler och mer välstammade hästar skapar ju ett helt annat utgångsläge är den vanliga dödliga amatören men man kan ju komma ihåg att även den vanliga hästen mår bra och kan förbättra sig av den varierade träningen. Det är ju dessutom den mindre tränarens styrka att denna inte har lika pressat schema och kan ge sin häst lite mer tid istället.

Det stämmer så grymt bra det han säger man blir ofta förvånad när man känner igenom en häst och det finns så mycket att göra och då har den ändå åstadkommit både det ena och det andra.

Har ett bra exempel här, tömkörde äldre stel häst några dagar i veckan för att mjuka upp, fick efter några veckor frågan om varför jag inte hade fått hästen ”i vagn” ännu 🤣🤣🤣

Den gamle numera avlidne nestorn KG Holgerssons enkla körövningar för smidighet och eftergift är ju inte jättekomplicerade att utföra och det borde vara motiverande att så lite kan göra så mkt med att hästen blir så mycket finare och trevligare att köra och kommunikationen blir så mycket mera finstämd, ett rent nöje när man jobbar tillsammans.

Det har ju varit kämpigt för många mindre tränare och amatörer under väldigt lång tid och många slutar , det finns en uppgivenhet hos många men här tänker jag att man kan faktiskt se sin roll som liten tränare och amatör som en styrka, du kan ju faktiskt lägga mer tid på en häst och skapa ett helt annat band , så du som liten amatör som ibland tycker det känns hopplöst , se dina styrkor och möjligheter istället.

Finns ingen hopphäst på högsta nivån som bara tränas på att hoppa hinder eller dressyrhästar som bara tränar krumelurer i tävlingsform varje dag.

Inte sällan heller brottas man med rakrikningen på en travhäst heller och det finns det mycket man kan göra något åt själv.

Så du som är liten tränare med dina egna idéer, följ din röda tråd och strunta i vad andra tycker….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.