Sommar och sol, repetition

Tänker skriva ett inlägg om akupunktur, det är ju sommar och ledighet men behöver underhålla det teoretiska, det kommer att komma en tenta någongång i framtiden och denna någongång ligger ofta långt bort och långt borta och sen helt plötsligt , nästa vecka.

Bästa sättet att befästa kunskap är att skriva om det, helst egentligen för hand men nu får det duga så länge såhär.

Tänkte att jag kör på lite med de olika meridianerna och jag tänkte börja med Hjärtat,

Hjärtat kontrollerar cirkulationen och om det inte fungerar så vet vi ju alla vad som kan hända men det pratas inte så mycket om att det också kan leda till mentala och psykiska problem. Hjärtat kontrollerar också svett och det vet man ju också att det är mycket bekymmersamt om hästar som anstränger sig och ska prestera inte svettas som de ska, för de ska svettas och jämnt över kroppen annars fungerar inte deras kylsystem som det ska. Har du en häst som tränar mycket men inte svettas , då är det något problem och det brukar visa sig när de ska prestera.

Ofta har en punkt på en meridian flera saker den kan hjälpa till med som tex Hjärta 3 punkten, den sitter så till på häst att den nålar man inte utan kör akupressur, den kan ha positiv inverkan tex på armbågsproblem och känslomässig stress. Denna använder jag en hel del på mig själv när det är stressigt runtomkring som det kan bli ibland, den går att nåla på människa.

Hjärta 7 kan hjälpa till med karpalledsproblem, verka lugnande vid mani och ångest, lugna och harmonisera, Stärka hjärtat. Svettningar och känslomässig stress, sömnlöshet och depression. Vid oro är den super att kombinera med PC6 som hör till hjärtsäcksmeridianen.

Det bästa är ju också att alla de punkter som jag sätter på häst har jag ju själv fått testa under utbildningens gång så man har fått känna på vad som händer.

De här två punkterna är de som vi använder mest på denna meridian när det gäller häst.

De olika organen som hjärtat tex är en Zangorgan ( de ligger i de inre kompakta delarna av kroppen.)och finns också representerat längs ryggraden ( de punkterna kallas back shu( då har vi flyttat över till Fu-som ligger mer i de yttre delarna) och ibland kan de vara lättare att komma åt och behandla , speciellt med hästar som är lite ovana.

Hjärtats backshu punkt heter Ub 15 vilket betyder Urinblåsa 15 ( hjärtat backshu ligger således längs Urinblåsans meridian, den kan tonisera och reglera hjärtat och lugna, cirkulerar chi= livsenergin) i blodet och bröstkorg.

Det var lite om hjärtat ❤️ nästa gång kör vi hjärtsäck( pericard).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.