Lever… endast i dag….

Ja nu fortsätter vi resan i kroppen och idag har vi kommit fram till levern.

Levern kan liknas vid en general , den lagrar blod och upprätthåller ett fritt flöde av Qi , den kontrollerar också kroppens senor och manifesterar sig i naglarna

Hjärtat är således den högst styrande instansen och lungan representerar försvarsministeriet och levern är kroppens general , det vill säga den som verkställer besluten.

Generalen ska kunna leda sin trupp ( blodet) och skicka ut dem vid rätt tillfälle. Den ska också se till att det inte finns några blockeringar som hindrar flödet av blod, Qi eller känslor.

Om leverns Qi stagnerar kan det ta sig flera uttryck tex i matsmältning, i cirkulation av Qi och blod, känslomässiga och muskler. Helhetstänk är i fokus. Det som påverkar känslor sätter spår i kroppen och vice versa.

Vanliga fysiska symptom är spända och/eller smärtande muskler, smärta i mellangärde, tryck över bröstet, klump i halsen, pms, depression, irritation och ilska. Blodsprängda ögon.

Vilka punkter?

Lever 3 är den första punkten jag använder mig av och den:

Skingrar vind och stagnerad lever Qi. Passiviserar hyperaktiv lever yang, stoppar inte vind. När blod och Yin. Behandlar svullnader och stukningar. Huvud och ögon. Hovbölder och fång. Denna punkt är en av de punkter som man kan använda efter gaffelbandsskador.

Lever 8 eliminerar fukt-hetta i nedre Jiao. Understödjer genitala. Cirkulerar blod och understödjer uterus. När blod och Yin i levern. Dåliga järnvärden, blodbrist.

Levern har också en back-shu punkt på ryggen som heter BL 18. Den skingrar även den stagnerad Lever Qi. Reglerar och när blod i levern. Passiviserar vind och understödjer ögon, muskler och senor. Den befriar också hetta/ eld och transformerar fukt.

En något ilsk märra med spända muskler mår gott av akupunktur med bland annat leverpunkter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.