Mjälte

Nu har vi kommit till mjälten och den räknas också som ett Zang organ, mjältens Fu är magen och de är mkt nära förknippade med varandra.

Mjälten kan sägas vara kroppens transportledare, den kontrollerar blodet och håller organen på plats. Kroppsöppningen som hör till mjälten är munnen och den manifesterar sig i läpparna.

Mjälten ser till att saker har och behåller en bestämd form , att saker skickas dit de ska och stannar där de ska. Detta gäller både den fysiska och den känslomässiga nivån samt även den intellektuella.

Mjälten ger kroppsmassan med fett och vävnader dess rätta form.

Mjältens känsla är i grunden tänkande men när den drabbas av obalans kan det resultera i oro, grubblande och ältande.

Vid obalanser kan också munhålan bli torr eller man får en söt , oljig smak. Läppar som är av bra form och fuktighet vittnar om en mjälte i balans. En frisk mjälte ger också möjlighet till att tänka klart och koncentrera sig.

Det är främst tre punkter vi använder oss av här.

Sp 3 Den är bra vid ojämnt bäcken och harmoniserar magen. Behandlar Diarré och förstoppning, bra vid senskada och är bra för minnet.

Sp 6 Detta är en mötespunkt för benens tre yinmeridianer. Toniserar mage/mjälte, transformerar fukt. Harmoniserar lever och toniserar njurar. Inducerar förlossning. Harmoniserar nedre Jiao. Lugnar Shen. Cirkulerar blod och aktiverar cirkulation i meridianen. Stoppar smärta. Reglerar urinering och understödjer genitalier. Kvinnopunkt , hormonpunkt.

Sp 9 Reglerar mjälten och transformerar fukt.Öppnar vattenvägar och understödjer nedre Jiao, en huvudpunkt för fukt såsom ödem , rasp, mugg och gallor.

Det finns även här en back shupunkt på ryggen längs urinblåsans meridian och den heter BL 20, den toniserar Qi och Yang i mjälten, transformerar fukt. Höjer mjältens Qi och håller blodet på plats. Reglerar och harmoniserar Qi i mellersta Jiao, bra punkt vid mag -och tarmsjukdomar, inflammation i lymfkörtlar, magsår och magkatarr.

Nu har vi snart avverkat Zang organen och nästa gång tar vi en titt på njurarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.