Tjocktarm

Efter lite avbrott fortsätter vi nu repetionen av de olika meridianerna inom TCM akupunkturen.

Tjocktarmen ansvarar för överföring och att ge riktning. Den är lungans Fu .

Denna meridian benämns Li, Large Intestine.

Man säger att tunntarmen är relaterad till Ye och Tjocktarmen till Jin. Jin är klara lätta vätskor som går utåt och cirkulerar kring huden, muskler och de yttre delarna av kroppen. De befuktar hud , hår och muskler, Jin utsöndras från kroppen som svett, tårar och saliv.

Lungan och Tjocktarmen jobbar tätt ihop och Tjocktarmen assisterar Lungan i dess sänkande och spridande rörelse men på ett materiellt plan.

Lungan sänker och sprider Qi och Tjocktarmen tar hand om restprodukter.

Vid en obalans på Tjocktarmen kan den drabbade få svårt att släppa ifrån sig sådant som ska bort. Det kan vara fysiskt dom tex vid förstoppning men också på ett högre plan, ni vet kropp och sinne är ett, på det högre planet handlar det om svårigheter med att släppa taget om gamla mönster, pengar och materiella saker. Det leder till stagnation på alla plan för individen.

Punkter som vi använder:

Li 4. ( detta är en superpunkt)

Det är lite lugnande och den mest smärtlindrande punkten. Det är en kommenderingspunkt för ansikte och huvud. Den skingrar vind och befriar ytan vid virusattack. Reglerar Wei Qi ( försvars Qi) och svettning.

Reglerar problem med ansiktet, ögon, öron, mun och näsa/nos. Inducerar förlossning, kontraindikation vid graviditet. Aktiverar cirkulationen av Qi och blod, lindrar smärta. Återupprättar Yang vid svaghet och lugnar Shen ( själen).

Li 10 är en punkt som aktiverar cirkulation av WQi och blod, lindrar smärta. Harmoniserar Mage och tarmar. Toniserar Qi. Detta är också kroppens näst mest stärkande punkt efter St 36. Den behandlar också armbåge, tillsammans med Si 8 och Li 12. Är också en bra punkt vid förstoppning.

Li 11 den befriar från hetta/yang, inflammationer. Kyler blod, skingrar vind och dränerar fukt och lindrar klåda. Reglerar Qi och blod. Aktiverar cirkulationen av Qi och blod och lindrar smärta. Sänker Yang. Behandlar acne ock eksem. Behandlar också armbåge, framben på djur.

Li 15 lindrar smärta i skuldran, speciellt vid axelleden, typ Frozen shoulder, Behandlsr bogproblem. Bra vid svaghet i skuldran och svårighet att lyfta arm,/framben. Behandlar domningar och kramp i armen/framben då tillsammans med Sj 14 och Li 4.

Li 20 öppnar upp näsan och underlättar andning. Skingrar vind(virus) och befriar från hetta/Yang. Vid besvär med bihålor och ögon.

Det var lite om Tjocktarmsmeridianen och nästa gång går vi över på Gallblåsans meridian.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.