Trött?

Sensommaren är här och med den all fukt. Dagarna är ju varma men kvällar och nätter känns råa och fuktiga. Fukten i naturen ökar och det känner jag iallafall av. Bihålor har en tendens att vilja täppa igen och huvudvärk kan komma och gå och ibland även illamående , lös i magen etc.

Helt klart är jag känslig för fukt utifrån och jag är övertygad om att jag inte är den enda.

Vi hänger ju verkligen ihop med naturen och vår yttre miljö påverkar vårt inre mer än vi tror.

Allt är en helhet och antingen så kan vi hjälpa oss själva eller stjälpa.

Generellt är vi ganska duktiga på att stoppa i oss sådan mat också som skapar fukt tex mjölkprodukter, socker, vetemjöl, konstgjorda födoämnen, energidryck och rå, kall mat bildar fukt i kroppen. Även antibiotika, smärtstillande och antidepressiva mediciner skapar fukt i kroppen.

Det blir lite av en ond cirkel för om vi hela tiden tillför ny fukt så klarar kroppen inte av processen med att göra sig av med den fukt den har. Vi fyller på bägaren hela tiden samtidigt som vi vill städa bort den.

Det har jag under detta sista året förstått när jag börjat studera TCM att vi verkligen behöver värme som går in i kroppen i alla former i vårt kalla klimat. Det är många som går runt med både Qi och Yangbrist och inte har en aning om det, eller varför de har olika symptom, man tror att det är så här det är bara och accepterar det.

Det är faktiskt så att det är mycket vi kan göra själva för att fylla på av det kroppen saknar och ta bort det som orsakar våra problem , på så sätt kan vi hjälpa kroppen att skapa balans igen. När balansen då uppstår så försvinner våra symtom igen. Symtomen är vår kropp och själs sätt att tala om att det finns en brist eller obalans.

Intressant är att nästan året runt finns det tre frukter jag kan få ”cravings” på och det är Körsbär, Ananas och Kokosnöt/ kokos. Till ganska nyligen hade jag inte en aning om att körsbär är en värmande frukt , likadant med kokos och Ananas räknas till och med som ”het”.

Kroppen vet vad jag behöver och nu förstår jag också varför, det ger liksom talesättet att ”lyssna till kroppen ” en helt annan innebörd. Det är ingen slump heller att vi på hösten vill ha mustiga varma grytor.

Man märker att det är ett skifte på g i naturen, blommor börjar vissna och kvällar och mornar blir mörkare och fuktigare. Det är naturens normala cykel och de flesta av oss tycker inte det är något konstigt med det. Det som sker i naturen sker också i våra kroppar. Du har säker upplevt att du får mer värk i kroppen när det är kallt ute men har accepterat att det är så det är bara.

Inom TCM använder vi begreppen Yin och Yang och sommaren är mest yang av alla årstider, det innebär att vi har mest kraft och energi under sommaren.

När sensommaren kommer börjar yang att minska, och yin växer sig större. Yin och yang kan beskrivas som vila och aktivitet, det innebär att vi nu gått förbi vår mest aktiva och energi fulla tid på året, sommaren. Precis som naturen, drar sig kroppens energi inåt. Vi mår inte bra av hålla samma tempo och aktivitetsnivå som fick oss att må toppen för bara några veckor sedan.

Att energin minskar och vi känner oss lite tröttare är därför helt normalt. När sensommaren kommer minskar yang som är kraften och ju större brist vi i oss själva desto mer känner vi av att den minskar runt omkring oss. Sensommaren är den årstid som hör till jord-elementet och vars klimatfaktor är fukt.

Fukten känns ute och har man en obalans eller svaghet i sitt jord-element och för mycket fukt i kroppen, kommer man förmodligen känna sig väldigt mycket tröttare både denna årstid, samt om vädret är extra fuktig ute. Fukten gör allt trögt och tungt, den saktar ner och gör det svårare för qi att cirkulera som den ska i kroppen.

Känner du igen de här symptomen just nu

 • Trötthet
 • Svullen/ödem eller en känsla av att känna sig svullen
 • Övervikt, viktuppgång
 • Svårt att gå ner i vikt
 • Sötsug
 • Kroppen känns tung och trög att röra
 • Värk i kropp och leder
 • Huvudvärk
 • Täppta bihålor, värk i bihålor
 • Illamående
 • Lös avföring

Lite tips till självhjälp

 • Moxa
 • Adzukibönor,
 • Te på ekologiskt torkat apelsinskal
 • Röda linser
 • Ekologiskt Earl Grey
 • Bovete
 • Valnötter

Hoppas ni som känner igen er i detta kunde finna lite tips och jag slår ett slag för moxa som är toppen . 🙂👌

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.