Fallet Nisse……

Jag brukar följa en utövare av kinesisk medicin på fejjan som lägger ut lite olika fall och som beskriver lite behandling och vad det blivit för resultat och det är spännande att läsa och tänkte göra detsamma själv för det är många som är nyfikna hur man tänker inom TCM och hur man kan göra.

Tänkte berätta om ett fall här med en varmblodsvalack som vi kan kalla Nisse , Nisse har som många travhästar problem med ledinflammationer till och från , både fram och bak och även blivit sprutad i SI led. Han har haft bekymmer med att han bryter till och från och tappar travet i svängar.

En kort tid före vår första behandling behandlades ett bakknä, ett framknä, enligt blodprov finns också en blodbild med tjockt blod, vad vi då brukar kalla överträning.

Den här hästen hade mycket muskelspänningar och är som många hästar ngt sned i bäckenet. Den här hästen visar också upp lite humör . Inom TCM använder vi oss av något som heter Biao -Ben och det kan enkelt översättas till symptom och orsak. Enligt TCM är just ilska eller lite vassare humör , muskelspänningar och sämre hovkvalitet symptom , Biao på samma sak, dvs en obalans i Lever. Här hade vi ju också ledinflammationer på två ställen och leder är kopplade till Njurar.

Här fanns egentligen många ingångar till hur man börjar behandlingen men det som är mest akut just nu är ju ledinflammationerna och även om de symtomen är behandlade hos veterinär en vecka tidigare så kan vi ju hjälpa till här och då gå rakt på orsak, stärka njurar. De flesta travhästar går ju igenom ganska många ledbehandlingar under sitt liv , det är sällen ett problem som försvinner helt och enligt TCM kan man säga att man behandlar ju oftast symptomen och det hjälper ett tag men själva orsaken är svårare att komma till rätta med. Problem med skelett, leder och tänder är enligt TCM relaterat till njurar och här kan man göra en intressant liknelse till människa , gikt, en kraftig smärtsam ledinflammation som kommer hastigt som beror på urinsyraöverskott i blodet.

Har ju under årens lopp fått hem en del äldre valacker som haft lite ömma och svällda leder men som efter att njurarna fått lite hjälp med tex avkok på enbär så har svullnaden och ömheten klingat av ganska snabbt. Så finns det problem med leder är det viktigt att hjälpa njurarna. Så det gjorde vi vid den här behandlingen, vi använde oss av BL 23 som är Njurarnas Backshu-punkt.

Levern behöver få en knuff då det finns många symtom som tyder på att den är i obalans, spända muskler osv, vi behöver få igång vad vi kallar QIs fria flöde i kroppen. Det blir två nålar i Bl 18 som är Leverns Back shu.

Sen eftersom den här hästen är sned så använder jag ett recept för just snedhet i bäcken och det är punkter som är relaterade till Gallblåsa, Mage och Mjälte. Det här receptet har vi använt mycket under det gångna året och det har varit mer eller mindre fantastiskt att se vilken nytta det gjort på många inte minst de som har bekymmer med travet. Den här behandlingen avslutades också med en tingpunkt i ett framben där hästen var behandlad leden för en vecka sedan men lite varm i benet just idag och här ville vi hjälpa igång cirkulationen. Den här punkten brukar vara toppen att använda också på hästar som nyligen blivit åtgärdade för det hjälper till lite extra . Punkten är också mkt bra vid hovproblem.

Så detta var vårt första möte, vad hände sen?

Det får ni veta i del 2…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.