Trots att vi enligt zodiaken befinner oss just nu i Vattumannens stjärntecken så är vi mitt inne i ”Oxveckorna”.
Oxveckorna avser den längre period utan någon längre sammanhängande ledighet som följer på jul-, nyårs- och trettonhelgen. Det finns inte någon exakt definition på hur många veckor som oxveckorna omfattar men enligt en äldre tradition var oxveckorna snarare de helgfattiga veckorna under hösten eller efter midsommar.
Efter just midsommar fanns det nämligen inga helger som bröt det årliga tunga arbetet mellan vårbruket och skördetiden med allt sitt efterarbete. (”Man fick helt enkelt slita som en oxe.”)
Längre tillbaka i Ångermanland kallade man perioden nio veckor efter jul för oxveckorna. Det var den kalla mörka högvintern. Räknar man från tredjedag jul och nio veckor framåt kommer man till den 28 februari. Sedan börjar en behagligare del av vintern, senvintern, när ljuset börjar komma tillbaka och solen kommer att värma mer.
Det finns mycket spännande i Bondepraktikan och tänk att den utkom första gången 1508 i Tysk-romerska riket. I Sverige fick vi vänta ända till 1660-talet innan den kom på svenska.

🐮 Ha en trevlig 🐮vecka alla🐮