Däckad…

Så har det sett ut för mig sen förra lördagen, det går ju mkt förkylningar och pollenhistorien drog ju också igång och jag vet att man kan bli sänkt av det men inte så här och inte med de mediciner jag har tillgång till.

Igår nästan en vecka senare är första dagen jag inte har svårt att andas och det är ju i det närmaste en euforisk känsla i jämförelse. Fick uppsöka doktorn i början av veckan och nån form av lunginflammation hade jag också vilket jag fick antibiotika för så nu har det äntligen blivit en vändning.

Men har sovit och sovit och sovit och varit som en död sill. Detta rekommenderas inte…..

Sa vänligt men bestämt till Desideria att det skulle vara bra om hon kunde knipa ihop nu ett tag till så jag hinner återfå krafterna innan det är dags.

Det har varit hur lugnt som helst fast tiden gick ut igår. Läste dock en intressant artikel om dräktighetstider och att det vanligaste är 335 dagar men det kan variera en del även mellan raser som tex fullblod är vanligen 344 dygn. Men kan också ha en variation på mellan 315 och 380. Tycker jag hör ofta om att travare går över och det är väl i ärlighetens namn en hel del fullblod i dem.

Ett sto är ju normalt dräktigt omkring elva månader, men hästar har ganska stor variation i dräktighetslängd jämfört med många andra djur.

Det finns rapporter om ston som fött friska föl efter att ha varit dräktiga allt mellan 310 och 388 dagar. Dock räknas mellan 320 och 360 dagar som en normal variation.

Dräktighetslängden hos fullblodsaraber har uppmätts till 340 dagar och hos Przewalskis hästar 326 dagar i medeltal.

Det finns många studier i ämnet som verkligen är intressant och i en studie har man påvisat en skillnad som beror på stoets ålder. Dräktighetslängden minskade fram tills stoet var mellan tio och tolv år, för att sedan öka igen.


En hel del studier har kommit fram till att stoföl föds några dagar tidigare än hingstföl. Forskarna har sett skillnader i dräktighetslängd på mellan två och fyra dagar beroende på vilket kön fölet har. En annan faktor som i ett flertal studier har visat sig spela in är i vilken månad stoet betäcks.

En sen betäckning resulterar i en kortare dräktighet medan ett sto som betäcks tidigt på säsongen tenderar att gå dräktig något längre. Troligtvis är det en anpassning för att högdräktighet och digivning ska infalla samtidigt som det finns störst tillgång på bete.

Oavsett vad så beror nog den största variationen på stoet själv, det vill säga vissa ston brukar gå dräktiga länge och andra fölar ofta ”för tidigt”Det finns en helt klart en genetisk faktor inblandad och nog är det spännande att följa.

Ibland händer det saker som piggar upp en och det kan man ju behöva när det varit som det har varit så blev jätteglad igår när jag fick ett kort från min vän Terri från andra sidan Atlanten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.