Blogg

Fullblod? Linjer och Hägg

Desideria är visst ett fullblod, deras dräktighetstid ligger på i genomsnitt 344 dagar och idag är vi på dygn 343.

Iof så sa jag det redan när hon var liten att hon påminde en hel del om ett fullblod.

Det blir nog en del vakande i helgen som det ser ut och så har jag några rena fasciabehandlingar att göra innan det är dags för examen som fasciaterapeut. Längesedan jag läst så mycket intressant som i boken om Myofascial kinetic lines. Ser jättemycket fram mot akupunkturdelen.

Functional Line
En av de mycket intressanta linjerna från undersidan.

Trots pollen så önskar jag att den här tiden av året vore längre, det är som varje dag med sol och grönska är magisk, första dagen man känner doften när häggen slagit ut inte minst. Den som kunde fånga den doften i en flaska skulle nog sälja slut u Sverige. Den första dagen jag hörde göken nu i vår var den 13 maj och det är tidigare än i fjol. Brukar hålla koll på detta , hänger med sen bondepraktikan . I år hördes den från öster så då är det en tröstergök, för mig betyder det att sommaren blir en tid av läkning .

Vet att det var ett företag som höll på och experimenterade med att skapa en parfym av hägg för några år sedan men jag vet inte riktigt hur det gick men jag skulle definitivt ställa mig i kön och köpa.

Ha en fin helg nu alla🌻

Däckad…

Så har det sett ut för mig sen förra lördagen, det går ju mkt förkylningar och pollenhistorien drog ju också igång och jag vet att man kan bli sänkt av det men inte så här och inte med de mediciner jag har tillgång till.

Igår nästan en vecka senare är första dagen jag inte har svårt att andas och det är ju i det närmaste en euforisk känsla i jämförelse. Fick uppsöka doktorn i början av veckan och nån form av lunginflammation hade jag också vilket jag fick antibiotika för så nu har det äntligen blivit en vändning.

Men har sovit och sovit och sovit och varit som en död sill. Detta rekommenderas inte…..

Sa vänligt men bestämt till Desideria att det skulle vara bra om hon kunde knipa ihop nu ett tag till så jag hinner återfå krafterna innan det är dags.

Det har varit hur lugnt som helst fast tiden gick ut igår. Läste dock en intressant artikel om dräktighetstider och att det vanligaste är 335 dagar men det kan variera en del även mellan raser som tex fullblod är vanligen 344 dygn. Men kan också ha en variation på mellan 315 och 380. Tycker jag hör ofta om att travare går över och det är väl i ärlighetens namn en hel del fullblod i dem.

Ett sto är ju normalt dräktigt omkring elva månader, men hästar har ganska stor variation i dräktighetslängd jämfört med många andra djur.

Det finns rapporter om ston som fött friska föl efter att ha varit dräktiga allt mellan 310 och 388 dagar. Dock räknas mellan 320 och 360 dagar som en normal variation.

Dräktighetslängden hos fullblodsaraber har uppmätts till 340 dagar och hos Przewalskis hästar 326 dagar i medeltal.

Det finns många studier i ämnet som verkligen är intressant och i en studie har man påvisat en skillnad som beror på stoets ålder. Dräktighetslängden minskade fram tills stoet var mellan tio och tolv år, för att sedan öka igen.


En hel del studier har kommit fram till att stoföl föds några dagar tidigare än hingstföl. Forskarna har sett skillnader i dräktighetslängd på mellan två och fyra dagar beroende på vilket kön fölet har. En annan faktor som i ett flertal studier har visat sig spela in är i vilken månad stoet betäcks.

En sen betäckning resulterar i en kortare dräktighet medan ett sto som betäcks tidigt på säsongen tenderar att gå dräktig något längre. Troligtvis är det en anpassning för att högdräktighet och digivning ska infalla samtidigt som det finns störst tillgång på bete.

Oavsett vad så beror nog den största variationen på stoet själv, det vill säga vissa ston brukar gå dräktiga länge och andra fölar ofta ”för tidigt”Det finns en helt klart en genetisk faktor inblandad och nog är det spännande att följa.

Ibland händer det saker som piggar upp en och det kan man ju behöva när det varit som det har varit så blev jätteglad igår när jag fick ett kort från min vän Terri från andra sidan Atlanten.

Pollen och pållen

Suck, alltså pollen är inte kul….. det är superhärligt med vår och värme men när pollenexplosionen inträffar skulle jag kunna tänka mig att gå i ide. Har klarat mig än så länge med att vara trött , seg och irriterad men nu har det brakat till ordentligt, trots att man medicinerat sen slutet av februari. Luftvägarna är kassa just nu.

Näe jag sätter på lungmeridian på mig själv nu så blöder det, det är ju bra , det är ju ett överskott, då ska man komma ihåg att tex under Covid så kom det bara blod på njurmeridianen.

Har ju fått hem studiematerialet om de myofasciala linjerna och det är omfattande, 12 nya linjer att ta tag i .

Känns ju som en helt ok helg för att plugga, även om det är fint väder så kan man ju just nu begränsa sitt utevarande medan det pollinerar i från sig som värst. Det lägger ju sig så småningom trots allt. Det blir till att hålla koll på ”Rultan” också i helgen.

Ha en trevlig helg 🌻

Första veckan i Maj…

Veckorna springer verkligen iväg nu och sommaren närmar sig med stormsteg, även om det inte känts så i luften, första veckan i Maj har varit kall och då brukar det bli en varm sommar, det känns ju bra iallafall. Men hoppas på lite varmare och framförallt på nätterna så kanske ”fölis” kikar ut nu så småningom.

Roligt också nu att följa alla hästar som man akupunkturat nu när det är fler banor igång. Det kommer bli ett spännande projekt också i sommar på just akupunkturfronten för egen del.

Just nu är det en del väntan, främst med Desideria men även fasciaboken som jag vill sätta tänderna i, så man hinner med allt innan nästa kurs i sommar.

I helgen har jag mest chillat , det behövdes och då får det va så, det märks att pollenet smyger sig på , det blir man seg av och det känns som halsen verkat som garage åt ett rivjärn just idag….

En magsida

Ha en fin vecka 🌞🌻

Den tassande tiden…

Slogs förra veckan av att de här ljusa kvällarna men med fortfarande kyligt i luften påminner mig om den tiden när man som barn och tonåring smög i stallet och kollade till märrarna som skulle föla. Det var ofta mycket pass runt sista april.

Jag smög andäktigt omkring som i en en okänd värld , den tiden på kvällen, natten då hästarna har sitt eget liv , det som vi alltsom oftast inte är en del av.

Noga registrerade man ev tecken på om något var nära förestående. Tiden och platsen är en annan nu men känslan densamma….

Desideria är rätt ”rultig” till och från hagen men när hon tar sig en ” svängom” i hagen är det minsann en helt annan spänst i steget.

Häromdagen fick jag äntligen hem en rejält ultraljudsgel så man kan börja koppa igen. Många geler är för blaskiga och då blir det inte bra,

Liten värme nu tack bara så blir det toppen.

Vintern rasat ut i våra fjällar….

Sista april…. Härliga tider.

Förra veckan kan beskrivas som både högt och lågt, magsjuka 🤮 definitivt ett lågvattenmärke, men när jag tänkte efter så är det mer än 10 år sedan sist iallafall….

Men man får glädjas över det lilla , en sak som som jag märkt senaste åren som jag gillar skarpt är att få sätta på sig vår/sommarskor, undra om hästarna känner likadant… man känner sig så lätt och det är nästan så man får lite spänst i steget. Stora fötter tunga vinterskor blä, fastnar och snubblar överallt och då har jag tur som befinner mig inom normfotstorlek som finns i butik 41-42. Pappa hade typ 52 i stövlar. Så jag har nog egentligen rätt små fötter i förhållande till min längd. Lycklig över det , finns inte jättemånga butiker i det här landet med stora skor. Det räcker med att få tag på byxor i rätt längd tycker jag…

Desideria visar vårens höperuker….

En sak som jag tycker är skoj som jag märkt sista tiden när jag varit ute och akupunkturat är att fler och fler börjar öppna sig för att det emotionella påverkar de fyrbenta vi har runtomkring oss och att det faktiskt finns saker man kan göra.

Jag har tur som haft min vän från USA som introducerat mig i Emotion Code och det händer ju att en och annan häst inte är så sugen på akupunktur och då brukar det vara grejen med nån form av ljus och frekvensbehandling eller göra sig av med ”trapped emotions”.

I boken Emotion Code finns ett avsnitt om djur och det finns några väldigt intressanta berättelser där framförallt den om dressyrhästen Valiant . Har man inte hört eller läst den så rekommenderar jag den starkt, den får en att tänka till.

Nu önskar jag alla en Trevlig Valborg 🔥

What a week….

Trött, tröttare och senare tröttast. Hade planer på att verkligen börja rensa både hemma och i stallet under den här ledigheten, jo tjena. Var så galet trött i början av veckan och sen fortsatte det, så jag vilade och tänkte det går väl över ….. Torsdagkväll en migränsväng drog igång som inte var av denna världen. Har inte varit så dålig på år och dar. Har ju blivit så mycket bättre de sista åren i migränen så jag har ju glömt bort hur det var, med illamående ont i hela kroppen och nacken, vänster sida av skallen kändes det som någon stuckit in en kniv.

Det var verkligen jättekonstigt som att gamla skavanker plötsligt blossade upp igen. Jag gick ner för räkning en hel dag. Nu känns det som att jag varit med om en omstart av systemet. Märkliga tider vi lever i. ….

Igår började vi fixa lite i stallet och rensa och lyckades sälja bort lite saker, en del hade jag tänkt annonsera om men de försvann redan innan jag hann med det.

Har lyssnat en del på ljudböcker men även läst denna vecka och här kommer ett tips.

Nu ser jag framemot lite vårvärme ute och lite mera fart på livsandarna.

”Det har varit en lång, lång vinter i år och mörkret och kylan har satt sina spår”….

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Rensa, Declutter, Less is more.

Varje vår uppstår ju ett stort behov av att rensa, få bort skräp och gamla grejor. Rensa och slänga , ibland känns det som ett evighetsjobb, kanske för man till stor del är så duktig på att dra på sig nya prylar. När gården iNolby såldes så samlade mamma och jag ihop hur mycket av mina rid och hästgrejor, det som var dåligt och trasig slängde vi och sen hade jag hästloppis på resten, sjukt mycket grejor och allt gick iväg till det ena eller andra hållet.

Jag tror det som var kvar var en sadel och ett kandarträns som jag sparade , jag hade ju ingen häst heller då.

Sen blev de lite trav och ja saker har ju fyllts på i strid ström, men nu är Desideria dräktig och Skutten behöver inte flera träningsselar eller tävlingsselar.

Jag läste något gällande det här med prylar som jag tycker stämmer väldigt bra, att det blir lätt så att det bli en omvänt ägarskap, du vill ha en massa saker och sen blir det att när du har dem så är det kanske så att den saken behöver tas om hand på ett sätt och den behöver det, helt plötsligt är det som att dessa saker äger dig, du behöver göra det just då och sen behöver du göra något annat. Du blir till viss del styrd av alla saker du behöver se efter och fixa med. Det är nog extra tydligt för oss som bor i på ett så pass årstidsstyrt ställe, saker sköter liksom inte sig själva, hus , båtar , bilar , skotrar , motorcyklar eller vad det nu kan vara.

Inom Feng Shui vill man ju ha ett flöde av energi där man bor och man pratar mycket om att ”declutter” helt enkelt göra sig av med allt det där som tynger ner en.

Kläder är ju en som populär sak att rensa i, allt de där som man inte använder men som man inte heller kommer sig för att slänga. Kon Mari har bra system om man vill ha hjälp att komma igång.

Ska ta ett nappatag med hästgrejorna först i år och det finns det mesta allt från tävlingsutrustning till vardagliga saker samt även en del för alternativ träning som tex equiband.

Här finns även en lite utmaning för dem som vill göra ett ryck.

Ha en fin helg 🌸

Annan dag….

Härlig morgon imorse, fint väder och fåglarna kvittrar. Desideria står och spanar ut över nejden fler än en gång på väg ut i hagen.

Har varit skönt med några dagar ledigt när man kunnat ta igen sig. Var faktiskt uppe och kollade på Världscupfinalen häromnatten, sov lite emellanåt men det var väldigt roligt att se. ”Päran” och Henke var ju grymma.

Har ju tänkt jag skulle börja skriva lite om Fascia, kommer ju bli färdig Fasciaterapeut till sommaren om allt går som planerat.

Hoppas ni har haft en trevlig helg.

💚🐣🌸