Blogg

Hemmablind…. Men plötsligt händer det.

Kämpa mot hemmablindheten det gör man ju alltsom oftast om man håller på med hästar och är en sån som tänker en del. Ibland kör man fast och man kan harva på rätt länge i det tillståndet. Kan säga att ibland blir det ännu värre med de egna när man börjar arbeta med att kika runt på andras och hjälpa till med det. Man kan kämpa på rätt länge och det bästa är att man har någon utifrån som kan komma med input men ibland så händer det att poletten trillar ner bara helt plötsligt.

Har haft ett sånt moment idag med Skutten, så nu har jag en plan, äntligen. Har dessutom fått en erfarenhet kopplad till akupunkturen som gör att jag känner att förståelsen just här har kommit till en ny nivå, real life cases är det bästa för det blir konkret, den här var kopplad till Mjälte och Magen som är så tätt sammankopplade.

Som så ofta grämer man sig att varför kom jag inte på det här tidigare…. Men trots allt är det ju de här hästarna som lär en , det är ju bara det att ibland är man lite trög.

Allt har ett slut…

Snart slut på semester och visst har sommaren gått fort men samtidigt har den innehållit väldigt mycket också. Jag var ganska trött de första veckorna och det har varit skönt att vara hemma i sommar och kunnat ta dagen som den kommit.

Efter många om och men blev ju Desideria till slut dräktig och Smulan har flyttat in hos oss, det är så roligt att se henne och Jappen nu när de blivit kompisar. Jappen verkar mycket mera tillfreds också.

Har hunnnit studera en del i sommar och akupunkturat och lärt mig koppning och sen det här senaste med prover gällande näring och prestation på häst är mycket spännande. Har varit och tittat på Jolie lite när hon tävlat. Besökt Titanicutställningen och vi har haft lite besök från Finland under sommaren.

En termin kvar nu av hästakupunkturen, det ligger en tenta långt därborta i December( så fort som det går så är vi snart där).

Läst och lyssnat på många bra böcker och såhär långt är denna den bästa i sommar, har man inte läst, lyssnat på den så gör det….

Trött?

Sensommaren är här och med den all fukt. Dagarna är ju varma men kvällar och nätter känns råa och fuktiga. Fukten i naturen ökar och det känner jag iallafall av. Bihålor har en tendens att vilja täppa igen och huvudvärk kan komma och gå och ibland även illamående , lös i magen etc.

Helt klart är jag känslig för fukt utifrån och jag är övertygad om att jag inte är den enda.

Vi hänger ju verkligen ihop med naturen och vår yttre miljö påverkar vårt inre mer än vi tror.

Allt är en helhet och antingen så kan vi hjälpa oss själva eller stjälpa.

Generellt är vi ganska duktiga på att stoppa i oss sådan mat också som skapar fukt tex mjölkprodukter, socker, vetemjöl, konstgjorda födoämnen, energidryck och rå, kall mat bildar fukt i kroppen. Även antibiotika, smärtstillande och antidepressiva mediciner skapar fukt i kroppen.

Det blir lite av en ond cirkel för om vi hela tiden tillför ny fukt så klarar kroppen inte av processen med att göra sig av med den fukt den har. Vi fyller på bägaren hela tiden samtidigt som vi vill städa bort den.

Det har jag under detta sista året förstått när jag börjat studera TCM att vi verkligen behöver värme som går in i kroppen i alla former i vårt kalla klimat. Det är många som går runt med både Qi och Yangbrist och inte har en aning om det, eller varför de har olika symptom, man tror att det är så här det är bara och accepterar det.

Det är faktiskt så att det är mycket vi kan göra själva för att fylla på av det kroppen saknar och ta bort det som orsakar våra problem , på så sätt kan vi hjälpa kroppen att skapa balans igen. När balansen då uppstår så försvinner våra symtom igen. Symtomen är vår kropp och själs sätt att tala om att det finns en brist eller obalans.

Intressant är att nästan året runt finns det tre frukter jag kan få ”cravings” på och det är Körsbär, Ananas och Kokosnöt/ kokos. Till ganska nyligen hade jag inte en aning om att körsbär är en värmande frukt , likadant med kokos och Ananas räknas till och med som ”het”.

Kroppen vet vad jag behöver och nu förstår jag också varför, det ger liksom talesättet att ”lyssna till kroppen ” en helt annan innebörd. Det är ingen slump heller att vi på hösten vill ha mustiga varma grytor.

Man märker att det är ett skifte på g i naturen, blommor börjar vissna och kvällar och mornar blir mörkare och fuktigare. Det är naturens normala cykel och de flesta av oss tycker inte det är något konstigt med det. Det som sker i naturen sker också i våra kroppar. Du har säker upplevt att du får mer värk i kroppen när det är kallt ute men har accepterat att det är så det är bara.

Inom TCM använder vi begreppen Yin och Yang och sommaren är mest yang av alla årstider, det innebär att vi har mest kraft och energi under sommaren.

När sensommaren kommer börjar yang att minska, och yin växer sig större. Yin och yang kan beskrivas som vila och aktivitet, det innebär att vi nu gått förbi vår mest aktiva och energi fulla tid på året, sommaren. Precis som naturen, drar sig kroppens energi inåt. Vi mår inte bra av hålla samma tempo och aktivitetsnivå som fick oss att må toppen för bara några veckor sedan.

Att energin minskar och vi känner oss lite tröttare är därför helt normalt. När sensommaren kommer minskar yang som är kraften och ju större brist vi i oss själva desto mer känner vi av att den minskar runt omkring oss. Sensommaren är den årstid som hör till jord-elementet och vars klimatfaktor är fukt.

Fukten känns ute och har man en obalans eller svaghet i sitt jord-element och för mycket fukt i kroppen, kommer man förmodligen känna sig väldigt mycket tröttare både denna årstid, samt om vädret är extra fuktig ute. Fukten gör allt trögt och tungt, den saktar ner och gör det svårare för qi att cirkulera som den ska i kroppen.

Känner du igen de här symptomen just nu

 • Trötthet
 • Svullen/ödem eller en känsla av att känna sig svullen
 • Övervikt, viktuppgång
 • Svårt att gå ner i vikt
 • Sötsug
 • Kroppen känns tung och trög att röra
 • Värk i kropp och leder
 • Huvudvärk
 • Täppta bihålor, värk i bihålor
 • Illamående
 • Lös avföring

Lite tips till självhjälp

 • Moxa
 • Adzukibönor,
 • Te på ekologiskt torkat apelsinskal
 • Röda linser
 • Ekologiskt Earl Grey
 • Bovete
 • Valnötter

Hoppas ni som känner igen er i detta kunde finna lite tips och jag slår ett slag för moxa som är toppen . 🙂👌

Yippikayey

Dags att börja bygga på arken nu…. Helt insane vad det regnar, och nu åskar dessutom, katterna har kojdag, vi med och hästarna visade inte heller något större intresse för utomhusaktiviteter. Fördelen man kan plugga eller städa , god bok eller lyssna på något inspirerande.

Fick tips om en intressant och annorlunda bok i vilken jag tagit mig halvvägs och kan rekommendera.

Den är det ju dressyr på tv idag , alltid spännande att titta på.

Igår var vi och tittade på Jolie som gjorde debut i autostart, det blev en galopp i början, det är mycket de ska lära sig unghästarna, en del i utbildningen mot att bli en fullfjädrad tävlingshäst.

Många hästar behöver tid på sig vilket gäller oavsett om man håller på trav eller ridsport, det gäller att ha tålamod när man håller på med häst, ingenting går skynda fram . Det är ju rätt tufft om man ställer det mot hur vi lever i den moderna tiden, det ska vara snabba ryck, snabba resultat, nästen ingenting har vi tålamod med, snabba belöningar, tänk bara på det här med skärmar och sociala medier där det är snabba kickar och snabba belöningar, det är en väldig kontrast till det verkliga livet, där tålamod och att jobba långsiktigt ofta är det vi behöver göra speciellt när man jobbar med hästar.

Vad gör det här med snabba belöningar med vår uthållighet,? att måsta kämpa för något eller vänta på något upplever jag runtomkring mig i många olika sammanhang verkar svårare än någonsin och det är något som jag tror påverkar både hästarna och de människor som arbetar med dem, det läggs mycket press på de aktiva både 4-benta och 2-benta. Det är så lätt att förstöra både 4-beningar och 2-beningar som utsätts för mycket press.

Allt har sin tid oavsett hur mycket vi vill något, och utveckling tar tid , vi behöver nog alla påminnas om det ibland när vi rusar på i vardagen.

🫶

Tjocktarm

Efter lite avbrott fortsätter vi nu repetionen av de olika meridianerna inom TCM akupunkturen.

Tjocktarmen ansvarar för överföring och att ge riktning. Den är lungans Fu .

Denna meridian benämns Li, Large Intestine.

Man säger att tunntarmen är relaterad till Ye och Tjocktarmen till Jin. Jin är klara lätta vätskor som går utåt och cirkulerar kring huden, muskler och de yttre delarna av kroppen. De befuktar hud , hår och muskler, Jin utsöndras från kroppen som svett, tårar och saliv.

Lungan och Tjocktarmen jobbar tätt ihop och Tjocktarmen assisterar Lungan i dess sänkande och spridande rörelse men på ett materiellt plan.

Lungan sänker och sprider Qi och Tjocktarmen tar hand om restprodukter.

Vid en obalans på Tjocktarmen kan den drabbade få svårt att släppa ifrån sig sådant som ska bort. Det kan vara fysiskt dom tex vid förstoppning men också på ett högre plan, ni vet kropp och sinne är ett, på det högre planet handlar det om svårigheter med att släppa taget om gamla mönster, pengar och materiella saker. Det leder till stagnation på alla plan för individen.

Punkter som vi använder:

Li 4. ( detta är en superpunkt)

Det är lite lugnande och den mest smärtlindrande punkten. Det är en kommenderingspunkt för ansikte och huvud. Den skingrar vind och befriar ytan vid virusattack. Reglerar Wei Qi ( försvars Qi) och svettning.

Reglerar problem med ansiktet, ögon, öron, mun och näsa/nos. Inducerar förlossning, kontraindikation vid graviditet. Aktiverar cirkulationen av Qi och blod, lindrar smärta. Återupprättar Yang vid svaghet och lugnar Shen ( själen).

Li 10 är en punkt som aktiverar cirkulation av WQi och blod, lindrar smärta. Harmoniserar Mage och tarmar. Toniserar Qi. Detta är också kroppens näst mest stärkande punkt efter St 36. Den behandlar också armbåge, tillsammans med Si 8 och Li 12. Är också en bra punkt vid förstoppning.

Li 11 den befriar från hetta/yang, inflammationer. Kyler blod, skingrar vind och dränerar fukt och lindrar klåda. Reglerar Qi och blod. Aktiverar cirkulationen av Qi och blod och lindrar smärta. Sänker Yang. Behandlar acne ock eksem. Behandlar också armbåge, framben på djur.

Li 15 lindrar smärta i skuldran, speciellt vid axelleden, typ Frozen shoulder, Behandlsr bogproblem. Bra vid svaghet i skuldran och svårighet att lyfta arm,/framben. Behandlar domningar och kramp i armen/framben då tillsammans med Sj 14 och Li 4.

Li 20 öppnar upp näsan och underlättar andning. Skingrar vind(virus) och befriar från hetta/Yang. Vid besvär med bihålor och ögon.

Det var lite om Tjocktarmsmeridianen och nästa gång går vi över på Gallblåsans meridian.

Fortsättning fascia

På söndagen var det Gua Sha som var på tapeten, det har ju för övrigt blivit rätt populärt inom skönhetsbehandlingar tex och det finns många olika verktyg man använder sig av.

Med verktyget skrapar man på huden och resultatet blir att slaggprodukter försvinner och det ökar cirkulationen i i muskler och leder. Det stimulerar nytt syresatt blod att dras till problemområden.

Vi fortsatte med fasciamassage och lite kinesiotaping, en mycket givande dag med mycket utbyte av erfarenheter och nya verktyg till sin låda.

Detta med myofascial kinetic lines är också jättespännande, vi lär ju oss på akupunkturen meridianer och att behandla enligt TCM, dessa kinetic lines är kopplat till fascia och vi fick se ett bra exempel med en häst som var svår att stretcha frambenen framåt och då satte läraren en nål enligt detta systemet och det var skillnad som natt och dag efteråt när hon upprepade stretchen , riktigt coolt. Helt klart något för vidare ”nörderi”.

Började på direkt igår med koppningen på en häst som jag känner väl sen tidigare och hennes ”grejor” man behöver hålla efter och hon var så nöjd, fick tom hängläpp vilket inte tillhör vanligheterna.

Man är lite av en vandrande ”slime” när man är klar med allt blaskande av gelén.

Samla ihop tankarna

Det var en intensiv kurs i helgen och väldigt intressant och spännande , teoretiskt och praktiskt. Så mycket information och så mycket som väcker nya tankegångar.

Får man frågan precis efter vad man lärt sig så brukar det mest se ut ungefär såhär😮 men när det fått sjunka in och man samlat ihop tankarna då blir det spännande.

Första dagen var det en hel del teori om Fascia och sen fick vi öva på koppning, det var mycket häftigt att se effekten av det och nästan det bästa vi fick koppor med hem så att vi ska kunna börja använda det direkt.

Nördig som är så tänker man genast att det här kommer blir super för just , den och den eller just de bekymren. Har redan två inbokade idag så det ska bli kul att använda det direkt.

Koppning är ju inte direkt något nytt utan ingår i folkmedicinen från Asien och har använts i ca 4000 år.

När man sätter en koppa så skapas ett undertryck i huden som ökar blodcirkulationen vilket då påverkar fascia och skapar utrymme i vävnaden.

Det ökar cirkulation i muskler och underhud, det påverkar lymfan och rensar ut slaggprodukter, lossar stelhet och ömma muskler effektivare än massage.

Så detta var första dagen och kommer berätta mer sedan. 🙂👍

Rinner iväg…..

Ja dagarna alltså….. inga problem med att få tiden att gå, förra helgen var vi till Solänget och tittade på Jolie, hon blev lite överraskad i starten när hästarna kom på henne så det blev en galopp , men hon gjorde ett bra lopp efter det som 4a.

Det var roligt att vi fick träffa en till delägare som var där norrifrån och det blev lite fotografering.

Titta noga ett foto utan leriga kläder eller täckjackor och byxor, undrens tid är ännu inte förbi . 🐎🤣

Det var några pållar som testat på akupunkturen också som gjorde fina prestationer , roligt att titta på, och sen var det några fina vänner som hade hästar som vann också så extra roligt.

Vi fick besked om att Desideria fortfarande var dräktig på 30 dygn så vi åkte och hämtade damen. Hon blev Helenadagen när vi kom hon stod inne i stallet men inte ensam och jag vi var in och sa hej innan vi blev bjudna på kaffe, vi skulle nog inte ha visat oss innan hon bankade och gnäggade och ville försöka ta sig ur boxen när vi gick till fikat+ den sedvanliga lägga huvudet på sned och tugga så hon ser helt stollig ut.

Kärt återseende var det och man pratar ju om ”gravidglow” på människor så varför skulle inte hästar kunna ha det, i vilket fall såg hon fantastisk ut, rund och fin och så glad , man glömmer bort hur fin de kan vara när man inte ser dem på ett tag.

Skutten( Tekna ) blev väldigt lycklig över att hon kom hem igen .

👑

Till helgen blir det kurs i Eskilstuna för min del, det ska bli jättespännande

tvådagars kurs i fasciabehandling för häst, där vi går igenom grunden för hästens fascia, utifrån anatomi och funktion med fokus på behandling genom koppning som fungerar fantastiskt bra för att lösgöra fascia samt att få igång både cirkulation och lymfflöde och fungerar utmärkt som en egen behandlingsform eller i kombination med andra kroppsterapier som t.ex. akupunktur eller massage då det är ett gammalt och unikt sätt att lösgöra fascia och få fascia att åter komma i naturlig balans så det kommer bli ett jättebra komplement till akupunkturen.

Vi kommer även att gå igenom och få prova på guasha som är ett redskap för att behandla den ytliga fascian på häst. Och vi kommer få en
introduktion till fasciamassage och fasciastretching. Det ska bli jättespännande och detta är något jag sett framemot väldigt mycket.

Det verkar inte bättre än att jag visst anammat ett av min pappas favorituttryck ”Kunskap är inte tungt att bära”. 👓👩🏽‍🎓📚📖🐎🎒🧳💼


Akupunktur i vardagen…

Fick ett infall och började på att städa bilen idag, någonstans halvvägs började de bulta i skallen och började må illa, nog för att det var stökigt men inte så farligt så man ska måsta spy 🤮.

Har alltid varit känslig för ändringar i lufttrycket och det känns ju kvavt och lite som åska är på g. Har förresten hört att katter är väldigt känsliga för förändringar i lufttrycket, jag kan bli trött och låg, huvudvärk och illamående, började fundera på det och de dagar det varit åskväder har de båda legat och sovit i princip hela dagen innan…. Intressant.

Jihoo finns ju en mkt bra punkt för illamående , bara en sak , har haft fobi för handleder och sticka, nu går det finfint att göra på andra men det var ju det där med att göra på sig själv och då redan illamående och svettig innan, men hursomhelst kämpa …. Den satt där tillslut och mkt riktigt efter ett par minuter klingar illamåendet av. Då känns det som värt 💵💰💶.

Ni fattar varför man blir såld på akupunktur va….hur mycket vardagliga saker kan man inte hjälpa sig själv med… bra kbt också om man har stickfobi.

Lugnande punkter på hästar som är stökiga att sko 👍 Hormon- och punkter bra för fertilitet på någon som är svår att få dräktig, eller är brunstig hela tiden.

Allergier , eksem, stress eller bara välmående rent allmänt, det gjorde iallafall min dag just så mycket bättre…. 🌸

Karaktärer….

Det var ju det där med olika karaktärer, kommer ni ihåg dem här?

Falcor från Neverending Story

Och

Cosmoskatten

Isadora/Smulan har stora likheter med båda, hihi

En litet sent boktips också såhär som började lyssna på igår på vägen upp Övik ,passande bok för den resan.

Konrad har det struligt på jobbet och har blivit utkastad av flickvännen Anja. Och snart fyller han trettiofem – den ålder då alla män i hans släkt dog unga … Är det hans tur nu?

När hans kusin Vendela kommer med förslaget att de ska jaga rätt på en försvunnen byrå någonstans i Ångermanland har han ingenting att förlora. Faster Betty i USA erbjuder en fet belöning om de hittar byrån! Den kan bli starten på ett nytt, bättre liv. Kanske kan han få Anja tillbaka? Resan till Ångermanland bjuder på oväntade möten – inte minst med snygg-bonden Daniel, som släktforskar precis som Vendela – och med grisen Oluff. Släkthemligheter från förr ser dagens ljus …

Unni har oroat sig för sin son Konrad i hela hans liv. Hon har gjort allt för att hjälpa honom. Men nu är det kanske dags att släppa taget? Unni vill köpa en båt och färdas mot horisonten. Hon ska bara ta tag i sina barndomstrauman först. Vad är det som hon inte kan minnas?

Trevlig kväll 🌸