Blogg

En stilla depression…

Hu, det har varit lite kallt i veckan men det värsta tycker jag är när det är sådär lite halvmycket snö med halvbärande skare och fötterna far åt alla håll, hehe och så finns det i regel så småningom ett smalt upptrampat spår där man trängs med hästen om att gå och de brukar vara minst lika angelägna som en själv att hålla spåret, det kan se ut lite som ”Hela havet stormar” ungefär.

Har ju tidigare nämt kurser på webben som finns i många intressanta ämnen och har precis avslutat, Master your horsemanship energy, tyckte det verkade intressant och främst var det nog Tekna som jag tänkt på och så glad att jag hoppade på den, vi har gjort många övningar och jag märker att det har börjat hända en massa med henne . Jag är ganska övertygad om att hon skulle kunna lära sig ungefär vad som helst bara hon håller fokus, hon har en fantastisk energi och en elektricitet ( som vilken dressyrryttare som helst skulle bli lyrisk över) och ju mer hon är i behärskning desto mer koncentrerad blir den, hon har ju varit något av en bulldozer (igår tex ) och det kommer såna stunder ibland nu också men det kommer också mer och mer av det helt motsatta , som idag när hon går bredvid och man känner hur hon börjar tagga till, men hon drar inte framåt utan börjar snarare samla sig och följer mina steg exakt.

Wow det var ett tag sen man kände sådant samspel, förstår verkligen de som ägnar sig åt frihetsdressyr, magiska ögonblick. Den här hästen har verkligen tagit med en på en resa och hon har verkligen gjort att man fått öppna upp för mycket nytt och det är jag tacksam för trots allt. Glad också att vid några tillfällen ifjol när det fungerade så fick man se en glimt av den kapacitet som finns, det behöver man, det blir ändå lite av ett kvitto och det kan man behöva plocka fram de dagar när det går mindre bra. Jag vet att det i grund och botten är en fantastisk häst och det är det vi nu vi arbetar mot att hon ska få visa mer av.

När man red och saker kändes lite segt mitt i vintern brukade det pigga upp att kolla på någon träning när det såg riktigt bra ut eller tävling och det är inte att förakta , när det går lite tungt så är det inte så dumt att titta på någon gammal löpfilm med en bra prestation, det är ju ändå målbilden och det lyfter upp en.

Apropå det där med att lyfta upp, att kombinera matlagning med fridans i köket kan jag också rekommendera om man vill lyfta humöret på sig själv, kanske även en och annan granne om man bor så till de har insyn, Jappen brukar även hoppa in som ”sidekick” lite då och då härhemma så det lyfter även humöret på honom som det verkar. Men det måste vara såna där låtar som det bara inte går att lyssna på utan att röra sig

Här kommer några tips:

Dancemonkey ( beaten går inte av för hackor)🥁

En stilla depression – Lena PH ( allt annat än en depresssion, -Kom igen Katten , det svänger ju.)🕺🏼 Fick även ge namn åt detta inlägg för det är just det själva låten i sig är allt annat än en depression, 🌟🌟🌟🌟🌟 av fem möjliga när det gäller ” kökssväng”

Ashes to Ashes- inte kanske den där danslåten men Bowie är The one and only Bowie 👑

Despacito – behöver ingen närmare presentation, lyssna så fattar ni vad jag menar.🎹

Nossa Nossa-Michel Telo .Ta fram dansskorna💃🏻

Den här pinglan tror jag hade 🩰 på idag

Trevlig kväll 💃🏻🕺🏼

Helt seriöst….

Det är ju ungefär vid den här tiden varje år man som hästägare frågar sig, varför bor vi här? Å man drömmer om Frankrike och Spanien, en lite tillflyktsort vintertid, ja fattar du vad less man hade blivit om man nu hade det och så blir det då mycket snö i Spanien så att folk kan åka skidor inne i staden, då skulle man ju verkligen grina blod, dessutom uppmättes -25 grader på sina håll under natten mot tisdagen så ja kanske gräset inte alltid är grönare på andra sidan, för en gång skull kan man ju citera Tjuren Ferdinand – Jag trivs bättre här…

Det måste ju vara enklare här trots allt, det finns ju iallafall med i beräkningen här att det kan komma snö, även en hel del.

På den tiden när inte samhället var lika hysteriskt som det är idag så levde människan med sina djur mer i samklang med årstiderna, var sak hade sin tid och här i norr där vi har ljust typ dygnet runt halva året och mörkt som bara f-n den andra delen så levde vi efter det med, mycket skulle göras när ljuset och vädret tillät vi var riktade utåt medan den mörka och tunga årstiden var vi mera inåt och tog det lugnare, mådde vi bättre då? Trots allt är vi ju ändå biologiska varelser som påverkas av vår omgivning även om det för det mesta verkar glömmas bort, det är väldigt mycket arbete som ska utföras och åstadkommas på den jobbiga tiden på året när vi sannerligen sällan står på topp, jobb , skola och allt möjligt.

Tidigare år har det lätt skapat irritation. När vädrets makter inte är med en och det är lätt att känna hets inför allt som ska falla på plats innan sommarsäsongen, minns inte minst tiden långt före sekelskiftet när man inte hade ridhus och vintrarna mest bestod av blankis, vintrarna då var ju ofta tänkta som den tid man skulle ta ytterligare ett steg i sin utvecklingskurva, tex sätta byten, styrketräna eller befästa nya rörelser och svårighetsgrader å så stod man där mitt allt med höga ambitioner men med endast blankis som gick att skritta på större delen av vintern, fy det var hemska tider, avunden på ridhus och södra Sverige stod som spön i backen… men man överlevde det med….

Fortfarande tycker jag så att Januari och en del av februari är månader då man faktiskt aldrig riktigt vet vad som ska hända , allt planerat går lätt i stöpet om man säger så.

Ibland undrar jag om det inte är så att de här ovädren och allt därtill lite kommer för att vi inte har förstånd att ta det lugnt någon gång, jorden slår tillbaka och säger att eftersom ni inte har nått begrepp att lugna er så får jag väl se till att ni gör det, inte ens vid jul kan ni ju ta det lugnt(inte ens under rådande pandemi) återfår ni förståndet utan det ska jäktas hit och dit för jämnan. Hm undra jag om inte Kung Bore och Folkhälsomyndighetern är i maskopi med varandra… ( det ligger ju i tiden med olika konspirationsteorier).

Waterchrystal skapad av ordet -Truth

Lite uppmuntran i snöyran ☃️

Tänkte jag måste pigga upp er alla som sitter hemma och håller i taket just nu och jag har dragit några kort och vi börjar med ett från Oracle of the 7 energies av Colette Baron- Reid

Det handlar om tacksamhet och om att veta att just du är tillräcklig, en bra sak att ta för vana är att börja din dag i tacksamhet för allt du har och allt som är kommande men som du inte kan se ännu, det skapar positiva förväntningar. Du ” räcker” till och kom ihåg att ingen annans framgångar eller succé kan få dig att känna dig mindre och att jämföra dig med andra är inte bra för någon. I ditt liv har just du din unika potential att uttrycka och det är det du ska fokusera på.

Det andra kortet kommer från min absoluta favoritorakel -lek just nu: Wild Kuan Yin av Alana Fairchild.

❤️🦄

Ungefär som vanligt så har korten lite av en röd tråd, gör det du kan och låt allt annat vara.

Precis när jag skulle ladda upp detta inlägg så kommer Jappen spatserande men något vitt längst ut på svansen,

Reagerade då det första kortet idag, var just nr 4 så något extra viktigt är det med det….

Kollade siffran 4 som står för: Ge inte upp, så du som kämpar, ge inte upp, hjälp är på väg men den kanske inte kommer i den form du väntat dig. ❤️

Roliga timmen

Härligt med denna lagoma mängd snö som kommit och lagom temperatur, hur ofta kan man säga det? Desideria var ut det fina föret och det var så tyst ute i skogen så att nästan gör ont, helt fantastiskt, det var lite hopp och galopp och allmänt kvastande men ändå så lätt reglerbar och fin att köra, det är en häst som man blir så glad av att vara ute med, samma känsla som samspelet i dressyr ni vet den där dagen när allt fungerar.

Apropå att fungera så letar jag just nu efter en Xylofoniagrimma och vet någon vart de går att få tag på eller om någon har någon att sälja så hör gärna av er…

Tina har fick ha lite av ”roliga timmen” med en Join up idag och hon är verkligen uppmärksam, även hon behövde en stund att verkligen ”let loose” precis som Tekna behöver men det var väldigt skojigt att se henne från sidan för jisses vad hög och stor hon såg ut, hon har verkligen fått hållning och hon travade fint ,så roligt att se för det var mycket pass i början när hon kom även när hon sprang lös, nu är det mest trav och galopp en del blandade småhopp och bus.

Tina

Bästa dagen på länge ❤️🦄

Ha en trevlig lördagkväll 🌟

Allmänt spånande…

Jo men först ett tipsar jag om mössan med LED- belysning som jag köpte häromdagen på Ica, glömmer man alltid pannlampan så kommer man förhoppningsvis ihåg mössan för den är väl i det närmaste fastvuxet på huvudet mellan okt- början av maj om man ska kunna vara ute.

Hehe det var lite roligt med hästarnas reaktion, Desideria, helt ointresserad, samma med Ts, Tekna kom på efter hon hade gått ut i hagen och jag stängde grinden att det var nå konstigt och då stod hon och blängde på mig och fnös, hemskt upprörd, Musse han försökte gå med huvudet i backen där då så att säga ljuset var, ngt konstig stil.

Meen fint att köra på nu, lite kallt om längst ut på fingrarna, huva, buff och skidglasögon så hela fejset är täckt så klarar man sig bra. Det där längst ut på fingrarna blir man ju varse om när man kör Bemer, för där börjar det i regel pirra först men man har ju förfrusit dem ett antal gånger också.

Nåt som har kommit till för mig när man blivit så kall att när det gör så ont när värmen kommer tillbaka i händerna att det känns som de ska sprängas, då så kan jag också få blodtrycksfall så jag måste sätta mig med huvudet mellan knäna så därför är det valvantar 🐳 som gäller för mig från -1 grad, funkar absolut inte med handskar med separerade fingrar, rena fingerdöden.

Wihoo men hoppas snön ligger kvar nu ett tag så det går fortsätta vara fint före, det skulle vara toppen. Slogs lite idag av när vi var ute och jag kunde spana in Tina lite mer ingående från sidan att den lilla hästen har fått ett helt annat uttryck i sin kropp, hon ger ett resligt intryck så liten hon är och alla kroppsdelar hängde ihop (idag iallafall)och det är flöde bakifrån och genom hela kroppen ,inte en massa kabelbrott med olika kroppsdelar som ser ut att streta åt olika håll. Hua blir stressad själv bara att se på då.

Musse är ju rolig, han fick springa först idag halva passet och var naturligtvis pigg, resterande fick han gå i rygg och det lustiga med honom då är att han försöker liksom zickzacka bakom för att på något sätt hitta ett kryphål han skulle kunna smita förbi den som ligger före. 〰️

Tekna fick ett pass frihetsdressyr eller vad man nu ska kalla det, hm lek är nog bättre, men det var mycket intressant, hon var närmre mig redan från början och slappnade av tidigare, hon kändes tryggare, hon blir lätt distraherad men det är väldigt intressant när man får kontakt och är i synk då märker man vilka små signaler som egentligen behövs och att man måste vara absolut fullt närvarande i stunden, lite mindfullness över det hela och jag märkte att mitt kroppsspråk blev tydligare och jag kände mig mer centrerad . Väldigt intressant och eftersom det mest är Jouni som kör henne så har vi nu hittat vår grej att arbeta med.

Busfia

Join Up

Nytt år nya möjligheter eller gamla idéer blir som nya… har länge funderat på att dra igång med mera arbete från marken med Tekna och för rätt många år sedan var jag väldigt inspirerad av Monty Roberts och hans Join Up, mycket vatten har runnit under broarna sen dess och rätt mycket tappades bort på vägen, under förra året slog tanken mig många gånger att speciellt hon skulle definitivt behöva göra lite annat, rida och tömköra funkar ju men alltså Don Quijote ( jag) sittande på en vissa dagar i de närmaste eldsprutande känguruhäst under 160cm är ingen lyckad kombination balansmässigt, så har sneglat åt frihetsdressyr och clickerträningshållet.

Hon kan ju fara fram som en smärre tornado när hon är lös och springa fort oavsett gångart är ju favoritgrejen, så helst hade man ju viljat ha en rund korall (lite mindre)eller nåt att vara i men man får ta vad man har och idag körde vi vår första Join up övning och så roligt det var och som vanligt undrar man varför har vi inte gjort det här förrän nu men som farmor brukade säga:

-Sent ska syndaren vakna!

Plockade ihop spillrorna av det jag kom ihåg och började med det och jag ser framemot att vi fortsättningsvis får lära oss tillsammans, det tog verkligen ett tag innan vi kom dit vi skulle, mycket spänningar och en del energi att göra av med först men sen började tecken efter tecken komma på att hon började ”joina” och tillslut var det en mycket lugn och fin och fokuserad häst som kom in till mig och var uppmärksam och följde minsta steg, den hästen vill jag se mer av och jag hoppas vi hittar mer av den varan tillsammans.

Underbart att se hur hennes uttryck förändrades på den stunden och jihoo vad jag fick energi av detta, Magi i en paddock en söndagseftermiddag med minusgrader och en rosa himmel i skymningen det är grejor det…

The rest is still unwritten 2021

Ett regnväder utan dess like imorse men sen…Solen 🌞

Jag hörde en sång i mitt huvud idag och verkar passande…. ni känner säkert igen den:

I am unwritten
Can’t read my mind
I’m undefined
I’m just beginning
The pen’s in my hand

Ending unplanned, stared at the blank page before you
Open up the dirty window
Let the sun illuminate the words that you could not find reaching for something in the distance


So close you can almost taste it
Release your inhibitions
Feel the rain on your skin
No one else can feel it for you
Only you can let it in
No one else, no one else
Can speak the words on your lips
Drench yourself in words unspoken
Live your life with arms wide open
Today is where your book begins
The rest is still unwritten

God fortsättning på det nya året 🦄