Blogg

Passion för böcker…

Det pratas ju mycket om att stimulera läslust hos unga och inte minst nu under höstlovet har det varit en del på tv och hur viktigt det är med läsförståelse.

På sätt och vis hade vi som tillhör generationen före de smarta telefonerna och läsplattorna en fördel att just såna tekniska saker inte fanns, det var väl på sin höjd något ganska så här i efterhand simpelt tv -spel som i värsta fall kunde stjäla uppmärksamhet.

Det kunde ju vara roligt att spela men om man inte hade något spel hemma så var man ju ändå hopplöst efter de som spelade mycket hemma ,vilket ändå inte gjorde att det var så roligt, i vår familj var vi väldigt efter tom med en sådan sak som video, helt enkelt för att alla jobbade ju i princip hela tiden (hästgård) så det var ändå inget man hade tid att titta på.

Jag tror för mig hade det garanterat betydelse, det var mycket lek ute och jag kan inte minnas att jag var speciellt tidig med att knäcka läskoden men när det väl var gjort så var det som en helt ny värld öppnades, skulle tro att jag redan då tyckte det var lite för lite magi i vardagen och här kom ju böckerna in som något fantastiskt, jag läste helt sjukt mycket och blev snabb och den såkallade slukaråldern pågick länge för mig, om den egentligen ens har slutat, mera kanske att den tagit mer eller mindre pausar under livets gång.

När man var mitt i det där så förstod man nog inte hur mycket det faktiskt skulle komma att påverka en som person heller, man kom att lära sig om så mycket olika saker, vad de hette, olika uttryck, ordförråd osv, dock i tonåren började man märka att det var väldigt mycket man hört talas om och visste vad det var och betydde som många i samma ålder inte visste, det var något som då kändes som man fått gratis för det var ju så roligt att läsa.

Barn och ungdomsavdelningen i Kvissleby, läste jag bokstavligt ut på allt som intresserade mig och det fanns olika typer av bibliotekarier, de som tyckte det var roligt men även de som tyckte det var jobbigt när man beställde en massa från olika bibliotek runt om för jämnan.

I bokens värld ryms så mycket, sagor fabler, magi, livsöden, saker som man kan känna igen sig i och som stärker en, sådant som vidgar ens perspektiv, sådant som skrämmer en och sådant som underhåller en och sådant man kan lära sig av.

Jag minns att i skolan skattades det högt att vara en god läsare och det var ju lättare att förstå senare eftersom den är grunden till så mycket annat i livet egentligen ganska oavsett vad du tar dig för, naturligtvis läste jag mycket om hästar för det var ju det stora intresset , både skönlitterärt men även fakta.

Trots allt var det nog mycket det som gjorde att det blev mycket läsning, jag ville ju lära mig mera om en massa saker och skulle nog vilja säga att den begränsningen i svensk faktalitteratur bidrog i ett senare skede till att utveckla engelskan eftersom de bästa faktaböckerna var skrivna på engelska och för den vetgiriga blir världen ännu större när man behärskar det engelska språket.

Böcker kan på så vis vara lite som Google, ni vet man söker på något speciellt får massa träffar dom tar en till nya sidor vilket sin tur gör man hittar ännu mer intressanta länkar och tillslut kanske man inte kommer ihåg vart man började för det har varit så många led på vägen men samtidigt har man gjort en massa nya upptäckter. Så var det med böcker med, en författare kanske ledde till fler böcker av samma eller ett ämne skapade ett nytt intresse som man ville forska vidare på.

Så viktigt som det är med läsning så är jag väldigt glad att mamma läste mycket för mig och den första favoriten , vilken jag lärde mig utantill hette visst Herr och Fru Hunden, den har jag tyvärr inte kvar men här är en annan gammal klassiker som också kom att bli en favorit.

På lärarutbildningen fanns det en valbar specialisering som hette Barn och Ungdomslitteratur, behöver kanske inte nämna att den blev det, den var verkligen intressant.

Förra veckan gjorde jag ett besök på min gamla bibbla i Kvissleby för att botanisera lite på hemmaplan och kanske kunna hitta lite matnyttigt som jag kan använda mig av i jobbet, träffade på många gamla favoriter men också mycket nytt och spännande.

Det börjar ju lika mot jul och varje år så länge jag kan minnas har det alltid funnits ett par böcker på min önskelista till jul och i år är inget undantag det heller, det finns ju alltid så mycket intressant och julen är verkligen en toppentid att kunna läsa lite.

🎁🌺

Mest skrämmande….

Det firas ju Halloween och det har blivit en del genom skolan men i övrigt så har det väl inte hänt så jättemycket, det här är väl det mest skrämmande jag kan bjuda på…

Malin the nåldyna ….så ja det går helt klart att övervinna en hel del rädslor, jag har hela mitt liv hatat blodprov och sprutor och allt som har med nålar att göra, förmodligen mest för att illamående och yrseln som kom efteråt och lätt slutade in en ”avtuppning.”

Men som sagt nu sätter jag tom nålar på mig själv…

Det är ju en lite dryg period nu framför oss med mörker, lite sol och inte något vidare väder heller, blött , kallt ev mycket snö eller mycket is och det brukar ju innebära ändå att man spenderar betydligt mer tid inomhus och man vill ha det ombonat och hemtrevligt.

Har ju rensat på härhemma i väldigt mycket gammalt egentligen från flera generationer på pappas sida och har en kompis i USA som sysslar en del med Feng Shui som jag fått mycket intressanta tips av hur man kan tänka för att få lite bättre flow hemma.

I övrigt så kanske det ser segt ut att det inte händer så mycket på ytan, inga starter på g på travet och så vidare men under ytan händer det ganska mycket just nu och det är mkt förändringar på g på de flesta fronter men mer om det någon annan gång.

Robin Sharma har ju ett sånt bra uttryck för just förändringar…

”Changes are hard at first, messy in the middle but beautiful in the end… ” kan vara väl värt att komma ihåg för jag upplever just nu att det är många som gör verkligen stora och radikala förändringar i sina liv och även om det är nödvändiga så är det inte automatiskt så att de behöver kännas lätta.

Det är kanske nu man skulle börja snickra på en bok gällande Post Covid. För nog är det så att denna tid med Covid 19 har förändrat mycket både i det stora och i det lilla och kommer fortsatt göra det.

Höst, lunga, sorg

Den börjar ju faktiskt gå mot sitt slut, hösten och snart är vintern här på allvar och när man tänker efter så är julen faktiskt inte så långt borta. Det var ett tag sen jag skrev men det är mycket som händer just nu och mycket nytt och spännande.

Det har på många sätt varit en magisk höst, vi hade vår tredje träff i TCM kursen tidigare i veckan och nu har vi gått igenom och behandlat våra Zangorgan, de är Hjärta, Lungor,Lever,Njurar och Mjälte , det har på många vis öppnat upp en ny värld för mig och jag upplever att det inte bara är jag som känner så.

Jag är ju bekant med energier och healing osv sen tidigare så det känns inte främmande på något sätt att ta sig an filosofin inom TCM.

Min känsla har varit länge att känslor och olika saker vi upplever i livet påverkar oss mer än vi tror och det ofta är känslomässiga saker som så småningom framkallar fysiska symptom som inte sällan är svåra att komma tillrätta med genom traditionellt västerländskt tänk, ofta blir man bra ett tag men sen kommer det tillbaka såsom att man har behandlat symptomen men inte själva orsaken.

Det har varit väldigt intressant med de olika Zangorganen och de känslor som är kopplade till dem. Min första riktigt stora aha upplevelse var när vi behandlade lungorna på oss själva, känslan kopplad till lungorna är sorg, och årstiden höst.

Jag har astma och har haft sen mellanstadiet, egentligen ingen jättebra idé med hästar men med medicinering så har det ändå funkat rätt bra, det är lätt bara att man vänjer sig vid försämringar eftersom drifta smyger sig på om medicinen inte är optimal.

Efter allergichocken jag fick för snart två år sen så kollades alla mediciner upp och justerades och mycket av den trötthet man långsamt vänjer sig vid blev så mycket bättre så inget ont som inte har något gott med sig.

Den kick jag fick när vi behandlade lungorna första gången med akupunktur var helt otrolig, det var som bröstkorgen helt plötsligt blev två nummer större. Jag tyckte inte det var något större problem då precis innan men vilken skillnad det blev och vilken energi jag fick, har naturligtvis fortsatt att behandla mig själv efter detta.

Här tänker jag att känslor är främmande för oss här i väst. Att läka och känna sorg är ju inte något lättsamt på något vis även om det kan vara precis det man behöver i sin process. Sorg kan behöva komma upp till ytan. Man har haft den lagrad i sig, även om man inte känner den varje dag när man springer på i livet, för det är ju det vi gör för det mesta. Vi springer ifrån våra känslor och gör vårt bästa för att trycka undan dem.

Tänk om vi istället kunde stanna upp och låta dem berätta vad vi behöver eller bara låta de bara få finnas där en stund. Känslor som vi trycker undan har en förmåga att bli starkare och starkare och de blir något som hindrar oss till slut, vi blir blockerade.

Jag kan inte påstå att det fanns något jag kunde ta på vad det gällde just känslan sorg innan men symptom i kroppen talade om annat och det började man förstå när man satte sig in i det.

Lungan kommunicerar med näsan och manifesterar dig också i hud och hår, intressant här också eksem har man ju brottats med i perioder och hårbotten ska man ju inte prata om.

Lungan är mästare över qi , vilket är vår livsenergi och hela kroppen är beroende av dess reglerande funktioner. Den qi som framförallt är styrd av lungan är vår Wei Chi( försvarsenergi) dvs hela vårt immunförsvar är starkt beroende av Lungans funktion.

Lungan styr vår qi ( livsenergis) rörelser och andningen, den sprider också Yin och Yang samt qi ikroppen. Livsrytmen styrs av lungan och en individ med snabb ytlig andning är i regel mer stressad än den individ som andas lugnt och djupt.

Vårt Wei qi ( försvarsenegi)värmer huden och utgör skydd mot patogener, reglerar våra porers öppnande och stängande men om tex kyla eller vind omger kroppen så blockeras den öppnande och stängande funktionen.

Man kan komma att känna sig frusen, öm i kroppen och kan ev få feber. Det pågår en kamp på kroppsytan mellan patogener och Wei qi( försvarsenergin), är lungan i form klarar den av att skydda kroppen men om den är svag och har underskott på Wei qi ( försvarenergi) kan patogenen ta över och våra porer står öppna, vi svettas och patogenerna kan husera fritt och attackera inåt, kroppen blir sjuk.

Jag är ju och har alltid varit väldigt frusen av mig och tycker för det mesta vintertiden är bedrövlig men även här har jag märkt skillnad i höst , inte lika frusen i år som tidigare men genom TCM har vi också fått ett bra verktyg mot kyla och fukt som ger värme och energi på djupet och det är moxan.

Det är viktigt att hitta saker som fyller på med energi när den sjunker i naturen som den gjort nu under hösten och just moxan är en sådan sak för mig.

Tider… Tiden

Veckorna går verkligen jättefort nu. Nyss var det höstdagjämning och jisses snart är dags att ställa om klockorna. Jag har hoppats på att vi skulle sluta hålla på med där vid det här laget men tydligen inte. Det var ju på tal att den sista tidsomställningen skulle ha varit i våras och det tycker jag hade varit toppen.

Apropå tider så hittade jag ett foto bland några papper, här handlar det dock mer om svunna tider…men härligt att se ❤️

Från köket i Nolby , skulle tro tidsmässigt någonstans runt Diggiloo- Diggiley-tiden.

❤️

In i Oktober…

Nu var det ett tag sedan jag skrev igen men det är så mycket annat som händer, denna veckan har det varit en hel del kortläsningar och healingar. Har hållit på och jobbat med underlag från kursen, fortsatt och behandlat mig själv med akupunktur.

Desideria startade för första gången på länge i veckan , inge vidare väder ,underlag eller resultat men heller inga förväntningar med tanke på vad som varit så nu får vi helt enkelt se om hon kan komma igång igen.

I övrigt har jag drabbats av ett stort behov av att rensa hemma, det är så oerhört mycket grejor fortfarande efter pappa och en massa som kommer från Nolby och huset är ju inte jättestort och det är så mycket saker som bara finns där men jag vet egentligen inte varför längre…

Ärligt så tror jag att akupunkturen har fått igång mig på mer än ett sätt, man måste också göra sig av med en massa gammalt för att göra plats för något nytt att kunna komma in.

Under hela sommaren har jag också väldigt ofta dykt på saker relaterat till The Divine Feminine, läste Sophiakoden för ett tag sedan och sedan har det fortsatt att dyka upp, senast i veckan så drömde jag att jag var lärare i typ Balans mellan The Divine Feminine och The Divine Masculine, mycket verklig dröm där jag stod och förklarade en massa och jisses vad mycket jag kunde som jag inte har en aning vad det kom ifrån, mycket intressant och man undrar ju vart man får allt ifrån när man drömmer. Säkert har det också något att göra med studier av Yin och Yang och nog måste jag säga att det skulle nog inte skada med lite mer balans i den här världen på just det området , jag tror människor skulle må betydligt bättre.

Tänkte faktiskt jag skulle skriva lite om det i bloggen vid tillfälle då det säkert kan vara till glädje och lite positiv support för många.

Full fart mot nästa vecka….

Två spännande dagar…

Två dagar kan tyckas vara kort tid men man hinner med mycket… föreläsning på måndag morgon om rörelseappsraten, mycket hovar, ben ,muskler och fascia.

Praktiskt eftermiddag med att klämma och känna på olika hästar. Tisdag teoretisk TCM och praktiska övningar med nålande. Vi är inne på lungor och lever just nu och den akupunktur jag fick var nog riktigt spot on, jag har ju allergi och astma , det är ju något man långsamt vänjer sig vid och det påverkar orken mer än vad man ibland fattar även om man medicinerar , fick kanon punkter för det och även om det inte känns som jag har några problem just då så kändes det som bröstkorgen blev 2 nummer större efteråt och det var bara före lunch.

Efter lunch gick vi in på lever och sen fick vi sätta de punkterna på varandra, vilket flöde det blev i kroppen, blev helt varm och mjuk i nacke axlar och pigg.

Det är ju verkligen en bonus i detta , när man gör något i utbildningssyfte för häst stannar det ju ofta vid just det, här handlar det så mycket om helhet som också är applicerbart på oss själva och även vi får ta del av dess fördelar, man börjar också tänka i helt nya banor och analysera både sig , andra tvåbeningar i ens närhet och fyrbeningar.

En sak med lever är att den känsla som är kopplad till den är ilska…. Många roliga samtal kring detta, ni vet de som lätt tänder till i trafiken och skäller på alla trafikanter, lite understödjande av levern är inte fel om man har lätt att tända till ,känner man inte igen sig själv heller för att man blir oftare och lättare arg än annars så ja då skadar det inte att hjälpa levern lite, tänk så mycket skräp den ska ta hand om och bryta ner som vi stoppar i oss, tex socker, fett,värktabletter, alkohol ja ni vet plus en massa annat som påverkar som tex stress. Att vara trött och att magen krånglar och spända muskler, klump i halsen, PMS , känslan av grus i ögonen, grumlig syn också vara tecken på att levern får jobba lite väl hårt.

I vilket fall nu hemma igen , ny inspiration och definitivt ny energi, faktiskt konstigt hur pigg jag varit idag, det måste helt klart bero på akupunkturen igår och fick nyss veta att det kallas Qipåslag.

Det är ju några andra projekt också på g härhemma i vilka det redan börjat komma in lite förfrågningar och jag kan väl säga att det rör sig lite mer om den spirituella delen och de närmaste dagarna kommer det att komma ett introerbjudande på lite nytt så håll ögonen öppna om det är något som ni vill ta del av.🌼🦄🌟

Dagen före….

Tiden går, jisses tyckte nyss det var kursstart och nu är det redan andra träffen, det har liksom gått en månad igen. Det ska bli kul med nytt lärande men också att träffa alla och höra vad som är på g. I övrigt tycker jag det flyter på rätt bra och det känns som det är nära start osv med 3 st i stallet.

Idag var det en söndagsridning med Desideria och Tekna och idag fick jag faktiskt den där ”kentaurkänslan” med Desideria ni vet man sätter sig i sadeln och så är man liksom ett, allt är bekant och hon var inte ens lite spänd första stegen utan mera Jaha då var det sånt här idag då… det är faktiskt märkligt hur en häst som kan vara så uppe i gasen som hon kan vara i tävlingssammanhang kan vara så oerhört sävlig , det var lite som att va ute på tur med Tjuren Ferdinand. Så himla skönt faktiskt. Hon blev till och med lite arg på mig i dag då jag ville hon skulle trava i kapp Tekna som går betydligt raskare från stallet.

Imorgon är det kurs igen då, ska bli spännande men det blir tidig morgon.

Det kom ett paket som jag var och hämtade ut idag, en present från min amerikanska vän Terri, en slags lycka till med studier present, en superfin väska , från en superfin vän jag blev så glad. Den passar verkligen perfekt och man får plats med mycket. Det är häftigt hur man kan hitta vänner på andra sidan jorden i dagens läge med liknande intressen. Så tacksam för detta. 🙏❤️

När jag kommer hem den här gången är det dags att ta tag i några projekt som nu börjar kännas mogna att sjösättas och det ska bli spännande.

En som har lite bråttom och en som inte har det….

Magisk dag…..

En dag av orakelkort, tarotkort och ridträning, lagom lämplig mix blev det igår.

Intressant också att jag börjar känna rätt tydligt att det finns en del olika lekar som jag helt enkelt inte riktigt resonerar med , vissa känns bra på en gång man börjar arbeta med dem , och vissa har en förmåga att liksom växa till en över tid. Det är väl lite som uttrycket ”You are not for everyone and everyone is not for you. ”

Sen är det ju skillnad på tarotlekarna och orakelkorten med , och belive me det finns sjukt mycket av allt. , det är en helt egen värld och det finns en del saker som intresserar en mer än andra och ibland går det i olika faser. Något som jag ändå lagt märke till är att intresset för det Gudomligt Feminina ökar och det på väldigt många plan, det finns väldigt mycket kurser kopplad till detta , olika initieringar för att jobba med olika energier tex Mother Mary, Mary Magdalene, Isis och Quan Yin. Det finns väldigt mycket kring kvinnor genom historien som gömts undan , mycket kunskap som varit dold men som ändå förts vidare och överlevt och som på senare tid börjat komma ut och bli tillgänglig för fler och när man börjar titta lite närmare på det så förstår man det finns så mycket power och kunskap och det är såklart en maktfaktor som man inte ville att vanligt folk skulle ha, häxförföljelserna är ju ett bra exempel på detta.

Kunskaper från olika gamla civilisationer är också något som det finns en växande intresse för, Egypten, Atlantis, Lemurien och så vidare och där finns också mycket kopplat till kristaller och vad de har använts till genom tiderna.

En tredje sak som också ligger i tiden är naturen, dess element och även varelser som älvor, drakar och enhörningar, de sistnämda har ju en väldigt stor plats i populärkulturen och både barn och vuxna älskar enhörningar av alla de slag.

Igår såg jag en egentligen inte så otäck film om man jämför med mycket annat som hette Upgrade och var från 2018, en science fiction med en framtidsvision kan man säga och de har man ju vid det här laget sett en del me eller mindre overkliga och ofta är det ju ett sådant hopp i tid och teknik så att det blir mest wow och coolt för det ligger så långt ifrån där vi är nu men den här filmen var annorlunda , den ligger precis i gränslandet där vi befinner oss just nu och vad som nog är möjligt i en nära förestående framtid (och då menar jag riktigt nära) inte alla detaljer förstås men mycket i stora drag och det var riktigt skrämmande för det kändes inte så långt bort och otroligt som framtidsskildringar annars kan göra.

Idag blir det nog inte en fullt lika magisk dagt på det sätt som igår, det lutar mer åt fördjupningsarbete i akupressur med fyrbeningar , perfekt väder för det.🌧

🐈‍⬛🦄🧚‍♀️🧜🏻‍♀️🧜🏻‍♂️🧞🐲

”Donnor”

Så mycket fina hästar nu under EM i både hoppning och dressyr, skimrande muskelarbetet , blänkande som sälar. Vi har chansen att insupa all den glamouren som faktiskt finns i hästsporten som är en sådan liten del egentligen, så härligt det är att titta….

Så möts man av en sådan här på morgonen, ja det finns ju de med lagerkransar och hederstäcken sen har vi ju de med egenskapade kreationer a la höperuker…:

Happy höperuk…. 😂

Hon, den tyska märren tycker jag är ljuvlig, Dalera och det var fint att höra hennes ryttare säga just det att ja hon är ett sto och jag älskar henne och har henne med mig 💕 det är ju så mycket det det handlar om oavsett om du har en Dalera eller en Desideria ( eller någon annan ”donna”/fyrbening med för den delen”.

De där ränderna…

Det är väl så att det finns såna som aldrig går ur trots allt, det var tänkt det skulle bli uteritt idag men med pågående älgjakt då fick det bli gemensamt träningspass på banan istället. Började att rida dressyr ute i skogen med Desideria för ett tag sedan och det har varit lite jobbigt, trodde det var en ”stör” första gången jag försökte rida henne lite lätt högerställd . När vi så småningom börjat få till det skulle jag försöka behålla ställningen men ändå rida rakt fram då höll vi på att höll vi på att hamna i diket mer än en gång och Desideria började nogares att jag helt tappat omdömet. Det har dock lossnat, har ju dressyrkört mycket sista tiden för att undvika den berömda stressen så det fungerar utmärkt nu framför vagn och jag blev blev rätt förvånad ändå idag hur bra hon ändå kunde hålla balansen på volt i just högervarvet och att det faktiskt går att ställa igenom och forma innersidan.

Kyras ABC är ju också ovärdeligt bra och det brukar vara det första jag provar när man ska börja med något slags dressyrarbete och är bara så jättebra. Wihoo det är ju faktiskt jättekul och det är så roligt att hon är med på noterna och eftersom de är travhästar och viktigaste faktiskt är lösgörande så är det inte så komplicerat heller och en liten lagom stund för de blir fort trötta av för dem ett nytt sätt att jobba. Det är inte längden på passet som avgör om det är bra eller dåligt utan kvaliten på det du gör när du gör det och att inte tjata för länge, sluta när det är som bäst så ni båda är glada och positiva när ni är klara. Då skapar man bästa förutsättningarna för fortsättningen.

Så nog är det så ränderna går aldrig ur, märker man när man kommer igång igen. Lite trist bara att tänka att snart är det vinter , morr…

Dags att vinna på lotto och skaffa ett ställe med ridhus igen då….. (skämt åsido)känns som den tanken gått genom huvudet förut även om det då var med fokus på ridhästarna. Men jag minns när pappa levde så nyttjades ridhuset ganska mycket och speciellt vintertid när underlaget ute var dåligt, ett ridhus är guld värt när veckorna av ishalka hopar sig. Bara en sådan sak som lösgalopp på bra underlag när det knappt går att röra sig ute i övrigt på ett bra sätt.

En intressant iakttagelse var att det var ovanligt lugnt och harmoniskt vid kvällsfodringen idag, just de där två kan vara lite uppe i varv då, den ena är exter för maten och den andra är irriterad på den ena för att den är just exter och sen för övrigt ska hålla koll på och kontrollera vad de andra gör , samtidigt som det också är -Jag först….

Intressant 🧐

Nä nu gör vi veckoslut, hörs hej 👋