Blogg

Dagen före….

Tiden går, jisses tyckte nyss det var kursstart och nu är det redan andra träffen, det har liksom gått en månad igen. Det ska bli kul med nytt lärande men också att träffa alla och höra vad som är på g. I övrigt tycker jag det flyter på rätt bra och det känns som det är nära start osv med 3 st i stallet.

Idag var det en söndagsridning med Desideria och Tekna och idag fick jag faktiskt den där ”kentaurkänslan” med Desideria ni vet man sätter sig i sadeln och så är man liksom ett, allt är bekant och hon var inte ens lite spänd första stegen utan mera Jaha då var det sånt här idag då… det är faktiskt märkligt hur en häst som kan vara så uppe i gasen som hon kan vara i tävlingssammanhang kan vara så oerhört sävlig , det var lite som att va ute på tur med Tjuren Ferdinand. Så himla skönt faktiskt. Hon blev till och med lite arg på mig i dag då jag ville hon skulle trava i kapp Tekna som går betydligt raskare från stallet.

Imorgon är det kurs igen då, ska bli spännande men det blir tidig morgon.

Det kom ett paket som jag var och hämtade ut idag, en present från min amerikanska vän Terri, en slags lycka till med studier present, en superfin väska , från en superfin vän jag blev så glad. Den passar verkligen perfekt och man får plats med mycket. Det är häftigt hur man kan hitta vänner på andra sidan jorden i dagens läge med liknande intressen. Så tacksam för detta. 🙏❤️

När jag kommer hem den här gången är det dags att ta tag i några projekt som nu börjar kännas mogna att sjösättas och det ska bli spännande.

En som har lite bråttom och en som inte har det….

Magisk dag…..

En dag av orakelkort, tarotkort och ridträning, lagom lämplig mix blev det igår.

Intressant också att jag börjar känna rätt tydligt att det finns en del olika lekar som jag helt enkelt inte riktigt resonerar med , vissa känns bra på en gång man börjar arbeta med dem , och vissa har en förmåga att liksom växa till en över tid. Det är väl lite som uttrycket ”You are not for everyone and everyone is not for you. ”

Sen är det ju skillnad på tarotlekarna och orakelkorten med , och belive me det finns sjukt mycket av allt. , det är en helt egen värld och det finns en del saker som intresserar en mer än andra och ibland går det i olika faser. Något som jag ändå lagt märke till är att intresset för det Gudomligt Feminina ökar och det på väldigt många plan, det finns väldigt mycket kurser kopplad till detta , olika initieringar för att jobba med olika energier tex Mother Mary, Mary Magdalene, Isis och Quan Yin. Det finns väldigt mycket kring kvinnor genom historien som gömts undan , mycket kunskap som varit dold men som ändå förts vidare och överlevt och som på senare tid börjat komma ut och bli tillgänglig för fler och när man börjar titta lite närmare på det så förstår man det finns så mycket power och kunskap och det är såklart en maktfaktor som man inte ville att vanligt folk skulle ha, häxförföljelserna är ju ett bra exempel på detta.

Kunskaper från olika gamla civilisationer är också något som det finns en växande intresse för, Egypten, Atlantis, Lemurien och så vidare och där finns också mycket kopplat till kristaller och vad de har använts till genom tiderna.

En tredje sak som också ligger i tiden är naturen, dess element och även varelser som älvor, drakar och enhörningar, de sistnämda har ju en väldigt stor plats i populärkulturen och både barn och vuxna älskar enhörningar av alla de slag.

Igår såg jag en egentligen inte så otäck film om man jämför med mycket annat som hette Upgrade och var från 2018, en science fiction med en framtidsvision kan man säga och de har man ju vid det här laget sett en del me eller mindre overkliga och ofta är det ju ett sådant hopp i tid och teknik så att det blir mest wow och coolt för det ligger så långt ifrån där vi är nu men den här filmen var annorlunda , den ligger precis i gränslandet där vi befinner oss just nu och vad som nog är möjligt i en nära förestående framtid (och då menar jag riktigt nära) inte alla detaljer förstås men mycket i stora drag och det var riktigt skrämmande för det kändes inte så långt bort och otroligt som framtidsskildringar annars kan göra.

Idag blir det nog inte en fullt lika magisk dagt på det sätt som igår, det lutar mer åt fördjupningsarbete i akupressur med fyrbeningar , perfekt väder för det.🌧

🐈‍⬛🦄🧚‍♀️🧜🏻‍♀️🧜🏻‍♂️🧞🐲

”Donnor”

Så mycket fina hästar nu under EM i både hoppning och dressyr, skimrande muskelarbetet , blänkande som sälar. Vi har chansen att insupa all den glamouren som faktiskt finns i hästsporten som är en sådan liten del egentligen, så härligt det är att titta….

Så möts man av en sådan här på morgonen, ja det finns ju de med lagerkransar och hederstäcken sen har vi ju de med egenskapade kreationer a la höperuker…:

Happy höperuk…. 😂

Hon, den tyska märren tycker jag är ljuvlig, Dalera och det var fint att höra hennes ryttare säga just det att ja hon är ett sto och jag älskar henne och har henne med mig 💕 det är ju så mycket det det handlar om oavsett om du har en Dalera eller en Desideria ( eller någon annan ”donna”/fyrbening med för den delen”.

De där ränderna…

Det är väl så att det finns såna som aldrig går ur trots allt, det var tänkt det skulle bli uteritt idag men med pågående älgjakt då fick det bli gemensamt träningspass på banan istället. Började att rida dressyr ute i skogen med Desideria för ett tag sedan och det har varit lite jobbigt, trodde det var en ”stör” första gången jag försökte rida henne lite lätt högerställd . När vi så småningom börjat få till det skulle jag försöka behålla ställningen men ändå rida rakt fram då höll vi på att höll vi på att hamna i diket mer än en gång och Desideria började nogares att jag helt tappat omdömet. Det har dock lossnat, har ju dressyrkört mycket sista tiden för att undvika den berömda stressen så det fungerar utmärkt nu framför vagn och jag blev blev rätt förvånad ändå idag hur bra hon ändå kunde hålla balansen på volt i just högervarvet och att det faktiskt går att ställa igenom och forma innersidan.

Kyras ABC är ju också ovärdeligt bra och det brukar vara det första jag provar när man ska börja med något slags dressyrarbete och är bara så jättebra. Wihoo det är ju faktiskt jättekul och det är så roligt att hon är med på noterna och eftersom de är travhästar och viktigaste faktiskt är lösgörande så är det inte så komplicerat heller och en liten lagom stund för de blir fort trötta av för dem ett nytt sätt att jobba. Det är inte längden på passet som avgör om det är bra eller dåligt utan kvaliten på det du gör när du gör det och att inte tjata för länge, sluta när det är som bäst så ni båda är glada och positiva när ni är klara. Då skapar man bästa förutsättningarna för fortsättningen.

Så nog är det så ränderna går aldrig ur, märker man när man kommer igång igen. Lite trist bara att tänka att snart är det vinter , morr…

Dags att vinna på lotto och skaffa ett ställe med ridhus igen då….. (skämt åsido)känns som den tanken gått genom huvudet förut även om det då var med fokus på ridhästarna. Men jag minns när pappa levde så nyttjades ridhuset ganska mycket och speciellt vintertid när underlaget ute var dåligt, ett ridhus är guld värt när veckorna av ishalka hopar sig. Bara en sådan sak som lösgalopp på bra underlag när det knappt går att röra sig ute i övrigt på ett bra sätt.

En intressant iakttagelse var att det var ovanligt lugnt och harmoniskt vid kvällsfodringen idag, just de där två kan vara lite uppe i varv då, den ena är exter för maten och den andra är irriterad på den ena för att den är just exter och sen för övrigt ska hålla koll på och kontrollera vad de andra gör , samtidigt som det också är -Jag först….

Intressant 🧐

Nä nu gör vi veckoslut, hörs hej 👋

Olika hästtyper del 3

Nästa typ vi går in på är Njur-Shen typen och den är kopplad till elementet vatten och årstiden är vinter. De här hästarna är inte dominanta som Lever-Gan, deras självförtroende är oftast mindre utvecklat, de är av det lite försiktigare slaget. Njur-Shentypen upplevs som mera känslig och kan visa upp en del rädslor. Uttrycket ”den är så nervös att det ser ut som den ska hoppa ur skinnet” kan kopplas till denna typ. Denna hästs försiktighet behöver inte vara något negativt så länge den får chansen att utveckla sitt självförtroende genom att utveckla tillit och samarbete med sin tränare.

Denna typ av häst är intresserad, social och brukar trivas i sina människors sällskap. När den väl har fått förtroende för dig är den vänlig och hälsar dig ofta med ett litet gnägg. Självförtroendet hos den här hästen kan dock lätt få sig en törn. Nya saker kan skapa spänningar och göra den uppspelt eller avvaktande. De brukar reagera på förändringar i deras vardagsmiljö och kan då bli upprörda och tveksamma, det är en häst som söker stöd och ledarskap. Ett bra exempel är att vid skrämmande situationer låta en trygg häst visa vägen. När denna häst utsätts för och klarar av såna situationer ökar dess självförtroende. Lugnande och uppmuntrande ord kan man också komma långt med.

Njut-Shentypen kan utveckla en djup och intensiv relation med sin skötare/tränare när denna kan erbjuda trygghet och uppmuntran. Till slut kan den hästen följa dig överallt och hantera allt som kommer i dess väg. Denna typ har också en stark vilja att lära och att vara till lags vilket kan göra att den anstränger /överarbetar sig. Lite av en ”overachiever”.

Hästar av den här typen brukar vilja undvika konflikter, de brukar underordna sig i en flocksammansättning och komma att integrera sig snabbt. De visar inte upp något dominant beteende så de brukar komma väl överens med andra hästar. Problem kan uppstå om flocksammansättningen ändras och då gäller det att vara observant hur det går för den här hästen i gruppen eftersom de lätt kan vara en som hamnar på sidan och blir mobbad, då kan de utveckla fysiska problem som att de tappar hull och blir energilösa, även matsmältningsproblem och hudåkommor kan förekomma.

Emotionella problem såsom rädsla och tittighet kan uppkomma eller förvärras. Njur -Shen typen är även den en presterande typ så länge den får rätt förutsättningar i en miljö som när deras självförtroende och ryttare/ tränare har tålamod och överseende,när den ibland vill så väl att den trasslar till det för sig, tänker här tex när hästen gör något lite svårare och det blir rätt , tex i början med galoppombyten och när den får mycket beröm så blir den så nöjd och sen hakar det liksom upp sig, – kolla vad jag kan och så gör den typ inget annat än just galoppombyten ett tag även fast planen kanske var en annan.

Hästar av den här typen är ofta smäckra , eleganta med små hovar och leder av det tunnare slaget. Mulen är liten med korta läppar, liten mun vilket kan skapa problem att hitta just det rätta bettet för den här hästen. Den här hästen har ingen stark röst utan mera åt ”fjärilsgnägghållet” lite som ett föl. Muskulaturen är ofta mjuk och kan reagera med smärta speciellt i landområdet.

Njur -Shentypen blir lätt kall och även fast det är sommar kan den kännas kall i ländområdet. Det är också så att den vid kyla står stilla och skakar istället för att röra sig och få upp värmen. Det är verkligen en häst som behöver hållas varm och skyddas mot regn, kyla och blåst.

Så här har vi alltså Tina, hon är ”petite” på många sätt, små hovar, litet välformat huvud, de flesta som träffar på henne tror det är en riktigt ung häst. Hon har ett lätt fjärilsgnägg och är Jounis häst 7 dagar i veckan. Fryser otroligt lätt och ja självförtroendet har inte varit det bästa. Hon tycker om att jobba och som sagt ibland kan hon bli lite väl ivrig att vara duktig så hon trasslar ihop det mesta och så blir det bara knas. Just personligheterna i om hur de olika hästarna är som olika tuperbkopplade till elementen var det som jag lade märke till först för när man känner sina hästar väl så blir det så tydligt så man nästan blir full i skratt. Än så länge har vi tittat på 3 av 5 och av de 3 så har vi iallafall 3 ganska klockrena exemplar i stallet, den fjärde är något mer diffus men ändå mest av en typ som vi inte tagit upp ännu.

Olika hästtyper del 2

Då har vi kommit fram till Hjärta-Xin typen och dess element är eld. Årstiden är sommar och färg är röd.

Inom den kinesiska medicinen representerar den känslan av glädje.

I motsats till Lever -Gan typen som vi tittade på förra gången som kan bocka eller sparka bakut av irritation så kan Hjärta-Xin typen göra det av glädje och uppspelthet. Dock är just den enbart glädjefulla typen av Hjärt-Xin inte så vanlig utan vi träffar oftast på den som den där hästen som blir så exalterad att den får ett utbrott , den blir bara mer och mer uppspelt till något som till slut liknar hysteri. Det kan eskalera till den gräns att den inte längre lyssnar på skötaren och det kan ta sådana proportioner att det finns risk att man skadar sig.

Hjärt -Xin typen normala tillstånd är inte att vara ängslig eller nervös, den kan och med ibland vara ganska okänslig för stimuli. Den kan vara rätt lugn av sig eller väldig vaken men när den blir uppspelt det är då det kan eskalera till hysteri och inga lugnande ord verkar ha någon effekt.

Enligt TCM är Xin eller hjärtat andens och sinnets boning och om inte hjärtat kan kontrollera anden kan det leda till panik eller hysteri.

Hjärt-Xin typen behöver mycket uppmärksamhet och träning med fasta rutiner , den behöver något fast och stadigt att falla tillbaka på när den blir intensiv och uppspelt. Den behöver utsättas för saker pö om pö för att vänja sig och lära sig behålla lugnet.

Hjärt- Xin typen kan vara lite av en ensamvarg i flocken eller ha en speciell hästkompis som den hänger med, om den då separeras från denna om så bara för ett kort tag kan den reagera med att bli hysterisk. När detta inträffar kan det hända att den inte bryr sig det minsta om människan , gnäggar högljutt och yrar runt, drar med sig ägaren och det är under sådana omständigheter det är lätt att både människa och häst kan göra sig illa.

De är ofta talangfulla hästar men kan vara svåra att träna på grund av att de är upplevs instabila, de kan hetsa upp sig själva ganska oväntat och mesta delen helt utan förvarning. De kan ha fungerat utmärkt i en veckas tid och helt plötsligt nästa dag fullständigt exploderar utan att man egentligen vet orsaken. Det är svårt att veta när uppspeltheten ska slå till.

Hjärt-Xin typen har lätt för att lära och är ofta välsignad med en kroppsform och exteriör som visar på stor potential och talang ta sig till höga nivåer i tävling men dess tendens till att kunna drabbas av panik gör den inte speciellt lämplig för en oerfaren ryttare/skötare och inte alltid är så lätt att hitta rätt med i träning.

Inom TCM så säger man att hjärtat inte bara kontrollerar anden utan också svettning och eftersvettning kan vara en hint om at Hjärt-Xin typen inte är i balans.

En sån här ”brutta” har vi också i stallet, Tekna och det kan vara så att just den här karaktären är det som gjort att hon fått smeknamnet ”Skutten” för My God vad hon kan skutta och ta i vid tillfälle, beskrivningen här är också synnerligen klockren. Hon har numera en kompis som hon inte kan vara utan och det är konstigt nog den arga fröken Desideria. Sedan har vi det typiska, så snäll och fin och skötsam i typ 10 dagar i streck och sen den 11e dagen. 🔥⚡️💥 som man inte har någon aning om varifrån det kommer.

Hehe kommer ihåg när jag tränade inför visningen som tvååring, ena dagen skötsam och nästa eldsprutande drake, funderade rätt många gånger på hur det där skulle gå att genomföra faktiskt när man till en början är ganska många hästar i visningsringen och början någon att ”leva rövare” brukar det smitta av till dem andra. Tack och lov hade hon tåtarna under kontroll den där dagen och lyssnade finfint.

Jag hade blivit varse om redan innan att det var en väldigt eldig dam det här egentligen även om det inte alltid syntes. Det var dock fler som kom att se det ju längre tiden gick… ett tag var det så att om hon faktiskt gick snällt bredvid en in från hagen så trodde man antingen själv att hon var sjuk eller så fick man frågan av någon annan.

Den där förmågan att bli så exalterad och uppspelt är ju också det som gjort att det kan vara rätt så svårt i tävling, galopper och diverse annat och det är inte utan man fått gråa hår ibland, och då är hon en travhäst, i just den här kategorien tycker annars mig oftast ha träffat på lite den i dressyrvärlden. De där riktigt elektriska och talangfulla hästarna som har så mycket men som ibland är så svåra.

Dessa hästar är verkligen en utmaning för de flesta och de behöver verkligen stabilitet runtomkring sig både i miljön, träningen och människor som vet hur man ska hantera dem för med rätt förutsättningar kan de blomma ut när det finns både lugn och balans.

Det var lite om Hjärt -Xin och vi får se vilken det blir nästa gång.

🦄

”Skutten” i högform”

Dagens budskap 4/9

Idag blir det ett lite annorlunda budskap och det kommer från Kristallvärlden. Jag har ju gått två utbildningar i Kristallhealing en för djur och en för människor och idag kändes det som att det var dags att lyfta något från denna sfären. Rent generellt har intresset och framförallt efterfrågan ökat mycket de senaste åren och vissa stenar som ligger högt i vibration och har många eftertraktade egenskaper har blivit ganska svåra att få tag på och priserna har stegrats rejält så att intresset i världen ökar helt klart. För något år sedan läste jag en bok om olika alternativa behandlingsformer och den tog upp allt möjligt akupunktur, homeopati olika vibrations och frekvenser inom ljud och ljus och även kristallhealing. Boken var skriven av en läkare som med ett öppet sinne gett sig in i den alternativa medicinens värld för att testa olika saker och det var en grymt intressant bok som på allvar väckte mitt intresse i att kristaller och stenar är mer än bara vackra att titta på.

Här kommer dagens budskap:

Citrinen är en kristall som symboliserar glädje och överflöd. Den skiner lite som en egen sol och den hjälper till att höja kreativiteten.Den skänker också ett inre lugn.

Du spenderar för mycket tid med att oroa dig för hem och familj, finanser och framtiden. Glöm inte att du är en människa som lever i överflöd, se dig omkring , är inte saker ganska bra egentligen det är bara det att du ofta glömmer att vara tacksam för det du har, vi människor har ofta en tendens att fokusera på de saker i vårt liv som inte fungerar och glömmer allt som faktiskt finns och fungerar.

Glädjen är viktig och att behålla ett lekfullt sinne. Var tacksam för den du är och vad du har. Ta dig tid att vara lekfull. Försök se överflödet runtomkring dig för det finns och du har alla möjligheter att attrahera in mer av det goda. Du behöver hitta lite mera optimism just nu. Allt är ju energi och försök hitta mer av det positiva i din vardag, enkla konkreta tips, gillar du blommor och blir glad av det, köp en bukett till dig själv, att omge sig med saker man gillar höjer din vibration och sinne. Träffa några vänner eller gör någonting roligt. Viktigt att omge sig med positiva människor , titta på vackra saker, bara du vet vad som är bäst för dig.

Sann glädje och känsla av överflöd kommer från ditt inre men du kan behöva nära dina behov för att se och känna den, fyll upp din kopp är dagens tips och om du råkar känna dig dragen till just citrin så är det ingen dum idé att införskaffa en, de är vackra att se på och jag vet många som både har armband eller bara en trumlad sten i fickan och dessutom är de inte dyra heller.

Hoppas ni har en fin och solig lördag🌞

Trumlad Citrin

Olika hästtyper…

Att olika hästar har olika personligheter och unika karaktärer och sitt eget sätt att uppföra sig och vara det vet vi ju alla som håller på med hästar och när jag började komma i kontakt med de fem olika typerna enligt TCM så tyckte jag det var så väldigt spännande och jag har studerat såklart de egna hästarna efter detta och klurat lite. Mycket av den info som finns utgår från ?förhållandet -ryttare och häst men det är inte svårt att tänka sig det inom andra grenar än just ridning.

Sen har jag tittat på våra utifrån främst kroppsliga egenskaper samt deras karaktär, man kan helt klart gå in på mer avancerade bedömningar men jag utgår därifrån jag är just nu och detta skrivande är också en del i mitt sätt att lära så här kommer det lite för de som är intresserade.

Enav de fem hästtyperna kallas för Lever (Gan). Levern är ansvarig för det balanserade flödet av qi ( livsenergi) i kroppen och ser till att hästen kan röra sig med elasticitet och att ryttaren kan använda lätta hjälper, om hästen utvecklar en leverstagnation kan den komma att visa upp tecken på irritation, obehag i vissa fall även aggression som kan leda till motstånd av olika slag tex bockande, bitande, lite sådär allmänt omedgörlig kan man säga.

Lever -Gan typen hör till elementet trä och årstiden är vår, Lever och gallblåsa är organ associerade med denna typ.

Vi har väl alla hört uttryck som att någon är full av galla, spyr galla eller att man har något som äter på ens lever… Irritation eller agression och det beskriver rätt bra en Lever-Gan typ som är i obalans.

En balanserad Gan typ kan verka dominant och uttrycksfull, det finns inte mycket som skrämmer den och de har en stor portion mod. Hästar som faller under den här kategorien presterar ofta mycket bra inom sitt respektive gebit när du har dom på din sida.

Den dominanta karaktären är en fördel så länge du som dess människa kan hantera det. Den behöver vara omsorgsfullt förberedd för sina uppgifter dvs bli väl omhändertagen och tränad annars är det lätt den kan upplevas trotsig och motsträvig och om denna häst hanteras på ett bryskt sätt kan den bli väldigt osamarbetsvillig ibland tom oridbar.

Att arbeta med dessa hästar kräver med andra ord ett rejält mått av tålamod, intelligens och att man är konsekvent.

Viktigt att hästen såklart får utbildning att lära dig acceptera hjälper och att uppföra sig väl och det är också en häst som kan svara med mycket motstånd om man hanterar den fel och den har ett gott minne också så man får verkligen tänka efter vad man gör.

Från TCM perspektivet så är en blockering av qi( livsenergin) källan till ilska och agression.. Det är något som i sin tur kan orsaka muskulära reaktioner som kan visa sig såsom muskulära spänningar, smärta och motstånd till att bli riden ( olika typer av arbete). Muskelspänningar kan liksom öka på det typiska hos en Lever häst som tex ilska mot sina boxgrannar.

En Lever-Gan häst som är i balans är en naturlig ledare, en alfa och alla medlemmar i den övriga flocken är väl medvetna om det., de brukar inte slåss utan orsak och brukar behålla din status utan onödiga bråk.

Men ägaren/skötaren till en sådan häst behöver hålla koll på att inte denna häst blir överdrivet kontrollerande mot andra hästar i flocken eller dess närhet, det är en bidragande orsak till stress och att utveckla mer muskelspänningar. En Lever-Gan typ i obalans fortsätter att irritera sina kompisar fortfarande efter att de har accepterat dennes alfastatus.

I en flock har denna typ en dominant position och om dess status blir ifrågasatt tex av en ny medlem kan det leda till en konflikt som leder till skador. När dock ordningen i flocken är etablerad kan även en Lever-Gantyp hänge sig åt harmlös lek med sina kamrater.

En Lever-Gan typ som är i balans kan ha en ganska snabb utveckling då den ofta har ganska lätt för sig. Det är ofta en häst som är fin att se på från sidan med många kvaliteer och uttryck som presterar bra i tävling där den verkligen kommer till sin rätt och en del av motstånd som kan finnas inte syns.

Denna häst är ofta livlig, smart och lär sig nya koncept snabbt. Detta gör också att för mycket av samma samma uttråkar den och kan framkalla en ovilja. Det är också en typ som kan bli tveksam om ryttarens hjälper inte är precisa eller tveksamma, ett bra exempel här är tex om hästen är väldigt säker normalt sett i galoppombyten med sin vanliga ryttare men när en ny ryttare som inte är lika säker på sig själv och sina hjälper så kan hästen rätt snabbt helt enkelt sluta utföra dem.

Den dominanta Lever-Gan hästen är smart och upptäcker snabbt om det är en ryttare som inte är lika säker på sin sak och kan utnyttja det.

Lever -Gan typen är ofta modig och inte speciellt rädd för saker i nya miljöer. Problem i träning uppstår kan uppstå pga hästen brister i respekt för ryttaren eller att träningsmetoderna är alltför hårda.

Varje missnöje eller situation som uppstår skapar lätt spänningar och en förhöjd känslighet speciellt i huden där dessa hästar ofta är känsliga både vid beröring, Wadlings och att dra åt gjordar.

Den förhöjda muskeltonusen hos hästen leder lätt till mer muskelspänningar vilket ofta uttrycks genom en viftande svans och att ignorera ryttarens hjälper. Även små obalanser hos hästen kan leda till fysiska reaktioner vilka man behöva hjälp med att lösa. Denna häst behöver en konsekvent, lugn och tänkande ryttare.

Inom västerländsk medicin när man talar om leverpåverkan betyder det att organet lever är sjuk på något sätt och den västerländska medicinen adressera detta problem genom att behandla vad som är fel med organet. Inom TCM talar man om att en leverpåverkan pekar på en obalans inom elementet lever och gallblåsa vilket ofta tar sig uttryck i irritation. Möjliga tecken kan vara ökad muskelspänning i nacke,hals och rygg eftersom leverns qi(livsenergi) står för både att leverera flow och mjukhet genom qi för muskulaturen i kroppen. Det kan också visa sig som stelhet i leder och senor. Levern påverkar också tillväxt och kvaliteten på hovarna och dess väggar. Problem med ögon är också ett tecken på en lever i obalans.

Det är viktigt att förstå hur den västerländska medicinen och TCM skiljer sig åt i deras förstående av sjukdom så det inte uppstår förvirring kring diskussionen om obalans eller leverpåverkan.

Infektioner och sår läker ofta snabbt på denna hästtyp . Från ett TCM perspektiv kan dessa hästar ha en känslighet för vindtillstånd med vilket menas att de kan ha en tendens att utveckla luftvägsproblem speciellt under våren.

Detta var lite om Lever -Gan typ och det finns mycket info om de fem elementen och dess hästar och naturligtvis skiljer det sig lite åt beroende varifrån informationen kommer men jag tycker ändå det är intressant att kika på för visst finns det mycket bra saker att snappa upp.

Men utgår man lite från huvuddragen här så har jag iallafall en ”brutta” Desideria , i stallet som stämmer mycket bra in på detta och när jag ser tillbaka så finns det många av den här typen på mödernet. Ska jag rota längre tillbaka så hittar jag en tysk valack ( min ridhäst) som också hade mycket av detta i sig även om jag tror han var lite av en kombinationstyp med ytterligare ett element. Med Desideria är det väldigt mycket som är ganska klockrent och jag är glad att även om jag inte visste så mycket om det här sättet att tänka så har man gjort mycket med henne utifrån den personlighet man uppfattat att hon haft.

Nåsta gång ger vi oss i kast med Hjärt-Xin typen. 🐎

Det snurrar runt….

En hel del i huvudet nu, det var ju lite stiltje några dagar efter första kurstillfället, som tur är så störde det inte mig så mycket, man brukar känna sig lite som en ”stoppad” korv efter något sådant intensivt och det måste få ta lite tid att landa.

Fick hem en ny bok igår i ämnet och sen tog det fart, så mycket som jag tänkt på i så många år men inte haft något system att sortera efter blev helt plötsligt konkret och greppbart och det går att följa tankegångarna. Mycket handlade på kursen om de olika inre organen och det är ju något som intresserat mig så länge och nu är jag äntligen där. Just helheten är det som intresserar mig mest, hur saker hänger ihop dvs roten , orsaken eller utsprungsproblemet kontra grenen, följdproblemet eller symptomen. En del punkter har vi fått och det går ju att än så länge att jobba med dem med akupressur, just akupressur det är också en sak jag känner jag måste studera mer. Jag har ju redan sett lite vad som händer på våra egna ”försökskaniner”. Så spännande

🙂🙏🦄

Kvällstur med ”Gentlemannen”

Lugn helg

Satsar på lugn helg efter händelserik vecka och idag så tog jag och Desideria ett ridande skogsbad. Det blir faktiskt mer och mer ridning hos oss just nu , ränderna går visst inte ur. Tekna jobbade med solfjädrar igår och jag jobbade med att mjuka upp höger sidan på Desideria idag bitvis.

Det var intressant på ett sätt idag för Desideria är ju ganska lugn där hon knatar på såväl för vagn som under sadel men jag vet ju hur det brukar se ut på pulsmätaren när man passerar vissa ställen tex rakbanan. Nu hade jag ingen pulsmätare idag när jag red men jag tyckte det hördes en liten spänning i näsborrarna, så jag började jobba med henne i väldigt låg form och efter ett tag kom det en rad grymtanden och djupa suckar , det var som all spänning andades ut,så skönt och vilken skillnad på hästen sen.

Passade på att öva lite punkter från kursen i veckan med så då blev hon nog än mer nöjd.

Nu blir det koll på V7 från Bergsåker.