Blogg

Veckan som gått…

Ja måndagens lunch spenderades på lunchtrav med Tekna och jisses som vi fått gråa hår på henne och hennes kropp och sinne men hon födde på allvar intresset på att börja mera arbeta med den mentala biten på häst och börja förstå på vilka sätt man faktiskt kan göra det och det är faktiskt fantastiskt hur mycket man kan göra själv om man bara är lite öppen för saker och ting. Otroligt vad den lilla hästen har lärt mig både om mig själv, mitt sätt att tänka och framförallt allt nytt som jag börjat och satt mig in i tack vare henne. Regndroppsmassagen är bara ett exempel som helt klart är hennes förtjänst att jag började utforska och det är ju fler än hon som hunnit tagit del av dess fördelar.

Så ännu mer härligt att i måndags gjorde hon ett felfritt lopp och tog en andraplats, en stor seger kändes det som, vi har ju vetat att det finns mycket i det där lilla busfröet men det har liksom inte kommit ut. Hon gjorde på alla sätt ett grymt lopp på vad vi ändå uppskattade inte var en enkel bana så hon imponerade på mig ännu mer genom att näsan knappt rörde sig när hon kom tillbaka efter loppet.

Det är också en sak jag lärt mig med henne och hennes tidigare magbekymmer är att det tar nog mer mentalt för henne att resa och tävla och hon behöver få tid efter tävling att återhämta sig annars blir det blaj,hon får ha det lugnt tills hon säger till själv att nu har jag återhämtat mig och hon är härlig på det sättet hon är väldigt uttrycksfull så hon går inte att missuppfatta och hittills har hon ju mått bäst på det.

Tina har börjat komma lös i sin kropp och blicken är annorlunda och hon har blivit riktigt livlig, hon har ju gått en del arbetskörning för att få henne att börja arbeta annorlunda med sin kropp och sen har vi gjort vårt bästa för att få upp henne i vikt, även hon har haft något av en inre stress och precis som på människor sätter ju sig sånt i kroppen . Hon håller på bli riktigt fin i pälsen och i kroppen och hon gick ett riktigt bra jobb i fredags så det rör sig i rätt riktning.

Musse blev lite risig efter vaccinationen för ett tag sen men han är den som jag definitivt sett störst skillnad på efter en regndroppsmassagen så han kommer nog igen, viljan är det inget fel på. Det är ju lite spännande ändå med vaccinationer efter man vaccinerat mot EHV har jag blivit rekommenderad vila på 10 dagar och har aldrig upplevt det som något negativt snarare tvärtom…när deväl kommer igång igen. Det kräver ju dock en viss planering.

Jaha och sen var det ju trav i fredags i Östersund och Trooper var först ut, hm lite synd om honom tyckte jag , han värmde bättre än vanligt men även han är ju lite speciell och har lite idéer, gjorde en bra provstart och såg riktigt rapp ut men sen… han går ju med automatkäk och han är ju en stor kille som behöver det stödet som den ger när han springer men sen behöver han vara utan käk i voltningen och man har ju ett stopp på den för att den inte ska kunna dras upp för mycket och ja tydligen kan ju allt hända, haken som är själva stoppet lyckas haka fast i tömmen på ena sidan och går inte att dra upp så han fick inte det stöd han behövde , han klarade visserligen av att komma iväg från det snäva fjärde spåret bara det grymt bra för det är ingen liten häst vi snackar om men sen blev det besvärligt och galoppen kom efter ett tag, så så var det med det… synd för det har känts som han kommer mer och mer, det tar ju tid att få ordning och styrka på en stor kropp det vet jag om någon som inte sällan hade dressyrhästar som mätte någonstans mellan 170 till 180cm. Det tog väldigt lång tid att stärka dem , det kunde vara frustrerande när man stod mitt i det för ofta kändes det som det gick med myrsteg framåt eller t.o.m. ett steg framåt och två tillbaka emellanåt.

Man fick liksom vänta på belöningen längre men när man väl kommit dithän så kunde storleken också vara en fördel, de lade mycket mark under sig, rörde sig stort och det blev uttrycksfullt och fin kvalite och det brukade visade sig på poängen. Sen hade man inget val heller det är varken bra för ens egen sits och balans eller för den delen mentalt att känna sig som Don Quijote på ett shetlandsponny, )nja det skapar inte direkt rätt mindset) och viktigt med att det såg proportionellt ut och att man även kunde göra hästen rättvisa , dressyr är ju i allra högsta grad estetiskt.

Det finns en viktig poäng i det där. Och det är att saker som till en början kan verka vara en nackdel eller kan göra något svårt i början kan i slutändan vara det som faktiskt gör att det blir riktigt bra. Svårigheter i början kan vara språngbrädan till att så småningom nå högre höjder…. tror att det vore bra om man tänkte i de banorna lite oftare, det är som lätt att glömma bort när man står mitt i det.

När det kommer till kritan i alla typer av kapplöpningar är det inte heller någon nackdel att ha lite längre ben eller längre steg än konkurrenterna bara man har lärt sig att hålla ordning på dem. För det är väl lite såsom den kända frasen ur Spidermanfilmerna ” with great power comes great responsebility” om ni fattar vad jag menar…

Desideria var lite som en ”spottkobra” bitvis och hon har taggat till lite de senaste dagarna och jag minns fortfarande mycket bra det där rejäla avtrycket av tänder på min ena vad i blålila som hon så generöst delade ut förra sommaren i en obevakat ögonblick, samma vecka sprang hon en 12tid och gjorde nog ett av sina nästa lopp så då var det lite lättare att stå ut med det och nu börjar man få vara mer och mer på sin vakt igen när man är runt henne.

Det gick undan i loppet om man säger så , hon hade spår 8 och kördes framåt kom ner i rygg ledaren men sen fortsatte ledaren och en häst till utvändigt att dra på så första 500 m gick efter 10,6 , på Östersund en fredagkväll, breddlopp , som upplagtvför att det kostar nerbär de smakarsay … då kändes det iallafall som att det var det bästa av några onda ting att iallafall sitta på innerspår och ha en rygg att gå i. Varvet gick efter 12,6 tror jag så fortsatt högt tempo och ja det visade sig tillslut , många trötta och några av dem höll till framför henne så det gick inte att göra så mycket, de fick till och med ta upp till slut för att inte krocka med en framför . Hon fick med sig sista slanten hem men ännu bättre ett lopp i ryggar hon såg ut att känna sig stark så det blev nog så bra det kunde med de förutsättningarna som gavs. Det kändes bra i hjärtat .

I Östersund hade det kommit snö och det kan ju kännas lite jobbigt att vi går mot den mörka tiden nu med stormsteg men det är inte så mycket helgdagar förrän till jul så såg den här häromdagen och tänkte att det kanske skulle vara något att fira…

En alternativ helgdag för oss hästmänniskor.

Det blev lite dåligt med foton under veckan , lite tråkigt med bara Textilhögskolan så fick ett infall att dra ett kort ur min hästvisdomslek och det kändes väldigt passande. Något eldigt och vackert som kan värma våra frusna själar inför den kommande vintern.🦄

Gott och blandat…

Fast såhär när det börjar gå mot vinter, det är regn och det mesta är lerigt så känns det mest som det inte är så jättemycket gott i påsen utan mer blandat…

Tänkte jag skulle dela med mig av lite hösttips som förhoppningsvis piggar upp litegranna.

Apropå att pigga upp… det finns ju mycket man kan göra som sagt D- vitamin är hur viktigt som helst nu när solen för det mesta lyser med sin frånvaro och i övrigt finns det ju hur mycket tillskott osv för detta och det är svårt att veta vad som funkar och vi alla är ju olika.

Att vara trött och framförallt tappa fokus är något som jag tycker alltid blir mer påtagligt när den mörkare perioden kommer över oss och för inte så länge sedan fick jag ett tips från en hästbekannt som lever ganska mycket on the go med hästar och barn och hela baletten.

NingXia Nitro är ett naturligt kosttillskott som ger dig energi och stimulerar mental skärpa. NingXia NITRO är ett enkelt och praktiskt sätt att bli mer fokuserad och få högre fysisk prestanda.

Innehåller: Renat vatten, Nitrojuiceblandning från koncentrat (körsbärsjuice, kiwijuice, blåbärsjuice, acerolakörsbärspuré, svart vinbärsjuice, hallonjuice, jordgubbsjuice, tranbärsjuice), kokosnötsnektar, Nitro energiblandning (d-ribos, grönt te, kolinebitartrat, B3, B12, B6, extrakt från mullbär, extrakt från koreansk ginseng, folsyra, kaliumjod), naturliga smakämnen, pektin, xantangummi, Nitroblandning: vaniljolja (Vanilla planifolia), chokladolja, matéolja, grönmyntaolja (Mentha spicata), pepparmyntsolja (Mentha piperita), muskotnötsolja (Myristica fragrans), svartpepparolja (Piper nigrum), gojibärsolja

Har testat det nu ett tag och jag tycker det är kanon, man blir skärpt utan att bli stirrig (som iallafall jag blir utav för mycket kaffe). Dessutom mår jag bra, ingen huvudvärk eller problem med magen, alltid två markörer för mig när jag börjar med något nytt då jag är känslig. Energidryck är ju en typisk sån sak, först blir man stirrig och sen mår iallafall jag pyton, magen kraschar och sen blir det migrän.

Mycket praktiskt också en liten tub med energi som man kan ha i väskan och riva fram vid något tillfälle och bara klämma i sig då det behövs. Rekommenderas 👍

Vill man veta mer är jag behjälplig 🙂

Sen måste jag också tipsa om en bok som är fantastiskt intressant finns både som text och ljudbok.

Horses never lies – Mark Rashid , underbar bok som beskrivs såhär:

In ”Horses Never Lie,” acclaimed horse trainer Mark Rashid breaks new ground by challenging the longstanding belief that a person must become the ”alpa leader” in order to work with horses. Instead, ”Horses Never Lie” teaches you how to become a ”passive leader” a reflection of the kind of horse other members of a herd choose to be around and to follow. It s a must read for all horse owners who care about their horses and the kind of relationship they have with them.

Jag tycker det är väldigt intressant att utforska olika förhållningssätt i hästhantering och denna bok bjuder på många härliga historier också och det är enkelt och rättframt. Inte så knölig engelska heller.

Den boken fick jag alltså vetskap om i väntrummet på Bergsåkers hästklinik ( Så smart att ha den liggande där Tack för det 🥰)

Som av en händelse när vi var och kollade halsen på Queen D (Desideria) så fick jag sitta ett tag i väntrummet på kliniken och då fick jag syn på en bok som jag hann med att studera en bra stund och den var sprängfylld med bra tips och enkla förklaringar som borde passa hästmänniskor på alla nivåer, skulle vilja säga att den är ett klockrent julklappstips till hästägare och dessutom på svenska.

Lite resultat och TGF Amazon…

Ja det var ett tag sen… vart ska man börja, hm Tekna var ut förra veckan, rätt så strulig dag, körsvensändring , lite transportbekymmer men vi kom iväg till slut. Betydligt lugnare tjej nu på alla plan trots att hon inte fick något resesällskap, lugn och fin mest hela tiden men spände till sig vid starten och galopperade , gick bra efter detta fick ett schysst lopp och kom in som 6a. Nya tag 🙂 förr eller senare så…

Tekna i Gävle

Desideria och Trooper fick följas åt till Skellefteå på lördagen och Desideria var ”smällfin” men blev lite väl på i loppet så hon ”kvävde” sig, tog sig i mål som 6a även hon.

Trooper har ju emellanåt en del egna idéer och så även denna kväll och kusken gjorde det mkt bra som fick honom på rätt köl och de tog sig iväg från start. Lite väl kort lopp för hans del och med 20 m tillägg så gjorde han ett väldigt bra lopp och det kändes som det behövde vi allihopa, han tog sig in på en 3eplats som jag tyckte gav mersmak.

Desideria laddar
Trooper laddar

I övrigt så är det utöver allt annat mycket hästrelaterade utbildning nu för min del, det bara ramlar över mig nya intressanta saker att lära mig , många talar om detta år som trist och isolerat och hur jobbigt det varit, för mig har det handlat om en rad syncroniciteter som det ena lett till det andra och nya perspektiv och kunskaper på löpande band, tråkigt nog finns det väldigt lite bra böcker och media i utbildningsmaterial översatt till svenska så därav en del av rubriken, Thank GOD for Amazon….

Det är verkligen så det finns en hel värld därute med så mycket kunskap att ta del av och trots den rådande situationen i världen är det mesta ändå tillgängligt tack vare all modern teknik, tacksam över att leva ändå i detta tidevarv där all information ändå är så lättillgänglig bara man behärskar det engelska språket. Men som sagt det finns så mycket bra som jag tycker är tråkigt att det inte kan komma fler till gagn pga att det inte finns översatt.

Copaiba

Fortsätter med nästa olja som jag har haft förmånen att testa på mig nu ett tag och jag är grymt nöjd.

Copaiba kan användas för att förbättra hy, munhälsa och ens välmående i stort. Den kan lugna ner kropp och känslor vid stress, ångest och liknande. Den har antiinflammatoriska egenskaper och skyddar dessutom bland annat mage och lever under tiden, till skillnad från de flesta antiinflammatoriska mediciner som finns, med diverse tillhörande biverkningar.

Några av de verksamhetsområden som Copaiba sägs ha är:

  • Mycket kraftfull antioxidant
  • Antiinflammatorisk
  • Minskar värk
  • Stärker celluppbyggnaden
  • Stärker immunförsvaret
  • Gynnar cirkulationen
  • Stödjer mage och tarmar
  • Lugnande och minskar oro/ångest
  • Stärker, rengör och har en föryngrande effekt på huden.

Jomenvisst serru….

Rätt så fullspäckad vecka… måndag trav Umåker med Desideria, ngt ringrostig och uppanmäld fick ett snällt lopp för att förhoppningsvis komma igång. Lugn och fin och nöjd, inte nervig utan allt verkar vara i sin ordning ,det saknas lopp i kroppen. Allt bra efteråt.

Tekna var på vift häromdagen och passade på att leka showjumper , hoppade över ett dike och sen såg vi mest en svart streck , ( som en kutande Oreokaka , har ju en vit bläs) inslagen i rött täcke,allt gick bra tack och lov. 🙏

I fredags var det Trooper tur att äntra ovalen och han såg väl ungefär ut som vanligt vid värmningen, har ser lätt seg och oengagerad ut om man säger så, med lite balans och utrustningsändringar till loppet så var det lite av en ny häst av det intryck han helt plötsligt gav, den häst som man sett glimta till ibland visade sig, tråkigt nog är han ju fortfarande osäker i starten och det blev en galopp där han tappade mycket och de öppnade första 500 efter 15 nåt och första 1000 efter 17,5 och bra precis då hade han kommit ikapp klungan och sen jobbade han på hela vägen och kom in som 7a i mål, men det bästa var att det såg verkligen ut som han vaknade till nu på riktigt, Bravo Souper Trooper. 🐴

Tekna får nya ”dojjor” och Trooper hejar på

Thieves

Namnet *Thieves, betyder tjuvar * har en mycket intressant historia.Thieves® skapades med utgångspunkt från forskningen om fyra tjuvar i Frankrike som genom att skydda sig med nejlika, rosmarin och andra väldoftande växter då de rånade pestoffer undvek att själva bli smittade. Thieves är en patentskyddad blandning som har universitetstestas och påvisats vara effektiv när det gäller att skapa ett stärkt immunsystem och genom detta även en bättre hälsa.

Det var 1997 vid Weber State University som Thieves testades för sina starka antimikrobiska egenskaper. Oljan från kanelträdets bark har testats och jämförts med antibiotika och penicillin för att utvärdera hur effektiv den är mot bakterierna Escherichia coli och Staphylococcus aureus. Utvärderingen av undersökningen visade att effekterna från kanelbarks oljan mycket väl kunde jämföras med antibiotika och penicillin för bekämpning av dessa två bakterier

Under förkylnings- och influensaperioder stryker man på fotsulorna utan att behöva blanda ut den med vegetabilisk olja.

Att göra detta innan man går till arbetet eller skickar iväg barnen till skolan kan hjälpa till att stärka immunförsvaret och minska risken att bli smittad av olika bakterier som kan finnas i omgivningen. Oljan kan också användas i en doftspridare när man kommer hem efter arbete och skola för att skapa en ogynnsam miljö för eventuella bakterier som man har ”fått med sig ” under dagen.

Thieves innehåller oljor av:

Kryddnejlika, har använts sedan urminnes tider för att hjälpa kroppen att bekämpa infektioner. Det är en av de mest antimikrobiella och antiseptiska av alla eteriska oljor. Den bekämpar svamp, virus och infektioner

Citron, innehåller egenskaper som förstärker immunitet och främjar cirkulationen och lymfatiska funktion.

Kanelbark, nämns i hela Bibeln och är värdefull för att hjälpa kroppen att bekämpa infektioner.

Eucalyptus Radiata, är och har varit en värdefull ingrediens i folkmedicinen; den är bra för att stödja andnings och sinussystem.

* Stärker immunförsvaret

Rosemarin brändes som rökelse för att skydda mot infektion av kulturer under många århundraden. Denna ört stödjer immunförsvar och förbättrar mental klarhet.

* Eliminerar luftburna bakterier

* Bekämpar överbelastning i näsa, bihålor och andningsorgan

* Energigivande

Användning:

Blanda med en matsked vatten, gurgla och svälj mot sårig hals.

Applicera på bröstet och halsen för att motverka bronkit.

Sätt en droppe på din tumme och pressa mot gommen för att  motverka huvudvärk.

Applicera direkt under fotsulorna för att motverka förkylning och influensa.

Andas in oljan från en doftspridare – när du har lunginflammation

Blanda några droppar i honung eller agave för att lindra hosta.

Inandas och applicera för att minska huvudvärk från bihåleinflammation.

Sen kan jag säga er sak till eftersom jag själv använt denna nu ett tag, den doftar helt enkelt ljuvligt, så höstens kur för min del för att hålla mig frisk är mycket D-vitamin och en daglig dos Thieves.

Om det finns någon som känner sig manad att testa så beställer jag med jämna mellanrum oljor till Raindropmassagen och detta kommer från samma ställe så det är enkelt fixat. Vill man provlukta och kanske kolla så att man inte är allergisk så har jag en flaska för det.

Tålamod och Hur man motiverar sig när allt suger…

Ja som sagt jag är ju en positiv person men alltså ibland….blir även jag trött, hua vilken vecka.

Avloppet hemma jävlas ju från och till och nu är det till, mer eller mindre besvärliga stopp som liksom inte går att få hundra ordning på, lite symboliskt kanske för det känns som att det går rätt trögt även inom andra områden just nu. Mitt i den här röran så säger även varmvattenberedaren upp sig.

Trooper har känts jättefin i träning, pigg och glad och smidig på ett helt annat sätt än tidigare, värmde bra i torsdags och från spår 5 blev det sen bara trångt från start och galopp och pannkaka på det…

Tekna samma där har känts fin och fungerat bra ända tills igår, yr i mössan och det blev två galopper och så var den dagen förstörd…. jajamän det går bra nu.

I-landsproblem japp jag vet men trots allt en del av den verklighet som jag befinner mig i och ja roligare kan man helt klart ha det.

Men sådärja nu har jag gnällt av mig lite så kan man lägga det till handlingarna och gå vidare och jag har ju ett tips när man hamnar i en svacka och det är boken , Hur man motiverar sig när allt suger.

Har ni tänkt på det att när det går bra för någon då är folk väldigt snabba att tala om för den att man ska passa på att njuta för ingenting varar för evigt… inte så himla positivt egentligen det finns ett väldigt bra citat i boken som har ett lite annat perspektiv och vänder på detta som har blivit något av en ledstjärna för mig….

” Ingenting varar för evig, inte ens de mest överjävliga av tider” och ja det brukar stämma minst lika bra som det förstnämnda. 🙂👍

Lite om regndroppsmassagen…

Det var den amerikanske naturläkaren Gary Young som utvecklade regndroppstekniken på 1980-talet och den är baserad på hans forskning av eteriska oljor i kombination med traditionell läkekonst som han lärt av indianerna i Lakota Indian Nation i South Dakota, USA.

Metoden kallas för vitaflex, vilket betyder vitalitet genom reflexer. Man kan placera olika eteriska oljor på kroppens så kallade kontrapunkter, som finns på fötterna och längs ryggraden.

Elektriska impulser mellan fingertopparna och kontrapunkterna skapar en helande energi som följer nervsystemets vägar fram till de punkter där det uppkommit så kallade ”brott”i den elektriska strömmen.

Dessa avbrott kan bero på olika typer av energiblockeringar, som i sin kan ha orsakats av gifter, trasiga vävnader eller syrebrist. Detta kontroll-reflex-system omfattar både kroppen och sinnena och utlöser olika typer av spänningar, blockeringar och obalanser.

Vitaflex sägs härstamma från Indien eller Tibet för flera tusen år sedan, till och med innan akupunkturen upptäcktes. Med metoden korrigeras svaga, skadade områden och förhindrar därmed ytterligare skador och tillåter ett snabbare och mer effektivt tillfrisknande.

Oljorna som används är:

VALOR:
Innehåller rosenträd, blå renfana, frankincense och gran. Denna olja balanserar elektriska energier i kroppen.

TIMJAN:
Antiviruseffekt och kan hjälpa till med den mentala och fysiska återhämtningen efter sjukdom.

BASILIKA:
Bra mot magproblem, dåligt minne och mental trötthet, är dessutom muskelavslappnande och och kan vara verksam mot inflammation.

OREGANO :Antivirusegenskaper,och kan hjälpa till att balansera matsmältningen och stärka vitala delar av kroppen.

CYPRESS:Förbättrar cirkulationen, hjälper mot svullna leder, åderbråck och celluliter. Kan även lindra kramp och vara lugnande.

VINTERGRÖNA:
Kan hlälpa mot olika inflammatoriska tillstånd och lindra dem. Den kan dessutom hjälpa mot tinnitus och ledgångsreumatism

MEJRAM:
Muskelavslappnande, ger energi vid stress.

PEPPARMINT:
Antimikrobisk, bra för nerverna, kan hjälpa mot feber, illamående, huvudvärk och muskelvärk. Pepparmint arbetar dessutom bra med andra oljor genom att skicka de andra oljorna framför

AROMA SEIZ:
Innehåller basilika, cypress, mejram, lavendel och pepparmint. Oljan är avslappnande och lugnande och skänker lindring åt spända, ömma och trötta muskler.

Regndroppsmassage för häst

Regndroppsmassagebehandlingen balanserar hästens kropp genom den milda massagen och applicerandet av oljorna.

Oljorna masseras in på rygg och kronränder samt på benens vitaflex zoner med vitaflex tekniken och oljorna droppas ca 15 cm ovanför hästens ryggrad. Därefter stryks de ut med fjädringsteknik som är väldigt lätta rörelser över ryggen och masseras mjukt in och då sätts en avslappnings och reningsprocess av hästens kropp igång som bl.a. kan hjälpa till att korrigera defekter i ryggradens kurvatur.

Det kan ha en positiv effekt på immunförsvaret och olika typer av rygg-nackbesvär, det är avstressande, och ökar välbefinnande och avslappnande.

Det kan också ha en positiv inverkan genom att öka cirkulationen, samt verka avgiftande från kemikalier. Hur länge resultatet håller i sig beror på hur kroppens syra/bas balans är.

Både 2-benta och 4-benta hästar upplever värme och ökad mjukhet i ryggrad, kropp och leder i flera dagar, som resultat av denna massage. Regndroppsterapin är en sätt att balansera ,rena och hjälpa kroppen att slappna av och känd för sin unika välgörande effekt.

Vad är då eteriska oljor?

Ja kort sagt kan man säga att eteriska oljor tillverkas genom destillering av buskar, blommor, träd, rötter, gräs och frön. Äkta, helt rena eteriska oljor är de mest naturliga och koncentrerade ämnen som finns och innehåller molekyler som är terapeutiska och kan tas upp av kroppen både via inandning och applicering på huden.

Personligen tycker jag det är rätt så fantastiskt vad naturen har att erbjuda och att det kommer från växtriket. Kunskap som fanns för länge sedan som tappats bort med åren, tänk på oregano tex det är väl för dem flesta något man nämner i samband med pizza.

Det är väl en en av mina passioner med att kunna hjälpa såväl 2-benta (vänner och bekanta)som de 4-benta jag har i min vård till bättre hälsa och välbefinnande om jag kan. Tacksam över att det här kom till min vetskap och Tack Terri❤️ och Alexandra❤️som har hjälp och sporrat mig att komma igång med det här för det är verkligen häftigt att se hur det fungerar och den känsla av välbefinnande som de skänker mottagarna.

Det brukar bli en och…
….annan grimasch

… eller spontana stretchövningar.

Snubblande nära…

Det var ”snubblande” nära en pallplats till igår med när det gäller Tekna, inga problem i starten nu trots att det blev en omstart och sen jobbade hon på hela vägenfrån tillägg och i sista svängen är hon uppe som 4a och fortsatt gott gåendes och då snubblar hon till det blir galopp men ställer sig relativt snabbt, kommer igång igen och lyckas rädda 6epriset. Oturligt men så glad över att hon lyckades ta sig samman och finna benen i det läget när det faktiskt är den sista biten kvar.

Hon visar de kvaliteer som funnit hemma nu på tävling och det är ett stort steg för det har verkligen varit mycket jobb med den mentala biten och precis som med allt handlar det ju om en helhet , sinnet påverkar kroppen , det vet väl de flesta som någon gång känt av nervositet. Det finns ju en positiv spänning (nervositet) som kan skapa skärpa och focus och göra att man presterar bättre. Det känner jag mycket väl till då jag själv kunde vara något loj när jag tävlade själv som barn/ ungdom men när det blev någon lite mera viktig tävling då kunde jag plocka fram det lilla extra nånstans i från jag inte visste var det kom ifrån. Då är det en form av positiv stress men gränsen där kan vara hårfin och när man går över den det är då det blir stelt , konstlat kanske till och med paralyserande och då presterar man sämre än det man kan.

Inte minst heller påverkar det höga stresspåslaget kroppen negativt, ont i magen toaspring ja jag tror alla vet vad jag pratar om. Att hålla på med idrott eller att för den skull stå på en scen eller hålla föredrag kan ju verkligen skapa prestationsångest och här finns det ju mycket hjälp att få för oss tvåbenta nu med mentala coacher och annat som kan hjälpa oss att arbeta med känslor som annars kan vara svåra att hantera men som sagt då talar vi människor och det är enklare att resonera och diskutera, det är lite svårare att ge stöd till 4 benta och coacha dem mentalt om man säger så.

Jag är övertygad om också att vår egen inställning till saker påverkar betydligt mer än vad vi vill tro.

Tekna i defilering